E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De verschillen tussen bakpoeder en baking soda

Wat zijn de verschillen tussen bakpoeder en bakingsoda? En kun je de 2 poeders door elkaar vervangen?

bakpoederbakingsoda

In veel recepten wordt bakpoeder gebruikt, maar we zien tegenwoordig ook steeds vaker bakingsoda tussen de ingrediƫnten staan. Zowel bakpoeder als bakingsoda is bedoeld om je taart, cake of koekjes te laten rijzen in de oven en zijn verkrijgbaar in de supermarkt, maar wat zijn nu precies de subtiele verschillen tussen deze twee poeders? En als je een van deze 2 ingrediƫnten niet in huis hebt, kan je ze dan gewoon voor elkaar vervangen? In dit artikel duiken we dieper in de verschillen tussen bakpoeder en bakingsoda.

Wat is bakpoeder?

Bakpoeder is een mengsel van verschillende soorten poeders, zoals natriumcarbonaat, een zuur en een stabilisator. Het natriumcarbonaat in bakpoeder reageert op vocht en zuur in het beslag en zorgt voor een luchtige structuur van het deeg of beslag. In tegenstelling tot bakingsoda hoeft bakpoeder niet per se in aanraking te komen met zuur voor een luchtige structuur of om het deeg of beslag goed te laten rijzen.

Wat is bakingsoda?

Bakingsoda, ook wel natriumcarbonaat of zuiveringszout genoemd, is een wit kristallijn poeder. Deze poeder zorgt voor een chemische reactie in het deeg of beslag als het in aanraking komt met zuren, zoals yoghurt, azijn of citroensap. Hierdoor ontstaan er kleine luchtbellen in het deeg of beslag en rijst het goed in de oven. Bakingsoda heeft een sterke, ietwat zoute smaak en kan ook gebruikt worden als natuurlijk schoonmaakmiddel voor bijvoorbeeld bakspullen.

Kan je bakpoeder en bakingsoda voor elkaar vervangen?

Als je bakingsoda en bakpoeder niet allebei in huis hebt, dan is het mogelijk om deze voor elkaar te vervangen in een recept. Het is wel belangrijk om de verhoudingen aan te passen! Als er bakingsoda in het recept staat, vervang dit dan door 3 keer zoveel bakpoeder. Bevat het recept al een zuur, zoals citroensap of azijn? Dan kun je dit weglaten uit het recept, omdat het zuur al in het bakpoeder verwerkt is.

Wil je bakpoeder vervangen voor bakingsoda? Ook dat kan. Gebruik de verhoudingen dan andersom: 1/3 theelepel bakingsoda staat gelijk aan 1 theelepel bakpoeder. En als er geen zuur in het recept zit, voeg dit dan toe aan het recept, zodat het deeg of beslag een luchtige structuur krijgt en goed kan rijzen in de oven.

Dit kun je nog meer doen met baking soda

Baking soda wordt niet voor niets ook wel zuiveringszout genoemd. Zo kun je er heel goed vlekken mee verwijderen en de oven mee schoonmaken. Benieuwd wat je er nog meer mee kunt?

Bekijk het hier

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.