Kardemombullar zijn Zweedse kaneelbroodjes en worden klassiek bij de fika gegeten. Het Scandinavische koffie en thee moment. Deze broodjes zijn zacht, luchtig en plakkerig. Het deeg wordt gemaakt met kardemom en dat wordt gevuld met een mengsel van zachte boter, suiker en kaneel en of kardemom. Vervolgens wordt het deeg in knoopjes gedraaid. Het ziet er altijd prachtig uit, maar ook ingewikkeld. Robèrt laat zien dat dit eigenlijk heel makkelijk is en dat iedereen dit kan.
Recept Kardemombullar
Ingrediënten voor het deeg
- 700 gram tarwebloem (T65)
- 50 gram boter
- 35 gram verse gist
- 20 gram suiker
- ½ tl kardemom
- 1 gram zout
- 400 gram melk
- bloem om te bestuiven
- ei om af te strijken
Ingrediënten voor de vulling
- 200 gram boter, op kamertemperatuur
- 30 gram kaneelsuiker
Ingrediënten voor de afwerking
- Parelsuiker
- Abrikozenjam
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- theedoek
- deegroller
- bakplaat, bekleed met bakpapier
- kwastje
Bereiding Kardemombullar
- Doe de bloem, de boter, de gist, de suiker, de kardemom en het zout in de kom van de keukenmachine; zorg dat de gist en het zout nog niet direct met elkaar in aanraking komen.
- Zet de keukenmachine op lage snelheid aan om de ingrediënten alvast te mengen.
- Verwarm de melk tot lauwwarm (lichaamstemperatuur).
- Voeg, terwijl de machine rustig blijft draaien, langzaam de melk toe aan de ingrediënten in de kom.
- Kneed alles tot een soepel deeg: eerst ca. 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid.
Doe de deegtest: als je een stukje deeg zo dun kunt uitrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed. Anders moet je nog even doorkneden. - Laat het deeg ca. 30 minuten rusten onder een theedoek.
- Maak ondertussen de vulling: roer de kaneelsuiker door de boter.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 3 mm dikte.
- Smeer in met kaneelboter.
- Vouw de helft van het deeg naar het midden van het deeg en besmeer deze kant ook met de kaneelboter.
- Vouw dit deel over de andere helft van het deeg. Zorg dat de sluiting onder zit.
- Snijd het deeg in even grote stroken en snijd ieder stuk net niet helemaal door in drieën. Je hebt nu 3 smallere stroken.
- Vlecht deze in elkaar en rol dit op tot een balletje.
- Bestrijk dit met een losgeklopt ei en laat dit nog 45 minuten narijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bak in ca. 10-12 minuten gaar.
- Besmeer de kardemombullar met een beetje warm gemaakte abrikozenjam en bestrooi met parelsuiker.
Benieuwd naar nog meer fika recepten?
Fika-favorieten: Zweedse broodjes die iedere bakliefhebber moet kennen
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.