Terug

Ho ho ho tulband

Een guglhupf met een klassiek uiterlijk en klassieke smaken. Helemaal passend bij het thema Kerst!

Anna

Recept van
Anna

Moeilijk
(3) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gram tarwebloem
  • 10 gram gedroogde gist
  • 35 gram bruine basterdsuiker
  • 180 milliliter halfvolle melk
  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 7 gram zout
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 100 gram cranberry’s
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram walnoten
  • 1 sinaasappel

Sinaasappeljam

  • 60 gram kristalsuiker
  • 100 gram geleisuiker
  • 3 sinaasappels
  • 10 gram citroensap
  • 1 kruidnagel
  • 1 kaneelstokje
  • 50 milliliter sinaasappellikeur
  • water

Afwerken/decoratie

  • 125 gram roomboter
  • 50 gram bakkerspoedersuiker
  • 1 doosje bigarreaux (gekonfijte kersen)

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Kookthermometer
  • Tulbandvorm
  • Rasp
  • Deegkrabber
  • Grote kom
  • Spatel (hout)
  • Kleine zeef
  • Taartrooster
  • 2 steelpannen
  • Spuitzak
  • Spuitmondje

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

Deeg

  • Voeg het gedroogde fruit aan een mengkom met water toe, laat wellen en vervolgens goed uitlekken.
  • Hak de walnoten grof en boen en rasp de schil van de sinaasappel.
  • Verhit een steelpan met melk tot deze lauwwarm is.
  • Voeg bloem, gist, 50 gram boter, suiker, speculaaskruiden, gemberpoeder en zout in een mengkom van de keukenmachine en zet deze op de laagste stand.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe.
  • Voeg, als het deeg goed gemengd is, het gedroogde fruit, de walnoten en de sinaasappelrasp toe en laat het deeg rustig draaien.
  • Dek vervolgens het deeg af met vershoudfolie en laat rijzen in de koelkast.
  • Vet de tulbandvorm in met een beetje boter.
  • Sla het deeg, als deze goed gerezen is, door met een deeghaak.
  • Bestuif vervolgens het aanrecht met een beetje bloem en vorm van het deeg een bal.
  • Maak een gat in het midden van de deegbal en leg het deeg in de tulbandvorm.
  • Laat de tulband nogmaals rijzen in de vorm.
  • Plaats de tulbandvorm in de voorverwarmde oven en bak de tulband in 30-45 minuten goudbruin en gaar.
  • Stort de tulband op het rooster en bestrijk met 50 gram (zachte) boter.

Sinaasappeljam

  • Was en schil 2 sinaasappels en snijd de schillen met een koksmes in fijne reepjes.
  • Breng een steelpan met een laagje water aan de kook en voeg de sinaasappelschillen toe, giet af en bewaar de schillen in een schaaltje.
  • Breng opnieuw een steelpan met 60 milliliter water en suiker aan de kook en laat kort inkoken. Voeg de siroop aan de sinaasappelschillen toe, meng goed en laat afkoelen in de koelkast.
  • Schil de overige sinaasappel en snijd het vruchtvlees in partjes (250 gram).
  • Voeg de partjes aan een schone steelpan toe samen met citroensap, geleisuiker, een kaneelstokje en kruidnagel.
  • Breng het mengsel aan de kook, laat een paar minuten pruttelen en voeg op het laatste moment de sinaasappellikeur toe.
  • Giet de sinaasappeljam op een rond bord en laat in de koelkast afkoelen.

Afwerken/decoratie

  • Plaats de tulband op een plank en garneer met de bakkerspoedersuiker.
  • Decoreer de tulband met jam, gekonfijte sinaasappelschilletjes en de bigarreaux.
  • Serveer samen met boter.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.