Terug

Duik in de wereld van de wafel!

Luikse wafels, Brusselse wafels, de stroopwafel, oubliewafel of het kniepertje, voor welke wafel ga jij?

Duik in de wereld van de wafel!

Duik in de wereld van de wafel!

Luikse wafels, Brusselse wafels, de stroopwafel, oubliewafel of het kniepertje? De wafel kent vele soorten en maten en ze zijn allemaal even lekker. Hoog tijd dus, om dit bijzondere gebakje – dat niet in een oven wordt gebakken – in het zonnetje te zetten!

Wafels bak je – zoals gezegd – niet in de oven, maar tussen een wafelijzer. Ze worden in basis gemaakt van een beslag van bloem, melk, eieren en suiker. Dat beslag wordt tussen 2 ijzeren vormen samengeperst en van oudsher in een vuur verwarmd. Tegenwoordig hebben we daar natuurlijk hele mooie elektrische wafelijzers voor. Onze favoriete wafels op een rij.

Stroopwafel

Stroopwafel

Elke Nederlander zal dit gevoel kennen: je loopt over de markt en een vleugje van de geur van de stroopwafelkraam komt jouw kant op gedreven. Knappe kop als je die verleiding kunt weerstaan. De stroopwafel hoort bij Nederland en wij horen bij de stroopwafel! De eerste wafel werd in de loop van de 19e eeuw al gemaakt en is afkomstig van de Goudsche Siroopfabriek, de eerste gasfabriek in Gouda.

Stroopwafels worden gemaakt van een stevig deeg dat tussen een wafelijzer wordt geklemd. De warme wafel wordt vervolgens horizontaal gespleten en daar wordt een lekkere stroop tussen gesmeerd. Zelf aan de bak? Dat kan met dit recept:

  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram roomboter
  • 1 ei
  • 10 gram melk
  • 7 gram instant gist
  • 250 gram bloem
  • Snufje zout
  • 200 gram keukenstroop
  • 100 gram (licht)bruine basterdsuiker
  • 60 gram roomboter
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Meng de boter, witte basterdsuiker, ei, melk en gist door elkaar. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een mooi deeg. Vorm het deeg tot een bal en laat deze afgedekt een uur rijzen. Maak in de tussentijd de stroop door de keukenstroop, basterdsuiker, roomboter en kaneel samen te smelten. Laat de stroop afkoelen tot hij lauwwarm is. Vorm het deeg tot balletjes ter grootte van een pingpongbal en laat ze nog 10 minuten narijzen. Verwarm het wafelijzer en druk de balletjes ertussen tot wafels en laat garen tot ze mooi bruin zijn. Steek ze voor mooie ronde wafels uit met een uitsteker en snijd ze – terwijl ze nog warm zijn – horizontaal door. Vul met een eetlepel stroop en druk de helften tegen elkaar zodat de stroop zich verdeelt.

Meer over streeklekkernijen

 

Luikse wafel

Luikse wafels

Haal jij ze ook altijd door elkaar? Die Luikse en de Brusselse wafel? Er is een handig ezelsbruggetje: de Luikse wafel is een suikerwafel. Het zijn de grote, ronde wafels waar suikerpareltjes in zitten. Ze zijn een stuk zwaarder en ook wat zoeter dan de Brusselse wafels. In Nederland zie je ze vaak op de kermis, maar je kunt ze ook gewoon in de supermarkt kopen. Of zelf maken natuurlijk! Niks lekkerder dan een warme wafel, vers uit het ijzer. Al zijn deze wafels ook koud heel prima te versmaden.

Zelf aan de bak?

  • 150 gram lauwwarme melk
  • 14 gram instant gist
  • 500 gram bloem
  • 40 gram kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • Snufje zout
  • 200 gram boter
  • 2 eieren
  • 200 gram parelsuiker

Los de gist op in de lauwwarme melk en laat even staan. Doe de bloem, kristalsuiker, vanillesuiker en zout in de mixer met deeghaak. Kneed langzaam en voeg de boter blokje voor blokje toe. Giet vervolgens de melk erbij en kneed door. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en kneed door tot een mooi soepel deeg. Laat afgedekt met een theedoek voor 50 – 60 minuten rijzen op een warme plek. Kneed de parelsuiker door het deeg en verdeel het deeg in bolletjes van 100 gram. Bol ze op en laat weer 20 minuten rijzen. Bak de wafels mooi goudbruin in een voorverwarmd wafelijzer.

 

Brusselse wafel

Brusselse wafel

De Brusselse wafels zijn het rechthoekige broertje van de Luikse wafel. Ze zijn luchtiger en minder zoet. Karakteristiek aan deze wafel is de rechthoekige vorm, de diepte en de grote vierkante inkepingen. Dat zijn er altijd 15, 20 of 24 per wafel. Deze wafels worden gemaakt met opgeklopt eiwit, waar ze hun luchtigheid aan danken. De Brusselse wafel wordt vaak warm gegeten met een beetje poedersuiker, wat slagroom en voor de liefhebber warme kersen.

Ga zelf aan de bak met dit recept van Robèrt:

  • 200 gram patentbloem
  • 250 gram melk
  • 50 gram Zeeuwse bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 2 gram zout
  • 15 gram vanille extract
  • 50 gram gesmolten boter
  • 2 eieren
  • 50 gram suiker

Splits de eieren en klop de eiwitten met de suiker tot schuim. Meng alle overige ingrediënten, inclusief de eidooiers, tot een mooi glad beslag. Spatel het eiwitschuim rustig door het beslag. Verhit een wafelijzer en vet hem in. Schep er steeds een lepel beslag in en bak de wafels in circa 2 minuten goudbruin. Serveer je wafels lekker klassiek met poedersuiker, warme kersen en een dot slagroom.

 

Kniepertjes en oubliewafels

Kniepertjes

Hoewel je het misschien niet zo snel zou denken, zijn wafels echt onderdeel van onze cultuur. In Zuid-Nederland en België worden vooral de dikke wafels gegeten zoals de varianten hierboven. In het noorden is juist de dunnere wafel populair. Daar kennen ze het kniepertje, dat voornamelijk rond de jaarwisseling wordt gegeten. Het is in feite een oubliewafeltje waar je ook ijshoorntjes van maakt. Lekker dus met ijs, of een dot slagroom.

Oer-Hollandse kniepertjes bakken Oublie ijshoorntjes maken

 

Bakken klaar?

Heb jij een lekkere wafel uit je ijzer getoverd? Deel dat dan met ons, dat vinden we heel erg leuk! Plaats je foto met #HHB op social media of upload een foto in de app.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.