Terug

Vlaggetjesdag! Zo maak je zelf roggebrood

HHB

Vlaggetjesdag! Zo maak je zelf roggebrood

Hoewel we Vlaggetjesdag dit jaar niet zo uitgebreid vieren als normaal, ligt de Hollandse Nieuwe wel gewoon vanaf deze week in de winkel! Een lekker stukje verse haring komt heel goed tot zijn recht op een plak roggebrood. Zie hier hoe je zelf roggebrood bakt.

 

Hollandse Nieuwe

Dat de Hollandse Nieuwe echt Nederlands is, zegt de naam natuurlijk al. Maar ook de EU vindt dat deze lekkernij bijzonder is en daarom is het bestempeld als gegarandeerde traditionele specialiteit. In heel de EU is het streekproduct beschermd tegen namaak.

 

Officieel mag haring alleen Hollandse Nieuwe worden genoemd als hij wordt gevangen tussen 1 mei en 31 augustus. Hij wordt verkocht tussen juni en 30 september. Het Visbureau bepaalt elk jaar wanneer het Vlaggetjesdag is en wanneer je dus officieel Hollandse Nieuwe kunt kopen. Dit jaar ligt de Hollandse Nieuwe vanaf 16 juni 2021 in de winkel. Elk jaar worden er in Nederland zo’n 200 miljoen haringen verkocht als Hollandse Nieuwe. Deels in ons land zelf, maar ook de Belgen en Duitsers happen graag een visje mee.

 

Roggebrood

Roggebrood is een bijzonder, voedzaam brood dat net even anders is dan al het andere brood dat we kennen.

 

Roggebrood wordt gemaakt van rogge, water, zout en soms gist of zuurdesem. Het is bijzonder voedzaam, want een plakje levert maar liefst 15 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingsvezels en ijzer op. Vroeger hoorde roggebrood, naast aardappels, thuis in het basisdieet van de Nederlander. Later nam tarwebrood die rol over. Toch lijken die twee broodsoorten, los van de gebruikte graansoort, niet zo heel erg op elkaar. Roggebrood is uniek in geur, kleur, smaak, structuur én bereidingswijze.

 

Varianten

Elke streek in Nederland kent zijn eigen soort roggebrood. De twee meest bekende soorten zijn het Friese en het Brabantse roggebrood. De Brabantse variant wordt kort gebakken en wordt gemaakt van tarwebloem en gemalen rogge met gist of zuurdesem. De Friese variant wordt juist lang gebakken. Het wordt gemaakt van oud roggebrood dat eerst wordt geweekt en gekookt. Daarbij gaan gebroken roggekorrels en dat geheel moet tot wel 24 uur worden gegaard in de oven.

 

Aan de bak

Misschien heb je er nog nooit over nagedacht, maar je kunt prima zelf roggebrood maken! Anders dan tarwebrood, wordt roggebrood gegaard in plaats van gebakken. Het is niet moeilijk, maar het vergt wel wat tijd.

 

Dit heb je nodig

  • 500 gram roggevlokken
  • 465 gram water
  • 65 gram rogge of tarwe zemelen + wat extra
  • 7 gram zout
  • 36 gram stroop
  • Kleine cake of broodvorm

Zo maak je het

  • Meng de roggevlokken en de zemelen.
  • Breng het water aan de kook en los de stroop en het zout er in op.
  • Giet het water bij de rogge en zemelen en roer alles goed door elkaar.
  • Dek af en laat het mengsel 10 uren weken op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet je bakvorm in en doe het beslag er in. Strijk stevig glad.
  • Strooi wat extra zemelen over de bovenkant.
  • Verpak de bakvorm in 2 lagen aluminiumfolie.
  • Bak het brood 2 uren op 180 graden. Zet de oven uit en laat het brood nog 5-6 uren nagaren.
  • Haal je brood uit de vorm, snijd een mooie plak af, verdeel er wat Hollandse Nieuwe over en voila! Je hebt je eigen super-Hollandse lekkernij gecreëerd.

Bewaartip: Roggebrood is schimmelgevoelig, bewaar het daarom (in plakjes gesneden) in de vriezer en pak uit de vriezer wat je nodig hebt.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.