Terug

Koek-en-zopie maak je zo!

Met deze gezellige koek-en-zopie recepten kom je goed beslagen ten ijs!

schaatsen-1920x1080

Koek-en-zopie maak je zo!

Bij schaatsen hoort natuurlijk van oudsher een koek-en-zopie kraam. Je kunt je er opwarmen warme chocolademelk, glühwein en wat te smikkelen. Bekijk hier de lekkerste koek-en-zopie recepten.

 

Zopie

Je denkt misschien; ‘grappig bedacht, koek-en-zopie’. Wist je dat zopie echt een drankje is? De naam zopie komt van soopje, wat slokje of borrel betekent. Zopie werd geschonken van de 17e tot en met de 19e eeuw om schaatsers warm te houden. Het bestond uit een mengsel van bockbier, rum, eieren, kaneel en kruidnagel. Het werd in die tijd zelfs aan kinderen gegeven! In de 20e eeuw werd de zopie vervangen door warme punch en daarna trad het tijdperk van warme chocolademelk en glühwein aan.

 

Zopie

Zopie

Die originele zopie kun je gewoon maken. We hebben het recept voor je uitgewerkt. Ps. dit recept is dus niet geschikt voor kinderen.

  • 1 liter bockbier
  • Kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 2 schijfjes citroen
  • 2 eieren
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 100 milliliter rum

Kook het bockbier met het kaneelstokje, de kruidnagels en de citroen in een pan voor ongeveer 20 minuten. Roer de eieren en de basterdsuiker door elkaar. Voeg dit mengsel al kloppend toe aan het warme biermengsel. Haal van het vuur af en voeg de rum toe.

 

Glühwein

Gluhwein

Pak je het liever wat moderner aan? Warm jezelf op met dit glühweinrecept. Glühwein betekent letterlijk ‘gloeiwijn’. Dit warme winterse drankje zorgt voor lekkere gloeiwangen als het buiten koud. Je kunt dit kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is leuker en lekkerder.

Voor een lekkere glühwein verwarm je rode wijn (niet laten koken) met onderstaande kruidenmix, 1 sinaasappel en een halve citroen in schijfjes. Eventueel kun je wat bruine suiker toevoegen om het drankje zoeter te maken.

Liever alcoholvrij? Verwarm dan wat appelsap met deze kruidenmix.

  • 2 kaneelstokjes
  • 4 theelepels kardemom peulen
  • 2 theelepels gedroogde gember
  • 2 theelepels kruidnagel
  • 1 theelepel piment
  • 3 steranijzen

Meer winterse kruidenmixen

 

Warme chocolademelk

Warme chocolademelk

Er is natuurlijk niks mis met chocolademelk uit pak opwarmen en opdrinken met een dikke dot slagroom. Maar je kunt ook zelf chocolademelk maken met cacao. Voor 1 glas heb je nodig: 200 milliliter volle melk (of havermelk als je voor vegan gaat), 1 grote theelepel cacao, 1 eetlepel suiker of agavesiroop. Maak een papje van de cacao, suiker en een scheutje melk. Verwarm de rest van de melk in een pannetje. Giet het papje bij de melk als het geheel begint te bubbelen. Roer even goed door met een klopper of garde. Serveer je huisgemaakte chocolademelk met een lekkere dot slagroom (en een scheutje rum voor papa en mama).

 

Meer chocolademelk recepten?

Chocolademelk variatie

 

Koek

Bij een lekker warm drankje, hoort natuurlijk ook iets te smikkelen. Tegenwoordig vliegen vooral de gevulde koeken als zoete broodjes over de toonbank van de koek-en-zopie kraam. Maar van oudsher werden vooral Friese stroopkoeken verkocht in de kraampjes.

 

Recept voor friese kalverpoten

keallepoat

Friese kalverpoten, of ‘keallepoat’ zoals de Friezen het noemen, zijn stroopkoeken die vroeger alleen maar in de winterperiode werden gebakken. Ze dienden als koekoffer voor de watergeest, om hem te bedanken voor het water dat hij het land had geschonken. Kalverpoten bestaan uit twee langwerpige koeken die tegen elkaar aan worden gebakken, waardoor ze op kalverpoten lijken. Ze worden gemaakt van roggebloem, honing en verschillende kruiden. En van oudsher werden ze vooral veel verkocht in de koek-en-zopie tentjes.

Zelf aan de bak? Let op, begin een dag eerder om het deegmengsel te laten rusten.

Dit heb je nodig:

  • 100 gram kristalsuiker
  • 275 gram honing
  • ½ liter water
  • 350 gram roggebloem
  • 50 gram basterdsuiker
  • 75 gram honing
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 1 theelepel gemalen anijs
  • 2 theelepels bakpoeder

Verwarm de kristalsuiker en 200 gram honing met het water al roerend tot de suiker is opgelost. Laat heel kort doorkoken. Zeef de bloem en spatel het door het mengsel. Laat afkoelen in de koelkast en laat het daar een nachtje rusten. Voeg de volgende dag de basterdsuiker, overige honing en kruiden toe. Kneed tot een soepel deeg tot het van de kom loskomt. Kneed op het laatste moment het bakpoeder erdoor. Verdeel het deeg in 4 stukken en vorm elk stuk tot een stevige bol. Rol ze uit tot een smalle lap van 25-30 centimeter. Vouw de lap van beide zijden naar het midden, zodat bovenop een naad ontstaat en druk deze een beetje aan. Leg de koeken op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met olie. Bak de koeken op 200 graden in 15-20 minuten gaar en goudbruin.

 

Recept voor gevulde koeken

Gevulde koeken

Tegenwoordig zijn vooral gevulde koeken een populaire lekkernij in de koek-en-zopie kraampjes. Lekker als ie nog een beetje warm is, met een krokant koekdeeg en zachte amandelspijs die natuurlijk perfect past bij het koude weer. Het is heel erg leuk om zelf gevulde koeken te maken. Het is eigenlijk hetzelfde recept als je gebruikt voor kano’s of rondo’s, alleen is de opbouw van het koekje anders.

 

Kano recept

 

De opbouw van een gevulde koek is natuurlijk anders. In plaats van langwerpige plakjes, steek je voor gevulde koeken plakjes deeg uit van circa ø 10 centimeter. Maak de randen van de helft van de deegrondjes een beetje vochtig met water. Verdeel over die plakjes een beetje spijs en dek ze af met de andere deegplakjes. Druk de randen een beetje aan, strijk ze af met ei en bak ze in 10 – 15 minuten gaar. Zin in een beetje extra pit voor een blos op je wangen? Voeg een scheutje amaretto toe aan je amandelspijs.

 

Bakkers klaar? Uitdelen maar! Geniet van je eigengemaakte koek-en-zopie.

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.