
Een galette is een Franse taart. Kenmerkend is de omgeslagen deegrand die over de vulling heen gaat. Het deeg lijkt een beetje op dat van een quiche. Het is een redelijk platte taart en je kunt ‘m zowel zoet als hartig vullen. Denk bijvoorbeeld aan diverse fruitsoorten, zoals abrikoos, appel, pruimen, kersen, peer en vijgen. Liever een hartige variant? Je kunt hem ook vullen met groenten zoals courgette, spinazie, geroosterde groenten of gekaramelliseerde ui.
Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zoet en hartig te combineren! Christiaan de Vries, finalist van The Great British Bake-Off, maakt zo’n combinatie. Het zoete van de perzik past perfect bij geitenkaas. Honing maakt het geheel helemaal af.
Dit is het recept voor de perzik-geitenkaasgalette
Ingrediƫnten
Deeg
- 200 gram bloem
- 50 gram amandelmeel
- 1 theelepel fijne kristalsuiker
- 1 theelepel zout
- 200 gram ongezouten roomboter, ijskoud en in blokjes
- 75 milliliter ijskoud water
- 1 ei, losgeklopt (voor het bestrijken)
Vulling
- 200 gram zachte geitenkaas
- 1,5 eetlepel vloeibare honing (plus extra om af te werken)
- 2 tot 3 rijpe perziken, in dunne plakjes
- 1 tot 2 theelepel(s) verse rozemarijntakjes, fijngehakt
- Versgemalen zwarte peper
- Olijfolie, om te bestrijken
Extra nodig
- Grote mengkom
- Deegroller
- Bakplaat
- Bakpapier
Zo maak je de perzik-geitenkaasgalette
Maak het deeg
- Meng in een grote kom bloem, amandelmeel, suiker en zout.
- Voeg de blokjes koude boter toe en wrijf ze met je vingers door het mengsel tot het kruimelig is, met hier en daar nog wat stukjes boter.
- Voeg beetje bij beetje het ijskoude water toe tot het deeg net samenkomt.
- Vorm er een platte schijf van, wikkel in folie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
Maak de vulling
- Meng in een kleine kom de geitenkaas met 1,5 eetlepel honing tot een glad mengsel.
De galette samenstellen
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte (180 graden hetelucht).
- Rol het gekoelde deeg op licht bebloemd bakpapier uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter doorsnede.
- Bestrijk het midden met het geitenkaasmengsel en laat een rand van ongeveer 5 centimeter vrij.
- Leg de perzikplakjes erop en strooi er de rozemarijn over.
- Breng op smaak met wat zwarte peper.
- Vouw de deegranden naar binnen, stukje bij beetje, zodat er een mooie rustieke rand ontstaat.
- Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrijk de perzik lichtjes met olijfolie.
- Bak de perzik-geitenkaasgalette 35 tot 40 minuten, tot de korst goudbruin en knapperig is en de perzik zacht en glanzend. Sprenkel er voor het serveren nog wat extra honing over.
Tips voor een perfecte galette
- Houd boter en water ijskoud voor een luchtige, knapperige korst.
- Gebruik rijpe maar stevige perziken, zodat het deeg niet te vochtig wordt.
- Voor een frissere smaak kun je een beetje citroenrasp door de geitenkaas mengen.
Meer bakken van Christiaan?
Christiaan bakt wel vaker lekkers. Zo was hij eerder al te gast in de podcast De Leeuw brult verder van Paul de Leeuw. Daarvoor maakte hij een chocoladetaart. Hier vind je het recept.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.