
Er bestaan verschillende recepten om zelf roomijs te maken. Zo wordt er soms ei toegevoegd en in andere recepten vind je alleen gecondenseerde melk en slagroom. Hier vind je 2 recepten. Let op: voor deze recepten heb je een ijsmachine nodig.
Roomijs maken met ei
Eidooiers zorgen namelijk voor een volle en romige smaak. Eieren zijn heel gevoelig voor bacteriën, daarom is het volgens het Voedingscentrum niet verstandig om het rauw in een koud product te verwerken. Het klinkt misschien gek, maar het is daarom belangrijk dat je het eerst ei verwarmt en daarna laat afkoelen.
Dit heb je nodig:
- 300 gram melk
- 3 eidooiers
- 90 gram suiker
- Vanillestokje
- 160 gram slagroom
Zo maak je het:
- Doe alle ingrediënten samen in een pannetje en voeg eventueel wat vanillemerg toe.
- Verwarm het mengsel en roer goed door met een spatel. Zorg ervoor dat het geheel warm is, maar niet kookt.
- Giet het warme mengsel niet meteen in de ijsmachine, maar laat het even afkoelen in de koelkast tot het koud is.
Zelf roomijs maken zonder ei
Er is ook een manier om ijs te maken zonder dat je eieren toevoegt aan je ingrediëntenlijst. Namelijk met slagroom en gecondenseerde melk.
Dit heb je nodig voor je basisrecept:
- 500 milliliter slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk
Zo maak je het:
- Klop de slagroom stijf en voeg de gecondenseerde melk toe.
- Spatel rustig door.
- Roer een smaakmaker erdoor – bijvoorbeeld vanille.
- Giet het mengsel in de ijsmachine en volg dan de verdere instructies van je machine.
Het verschil tussen gelato en roomijs
Het lijkt misschien op elkaar, tóch zit er een verschil tussen gelato en roomijs. Ze worden beide van room gemaakt, maar het vetpercentage van roomijs ligt een stuk hoger, dit komt doordat er naast room ook melk toegevoegd wordt aan gelato.
Roomijs maken met de ijsmachine
Op TikTok zie je veel ijsmachines voorbij komen. Ze zijn populair! Maar waarom eigenlijk? Het schijnt dat ijs in de ijsmachine heel romig en zacht wordt. Meer dan wanneer je het om de zoveel minuten zelf omschept. Door het roersysteem dat in de ijsmachine zit, wordt het mengsel gelijkmatig koud. Daardoor ontstaan er geen ijskristallen in je ijs.
Reageren
U kunt hieronder reageren op dit recept
Om te kunnen reageren moet u zich eerst registreren.
Inloggen Registreren