De 59-jarige Anneke heeft thuis een tweede keuken, speciaal voor het bakken. Daar maakt ze bijna dagelijks brood en verder bakt ze het liefst met klassieke smaken. Hoe verging het haar in de tent?
Verdraaid lekker: een hazelnootschnitt op z’n kant
De hazelnootschnitt van de signatuuropdracht is ‘helemaal haar ding’. Ze maakt dan ook een klassieke versie met smaken van koffie en mokka. De oven in de tent werkt niet helemaal naar behoren, dus de meringue voor haar taart stolt niet goed. Robèrt springt bij en ziet dat de oven te heet staat. Zijn advies: “Laat het zo lang mogelijk in de oven staan, op een lage temperatuur.”
Anneke baalt er enorm van dat de taart niet geworden is wat ze hoopte. “Als je schuimplakken eenmaal mislukt zijn, komt dat niet meer goed. Thuis had ik ze weggegooid en opnieuw gemaakt. Maar dat kon nu niet in verband met de tijd.” De smaak vindt Robèrt uiteindelijk ‘erg lekker hoor’. Janny vindt de krachtige mokkasmaak erg lekker.
Een draaimolentaart
Als spektakelstuk moeten alle kandidaten een draaimolentaart maken. Anneke maakt hier een Limburgse kersenvlaai en een appeltaart voor. Helaas zijn beide taarten en de technische opdracht bij elkaar net niet genoeg om een week door te mogen in de tent.
Anneke over hoe ze het vond om mee te doen aan Heel Holland Bakt
“Ik voelde mij enorm vereerd dat ik ben gekozen tot 1 van de 10 bakkers in de tent”, vertelt Anneke. “En wat was het een supergezellige groep en sfeer. Het was intens, pittig, maar ik had het voor geen goud willen missen. Een feestje om aan Nederland te mogen laten zien wat mijn passie is. Maar ook lastig om te accepteren dat bakken in de tent in alle opzichten anders is dan thuis. En heel eerlijk: om de dingen die misgingen kan ik nu enorm om lachen. André zou zeggen: het is maar een taart. En zo is het!”
Waar heeft Anneke het meest van geleerd?
“Het meeste heb ik geleerd van Robert”, vertelt Anneke. “Wat een vakman! Zo lief dat hij je met een schuin oog in de gaten hield en soms net even die goede tips gaf. Dat is een verrijking van mijn bakkennis. Maar het allerbelangrijkste wat ik heb geleerd is dat geven om elkaar en elkaar helpen, ik nog veel belangrijker vind dan winnen.”
De leukste opdrachten
Als klassieke bakker vond Anneke de opdrachten van aflevering 2 het leukste. “Dat zijn echt mijn baksels.” Het gaat dan om de slagroomtaart en de chipolatataart die ze gemaakt heeft. Alle recepten van Anneke vind je onderaan dit artikel.
Een hechte groep bij elkaar
Aan het einde van de aflevering begint Anneke over de hechte band die onderling ontstaan is. En nu nog steeds hebben de bakkers veel contact met elkaar. “Ook nadat ik eruit ging, bleef ik de vraagbaak en steunpilaar voor de andere bakkers. Tot in de finale zijn mijn tips en zelfs recepten gebruikt. Dat is toch geweldig! Hierdoor voel ik mij toch een beetje een winnaar.”
Meer van Anneke
Wil je meer weten over Anneke? Bijvoorbeeld welk recept bij haar áltijd lukt of waar ze haar bakinspiratie vandaan haalt? Lees dan Annekes vriendenboekje!
Heel Holland Bakt is elke zondag te zien om 20.25 uur bij MAX op NPO 1. Wil je een uitzending terugkijken? Dat kan hier!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.