E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Blind bakken, wat is het en hoe werkt het?

Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem.

HHB

Blind bakken, wat is het en hoe werkt het?

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen in een recept: de bodem blind bakken. Wat is dat precies, waarom is het nodig en hoe werkt het? We leggen het je uit.

Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst zodat er voldoende ruimte overblijft om hem daarna te vullen.

Wanneer moet je blind bakken?

De ene keer bak je de bodem wel blind, de andere keer niet. Hoe zit dat precies? Blind bakken kun je toepassen in 3 situaties:

  • Taart waarbij je de vulling niet meebakt. Denk bijvoorbeeld aan een citroen meringue taart. Je wilt een krokante koekbodem, maar bakt de lemoncurd en meringue niet mee.
  • Taarten waarbij de vulling een kortere oventijd heeft dan de bodem, denk bijvoorbeeld aan een quiche.
  • Taarten die worden gemaakt van een relatief slap deeg. Als een deeg veel boter bevat, zakt hij makkelijk in in de oven. De steunvulling tijdens het blind bakken zorgt ervoor dat hij zijn vorm mooi behoudt tijdens het bakken.

Steunvulling

Als steunvulling voor het blind bakken kun je speciale blindbakbonen gebruiken. Maar het kan ook goedkoper en makkelijker! Want ook gedroogde bonen/kikkererwten, ongekookte rijst of spliterwten volstaan. Houd er wel rekening mee dat je deze daarna niet meer kunt eten. Maar ze nogmaals gebruiken als steunvulling kan wel!

Zo werkt het

Blind bakken is heel eenvoudig en het werkt als volgt.

  • Maak het deeg voor je taartbodem, zorg dat het goed gekoeld is en rol het uit tot ongeveer 3-4 millimeter dikte.
  • Vet de taartvorm goed in en bekleed hem met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en snijd de randjes mooi strak langs de vorm af.
  • Verkreukel een stukje bakpapier, vouw het weer uit en leg dat over je deeg.
  • Stort hierop de steunvulling, verdeel het goed en bak de bodem volgens het recept.
  • Verwijder daarna het bakpapier en de steunvulling.
  • Als je de taartvulling niet meebakt, bak de bodem dan kaal verder af.
  • Als je de taartvulling wel meebakt, stort dat dan nu op de taartbodem en bak het geheel samen verder af.

Een laagje chocolade

Als je de vulling niet meebakt en wilt voorkomen dat hij je krokante bodem weer zacht maakt, dan kun je een laagje gesmolten chocolade over de bodem strijken als een soort afdekkend laagje. Laat de chocolade uitharden en vul de taart met de vulling. Super handig en extra lekker!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.