E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakbasis met Robèrt: subliem soezenbeslag

Ingestorte soezen? Wanneer de bloem niet gaar is of er teveel ei in je soezenbeslag zit, kan het flink misgaan. Met deze tips van Robèrt heb je altijd subliem soezenbeslag.

eclairsvanrobert-1920

Robèrt heeft verschillende tips waardoor jouw soezen niet meer instorten. En in zijn recept zie je hoe je soezenbeslag maakt en daar vervolgens eclairs van maakt!

Allereerst is het belangrijk dat je bloem goed gaart in de pan. Wanneer het beslag als een bal loskomt van de bodem en begint te sissen, betekent het dat de bloem gaar is. Daarna is het belangrijk dat je het beslag laat afkoelen, vóórdat je de eieren toevoegt. Wanneer je dit niet doet, krijg je zoals Robèrt het noemt ‘Foeyonghai soezen’. Het beslag is dan nog te warm en de eieren zullen garen. De volgende stap is het toevoegen van de eieren. Doe dit één voor één. Roer tussengoed door en zorg dat het ei helemaal is opgenomen, voordat je het volgende ei toevoegt. Wanneer je dit niet doet, kan je beslag te dun worden. Dit kun je helaas niet meer herstellen. Het resultaat: slappe soezen.

Tenslotte heeft Robèrt nog een tip voor de allerlekkerste structuur van soezen. Gebruik zowel water als melk. Melk maakt de soezen wat vettiger en de binnenkant wordt minder droog. Klaar om aan de slag te gaan? In dit recept legt Robèrt je uit hoe je het beste soezenbeslag maakt. Je ziet in het recept vervolgens hoe je met dit beslag eclairs maakt.

Zo maak je soezenbeslag voor eclairs

Ingrediënten

  • 100 gram water 
  • 100 gram melk 
  • 100 gram boter 
  • 100 gram tarwebloem (T55) 
  • snuf zout 
  • 200 gram ei

Bakbenodigdheden

  • steelpan  
  • hittebestendige spatel 
  • keukenmachine met bisschop 
  • spuitzak met glad spuitmondje 
  • bakplaat, bekleed met bakpapier 

Bereiding van de eclairs

  • Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
  • Breng het water, de melk en de boter aan de kook in een steelpan.
  • Neem de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe. Roer goed.
  • Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Als je de pan hoort sissen, dan is het goed.
  • Neem de pan weer van het vuur, doe de massa over in de kom van de keukenmachine en klop de ergste hitte ervan af. Voeg één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
  • Doe het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit het beslag in banen van ongeveer 12 cm lang op de bakplaat.
  • Bak de eclairs in 25 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen.

Dit kun je maken met soezenbeslag:

Paris Brest met amandel-hazelnoot praliné

Een koninklijke croquembouche

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.