Terug

Duurzaam bakken doe je zo!

6 tips om duurzaam te bakken.

Duurzaam bakken doe je zo!

Duurzaam bakken doe je zo!

Hé bakkermakker, ben jij een beetje een groene bakker? Tijdens het bakken kun je best wat keuzes maken die beter zijn voor het milieu. Alle kleine beetjes helpen, dus wij geven je 6 tips om lekker duurzaam te bakken. 

 

1. Gebruik je keukenapparatuur slim

Recepten beginnen vaak met het voorverwarmen van de oven. Echter, het maken van een beslag duurt vaak langer dan het voorverwarmen van de oven. Dus zet de oven niet te vroeg aan, hiermee bespaar je zomaar een half uur oventijd. Moet je iets in water koken? Houd de deksel op de pan, dit zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik. Kook op laag vuur en kies voor een kleine pan. Kleine oppervlakten zorgen voor minder warmteverlies.

 

Zo gebruik je de oven als een pro

 

2. Gooi geen (halve) voedingsmiddelen weg

Citroenrasp en sap

Soms heb je in een recept niet een heel voedingsmiddel nodig. Het is zonde om de helft weg te gooien, want bijna alles is met een beetje creativiteit te bewaren of alsnog te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld alleen eigeel nodig? Gooi het eiwit dan niet weg (zie ook volgende tip). Alleen citroensap nodig? Rasp ook de schil en conserveer het met een beetje suiker. Zo kun je het nog maanden bewaren. Frambozencoulis gemaakt en pulp over? Doe het door je botercrème voor een lekkere frambozencrème. Te rijpe bananen in huis? Bak een bananenbrood. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Bananenbrood inspiratie

 

3. Gebruik je vriezer

Je kunt natuurlijk precies uitrekenen wat je nodig hebt voor een recept, maar je kunt ook het hele recept maken en je vriezer slim gebruiken. Want er is meer in te vriezen dan je denkt. Wat dacht je van botercrème? Of eiwit? Kan gewoon! Puntje taart over? Ook in de vriezer (behalve taarten met slagroom). Koekjesdeeg? Cake? In de vriezer ermee!

 

Bewaartips voor baksels Bewaartips voor bakvullingen

 

4. Gebruik lokale en seizoensgebonden producten

Ingrediënten die van eigen bodem komen zijn een stuk minder belastend voor het milieu dan producten die worden ingevlogen of worden gekweekt in kassen. Ga in de winter lekker aan de bak met appels en peren van eigen bodem en kies in de zomer voor aardbeien, kersen en frambozen. Leuk, lekker en fijn voor onze boeren. Meer over producten van eigen bodem?

 

Heel Hollands Bakken Klassieke appeltaart bakken

 

5. Haal boodschappen op de fiets

bron; pixabay

Deze tip is misschien een beetje voor de hand liggend, maar lopend of op de fiets je boodschappen doen is natuurlijk een stuk beter voor het milieu dan met de auto. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je lijf. Fiets je gelijk dat taartje (dat je straks gaat eten) eraf.

 

6. Shop verpakkingsvrij

Tegenwoordig hebben we een paar verpakkingsvrije supermarkten in Nederland. Neem je eigen (Heel Holland) bakje, zakje of tasje mee en vul ze met havermout, bloem, eieren, suiker of andere benodigdheden. Geen verpakkingsvrije supermarkt in de buurt? Haal dan boodschappen op de markt of bij de boer en neem zelf je tassen mee. Scheelt een hoop plastic.

 

Deel je duurzame baktips

Duurzaam bakken is lief voor je portemonnee én voor het milieu. Ga jij ook duurzaam aan de bak? Deel je duurzame baktips met #HHB. Goed bezig!

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.