Terug

De winnaar van 2016

Annemarie is de Beste Thuisbakker van Nederland!

Annemarie winnaar 2016

Annemarie wint Heel Holland Bakt

“Mijn liefde voor bakken heb ik van huis uit meegekregen. Mijn moeder bakte altijd al veel en mijn oma bakte ook. Ik begon pas echt met bakken toen ik op mezelf ging wonen en een eigen keuken met een oven had. Ik ben best een traditionele bakker, zo houd ik van Hollands gebak zoals een goede appeltaart. Veel inspiratie haal ik uit een oud ovenboekje van mijn moeder. De recepten die daarin staan lukken altijd.”

 

Alles aan de kant

“Voordat ik ging deelnemen aan Heel Holland Bakt besefte ik heel goed dat mijn hele gezin erachter moest staan. Je moet veel dingen even opzij zetten. Maar ik had niet verwacht dat het zó pittig zou zijn. Na de laatste opnames viel ik niet in een gat, ik vond het juist wel fijn dat ik weer wat meer vrije tijd had.”

 

Mondje dicht

Familie Annemarie

“Op mijn werk was het lastig om mijn mond te houden. Het was daar in de draaiperiode erg druk en daarom kon ik weinig vakantiedagen inzetten. Tussendoor was ik ook bezig met mails en telefoontjes voor Heel Holland Bakt. Dat kon ik niet delen. Vrienden die naast ons wonen zagen mij elke dag in de keuken staan, de deur staat vaak gewoon open. Zij hadden wel door wat er aan de hand was, maar stelden gelukkig niet teveel vragen. Het was met name lastig voor mijn kinderen, die horen aan tafel ook wat er besproken wordt. Als ik met mijn man praatte moesten we vaak opletten wat we zeiden.”

 

Oefenen, oefenen, oefenen

Ik oefende elke avond. Als we klaar waren met eten nam ik van 7 tot 11 uur de tijd, een halve dag om te oefenen. Mijn lieve man bracht de kinderen naar bed. Vaak stond ik dan tot half 12 in de keuken want ja, ik wilde het graag goed doen! Tegen het einde werd ik vermoeider. Ik kon niet elke opdracht van 4 uur op de klok oefenen, die tijd was er simpelweg niet.

 

De finale

Zandkasteel door Annemarie

“In de finale had ik de signatuuropdracht niet goed getimed. Ik had het voor mezelf te moeilijk gemaakt en het ging mis met mijn planning. Bij het leukste gedeelte, de afwerking, ging het helemaal mis. Ik heb de gebakjes in 10 seconden op een bord gekwakt. Toen dacht ik dat ik het verpest had.

Gelukkig kon ik de knop omzetten en werd ik eerste bij de technische opdracht. Om nog te kunnen winnen was dat wel noodzakelijk. Het spektakelstuk vond ik ook lastig. Een zandkasteel heeft niet echt een flitsend uiterlijk. Zand is zand en dat oogt nogal saai. Ik heb me daarom vooral gericht op hele lekkere smaken. Ik denk dat dat laatste heel goed gelukt is.”

 

Toren van Pisa

Toren van Pisa door Annemarie

”De lastigste opdracht vond ik het gebouw in aflevering 5. Ik maakte een vuurtoren en moest de hoogte in. Het werd uiteindelijk meer een toren van Pisa. Het was een dramatische aflevering, ik was niet de enige bij wie het mis ging. Ondertussen regende en onweerde het en werd er aan alle kanten gedweild. Toch heb ik dat amper gemerkt omdat ik zo gefocust bezig was.”

 

Experimenteren

“Ik heb veel geleerd bij Heel Holland Bakt, mijn leerproces ging in een stroomversnelling. Wanneer ik tips kreeg van Robèrt durfde ik die niet altijd direct toe te passen, uit angst dat er iets mis zou gaan met mijn recept. Als ik dat later wel deed merkte ik echt verschil. Ook werd ik veel creatiever. Normaal gesproken maak je iets van een bestaand recept. Voor Heel Holland Bakt moest ik een hele eigen draai geven aan mijn baksels. Ik merkte dat ik veel had aan mijn basiskennis en -technieken. Als je die onder de knie hebt en je veel oefent durf je veel meer te experimenteren, dat is ontzettend leuk.”

 

Leven na de winst

Annemarie

“Ik had me voorgenomen om dit jaar te bedenken wat ik precies wil gaan doen op werkgebied. Ik twijfelde of ik iets voor mezelf wilde beginnen. Je kunt wel blijven dromen, maar soms moet je gewoon stappen zetten. Mijn kinderen zijn nu nog klein en als je veel werkt mis je ook veel. Voor je het weet zijn ze groot. Ik ben er nog niet uit wat ik precies wil. Juist mijn deelname en winst bij Heel Holland Bakt zorgen dat het lastiger wordt om dat te bedenken. Het kan zijn dat er nu ook hele andere deuren openen.

Ik zie mezelf nog niet zo snel mijn baan opzeggen om alleen nog maar te bakken. Ik heb altijd gezegd dat ik een theehuisje wil, waar ik zelf lekkere gebakjes maak. Maar dat is alleen maar leuk als je er niet van hoeft te leven. Wie weet wat er nu mogelijk is, wat eerder niet mogelijk was. Daar ga ik de komende tijd eens goed over nadenken!”

 

Meer over Annemarie

Annemarie is getrouwd en heeft 4 dochters. Ze woont met haar gezin in Den Haag.
Bekijk het filmpje van Annemarie

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.