
Clafoutis wordt traditioneel gemaakt met kersen, maar het mag ook ander fruit zijn. Zo is het in de herfst ook lekker met appel en in de (na)zomer met vijgen.
Wat is clafoutis?
Het klinkt heel ingewikkeld en chique, maar clafoutis maken is heel makkelijk. Het is niets meer dan een pannenkoekenbeslag dat je in een vorm giet en bakt in de oven. De structuur zit tussen cake en custard in. Klassiek wordt deze geserveerd met poedersuiker en crème fraîche, maar met vanille-ijs is dit ook heerlijk.
Ontbijt en snack
In Frankrijk wordt clafoutis niet alleen gegeten als dessert. Kinderen krijgen het wel eens als snack na school. Op speciale dagen wordt dit als ontbijt gegeten.
Met deze tips maak je de beste clafoutis
- Voeg de natte ingrediënten in delen toe aan de droge. Dit voorkomt dat er klontjes komen in het beslag.
- Bestrooi de bodem na het invetten met suiker. Hierdoor krijgt je clafoutis een krokante, gekaramelliseerde bodem.
- Bak de clafoutis eerst 10 minuten voor, voordat je het fruit erin legt. Dit voorkomt dat het fruit helemaal naar de bodem zakt.
- De clafoutis is gaar wanneer de randjes goudbruin zijn en het midden nog een beetje wiebelig. Denk nu niet: hij wiebelt nog, dus hij is niet gaar. Door het afkoelen wordt de clafoutis vanzelf steviger. De structuur zit tussen custard en cake in, dus het mag niet te droog worden.
Recept clafoutis
Ingrediënten
- 130 gram kristalsuiker
- 125 gram bloem
- 0,4 theelepel zout
- 300 milliliter volle melk
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- Boter, om in te vetten
- 1 eetlepel suiker
- 6-8 verse vijgen
- poedersuiker
- vanille-ijs of crème fraîche
Benodigdheden
- Ovenschaal (1 grote of 2 of 4 kleine schaaltjes)
Zo maak je clafoutis
- Verwarm de oven tot 180 graden.
- Meng eerst de droge ingrediënten door elkaar.
- Klop in een andere kom de natte ingrediënten door elkaar met een garde.
- Voeg de natte ingrediënten in 3 delen toe aan de droge ingrediënten en roer tussendoor zodat er geen klontjes in zitten.
- Vet de vorm goed in met boter. Verdeel hier de eetlepel suiker overheen.
- Schenk 1/3 van het beslag in de vorm en bak 10 minuten voor in de oven.
- Verwijder de steeltjes van de vijgen en halveer deze. De schil kun je gewoon opeten, dus die hoef je niet te verwijderen.
- Haal de clafoutis uit de oven en leg de gehalveerde vijgen met de snijkant naar boven in de clafoutis.
- Schenk het resterende beslag hier overheen.
- Bak nog 20 minuten tot de bovenkant van de clafoutis goudbruin is en het midden nog een beetje wiebelig.
- Laat de clafoutis 15 minuten afkoelen.
- Serveer als deze nog een beetje warm is met poedersuiker en een bol vanille-ijs of crème fraîche
Meer bakken met vijgen
Wil je nog meer bakken met vijgen? Hier vind je nog meer inspiratie.
Vijgen zijn heel erg lekker in een baksel!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.