E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een nostalgisch recept uit de oud-Hollandse keuken: Haagse bluf

Nostalgie in een glaasje, dit vergeten toetje. Haagse bluf is super lekker en zo klaar!

haagsebluf-1920

De één zal er nog nooit van gehoord hebben en de ander gaat even terug in de tijd door dit nostalgische nagerecht. Haagse bluf is een authentiek Nederlands toetje, het is zoet, een beetje zuur en vooral heel luchtig.

Dit oer-Hollandse toetje heeft zijn naam te danken aan, hoe kan het ook anders, Hagenezen! Het is bedoeld als een spottend grapje: het toetje lijkt spectaculair, maar in feite bestaat het voornamelijk uit lucht. Haagse bluf is gemakkelijk te maken, maar dat neemt niet weg dat het er geweldig uitziet én lekker van smaak is. Je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig en het toetje staat binnen een mum van tijd op tafel.

Recept Haagse bluf

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 125 milliliter zwarte bessensap
  • 125 gram kristalsuiker

Dit heb je nodig

  • Mixer
  • Kom

Zo maak je het

  • Zorg ervoor dat je mixer en kom brandschoon en volledig vetvrij zijn. 
  • Splits het ei (voorkom eigeel!)
  • Voeg de kristalsuiker en het zwarte bessensap toe aan het eiwit. Wacht niet en begin meteen met opkloppen!
  • Het mengsel is klaar wanneer: de suiker volledig opgelost, het mengsel stevige pieken vormt als je de garde omhoog trekt en wanneer het mengsel glanzend en luchtig is.

Zo serveer je Haagse bluf

Als je deze Haagse bluf los eet, dan is dit recept genoeg voor 4 personen. Let op! Het schuim zakt snel weer in. Het is dus het beste om dit toetje direct na bereiding te serveren. De kans dat het eiwit nog terugloopt als het eenmaal op tafel staat is klein, want wie kan dit dessert nou weerstaan?! De schaaltjes zijn zo leeg!

Haagse bluf combineert ook fantastisch met vanille vla. Doe wat vanillevla in een schaaltje met daarbovenop de Haagse bluf en je hebt prachtig nagerecht. Serveer je met vanillevla, dan heb je met dit recept genoeg voor 5-6 porties. Je kunt er ook heel goed lange vingers in steken en zelfgemaakt smaken die nóg beter.
Zelf lange vingers maken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.