Terug

Naked Cakes

We geven je tips voor het maken van een prachtige naked cake!

Naked Cake van Marjolein

Naked cakes

Naked cakes vallen onder een aparte categorie taart. Je kunt de ambachtelijkheid van de (thuis-)bakker eraan aflezen want, zoals de naam al doet vermoeden, je ziet bijna alles. En anders dan bij een gewone taart, kun je een rimpeltje hier of daar niet bedekken met een extra lapje fondant – want dan is het natuurlijk geen naked cake meer. Ze ogen simpel, maar om deze taarten net zo elegant af te werken als onze bakkers… dat vergt enige oefening, een paar foefjes en goed gereedschap.

 

De naakte waarheid

Beer Brownies van Hans

Het lijkt een inkoppertje, maar netjes werken is extra belangrijk bij een naked cake. Ieder stukje aangebrand biscuit is een smet op je taartje. Zorg dus dat je bakvormen goed ingevet zijn, bij voorkeur met een bakspray. Als je bakpapier gebruikt zorg dan dat er geen rimpels of vouwtjes inzitten, neem de tijd het op maat te knippen. Let extra op als je cake in de oven gaat (bak liever wat langer op een wat lagere temperatuur) en pas op de kleuring. Zo komt je cake egaal gebruind voor de dag. Trempeer je naked cake uitbundig, een droge cake vindt niemand lekker.

 

Verdraaid handig

Een draaiplateau oftewel een Lazy Susan is toch wel heel erg handig bij het maken van een naked cake. Blijf je creatie draaien tijdens het opbouwen en houd zo in de gaten of je taart rondom mooi recht blijft. Ook tijdens het aanbrengen van een extra randje vulling tussen de biscuitlagen werkt het zeer prettig omdat je de taart niet steeds hoeft te verschuiven. De compositie van je versiering is makkelijker aan te passen, gewoon een tikje naar rechts of links geven. Kortom, een draaiplateau maakt je bakleven zeker een stuk makkelijker.

 

Strakke lijnen

Chique hoor, die in hoogte verstelbare taartzagen. Maar met een liniaal, wat cocktailprikkers en een lang gekarteld broodmes maak je ook loeistrakke biscuitlagen: zet met behulp van de liniaal 5 cocktailprikkers op gelijke hoogte en gelijk gespatieerd rondom de taart. Zet je mes vlak onder de prikkers. Zaag nu voorzichtig rondom in, maar zaag hem nog niet helemaal door. Haal de prikkers eruit en snijd de biscuitlagen nu voorzichtig los. Al draaiend op je Lazy Susan is dit echt een eitje.

 

Vulling zonder tranen

Tarte au Citron Merengue van Gwenn

Dat is toch verdrietig, als je vulling ongewild langs die secuur gesneden taartlagen traant! Dat voorkom je zo: met een spuitzak spuit je de vulling gelijkmatig op de laag in kwestie. Blijf bij het aanbrengen consequent een centimeter of twee (afhankelijk van de dikte van je vulling en grootte van je taart) van de randen van de biscuits af. Als je daarna de lagen aandrukt, zul je zien dat de vulling blijft zitten.

Hè bah, toch een beetje uitgeschoten? Doop een schone doek in warm water en veeg het voorzichtig van je biscuit af. Dit werkt helaas niet zo goed bij een schoongesneden cake, maar dan heb je nog een optie: de semi-naked cake, die is zo dun afgesmeerd dat je alle structuren en lijnen er nog doorheen ziet. Ook prachtig.

Als je wilt dat de smaak van je naked cake een verassing blijft, houd je vulling dan extra ver van de randen af, druk de lagen voorzichtig aan en spuit daarna rondom op met een ander kleurtje. Met een draaiplateau lukt dit ook zonder hulp van de buurman of -vrouw.

De naked cake aankleden

Taart van Nico

Goed, de taart staat fier rechtop te stralen, een baken van rechte lijnen. Hoe zorg je er nu voor dat de jury zegt: ‘alles aan deze taart klopt’? Houd je decoratie vooral in lijn met de sfeer van je taart. Met ijzerdraadjes kan je de zwaartekracht voor de gek houden, zelfs kleine appeltjes en peertjes blijven zo hangen.

‘Natuurlijk’ is een populaire trend, kijk eens wat je aan eetbare planten en bloemen in de tuin hebt staan. Laat vruchten en noten die je hebt gebruikt in de vulling terugkomen aan de buitenkant. Natuurlijke elementen vragen om een weelderige losse opmaak. Gumpaste bloemen zijn een prettig alternatief voor echte bloemen omdat je de kleur en grootte zelf kunt bepalen en het suikerwerk licht is en niet aan je taart gaat hangen.

Óf houd het juist heel ‘clean’ en sober zodat die strakke lijnen extra goed uitkomen, bijvoorbeeld met geometrische decoratie. Een wat grafischer taartje met contrasterende kleuren biscuit en vulling is ook een lust voor het oog.

 

Showmodel

Als je (denk erom vóór het proeven) je naked cake op de kiek zet, zorg dan voor goed licht en een rustige omgeving zodat alle aandacht naar je taartje gaat. Leg er losjes wat uitnodigende elementen omheen –een stapeltje mooie bordjes, servetjes of een vaasje bloemen–. Maar houd ook in de styling rekening met de sfeer van je creatie, zorg dat de kleuren niet vloeken en dat er geen dingen naast liggen die er niets mee te maken hebben. Tijd om je pin-up te delen met je (social media) vrienden!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.