E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Eerste hulp bij cake problemen

Help! Heb je net een uur in de keuken gestaan, is jouw cake helemaal mislukt. Hoe kan dat nou? Geen paniek. Wij hebben voor alle cake problemen een passende oplossing.

gaarheid-cake-1920

Heb jij problemen met het bakken van een mooie cake? Is hij te droog of juist te nat? Stort hij in na het bakken of heb je al problemen voordat je de cake überhaupt in de oven schuift? Zelfs voor de beste bakkers kan het bakken van een goede cake een echte uitdaging zijn. Gelukkig is de oplossing vaak makkelijk gevonden. We zetten de meest voorkomende problemen inclusief passende oplossing voor je op een rij.

De cake heeft een bult of is gescheurd aan de bovenkant

Meestvoorkomende oorzaken:

 • Oventemperatuur was te hoog
 • Bakvorm stond te hoog in de oven
 • Te veel bakpoeder gebruikt

Oplossing:
Gescheurde cakeBij het bakken van een cake wil je dat hij op alle plekken gelijkmatig gaart. Zet je de oventemperatuur te hoog, dan is de buitenkant eerder gaar dan de binnenkant. Er vormt zich al een krokant laagje, terwijl de cake aan de binnenkant nog verder gaart en rijst. Door dit rijzen, knapt hij letterlijk uit zijn voegen. Resultaat: een scheur in de bovenkant. Dat kan natuurlijk best mooi zijn, maar als je een biscuit gebruikt om je taart mee op te bouwen is een scheur niet ideaal. Je kunt dit oplossen door de oventemperatuur te verlagen en de cake eventueel wat langer te bakken. Ook kan het helpen om het bakblik een treetje lager in de oven te zetten of om hem af te dekken met aluminiumfolie tijdens de eerste helft van de baktijd.

Zit je nu met een gescheurde cake voor je neus waarvan je een laagjestaart wilt maken? Pak de taartzaag er dan bij en zaag de bult er af. Keer de cake ondersteboven tijdens het opbouwen en je hebt gewoon een hartstikke strak taartje. Geen mens die iets door heeft van jouw bakfoutje.

Het beslag schift als ik de eieren toevoeg

Meestvoorkomende oorzaken:

 • De ingrediënten waren te koud
 • De eieren zijn te snel toegevoegd

Oplossing:

eiwitEen cake krijgt het beste resultaat als je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal dus op tijd de eieren en boter uit de koelkast. Een geschift beslag kun je redden door de kom – terwijl je blijft kloppen – aan de zijkant te verwarmen met een föhn. Op die manier zorg je ervoor dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur worden. Als dat niet helpt, kun je ook 1 of 2 eetlepels bloem uit het recept toevoegen.

Daarnaast is het belangrijk om de eieren 1 voor 1 toe te voegen en de volgende pas toe te voegen als het vorige helemaal is opgenomen. Zo geef je de ingrediënten de tijd om goed te mengen tot een homogene massa.

Cake stort in na het bakken

Meestvoorkomende oorzaken:

 • Het beslag was te luchtig
 • De binnenkant is nog niet gaar
 • Je hebt de oven geopend tijdens het bakken

Oplossing:

Ingezakte cakeAls je je beslag te lang klopt, krijg je erg veel lucht in je beslag. Warme lucht zet uit, maar als de cake na het bakken afkoelt krimpt hij dus ineen. Het kan ook zijn dat je iets teveel bakpoeder hebt toegevoegd waardoor hij teveel rijst in de oven en daarna instort.

Een ongare cake kan zijn vorm niet behouden en zal dus instorten. Check daarom altijd de gaarheid met een prikker aan het einde van de baktijd.

Dan is er nog de klassieker: de oven openen tijdens het bakken. We snappen dat het verleidelijk is, maar houd je in! Je kunt de oven pas openen na de helft van de baktijd, maar het liefst helemaal niet. De koude lucht die de oven inkomt als je het deurtje opent, verstoort het bakproces.

De cake is bruin, maar van binnen niet gaar

Meestvoorkomende oorzaken:

 • De oventemperatuur was te hoog

Oplossing:

Cake niet gaarDe buitenkant van je cake is al mooi bruin gekleurd, maar de binnenkant is nog niet gaar. Dat krijg je met een te hoge oventemperatuur. Verlaag de temperatuur de volgende keer met 5 tot 10 graden en verleng de baktijd een beetje, geduld is een schone zaak. Controleer altijd met een prikker of de cake gaar is voordat je jouw cake uit de oven haalt.

Hij komt niet (helemaal) uit de vorm

Meestvoorkomende oorzaken:

 • Het bakblik was niet goed ingevet
 • Je hebt de cake te warm uit de vorm gehaald

Oplossing:

Cake vorm invettenHet is natuurlijk hartstikke zonde als je een mooie cake hebt gebakken, dat hij in stukken scheurt als je hem uit de vorm probeert te halen. Vet je bakvorm goed in, vergeet de hoekjes niet. En bekleed hem ook nog met bakpapier of bestuif met een laagje bloem. Let ook op dat je bakvorm nog heel is, kleine krasjes of scheurtjes in de coating kunnen ervoor zorgen dat je cake blijft plakken. Ga je een tulband bakken, lees dan even deze tips door:

Tulband tips 

Daarnaast moet je een cake niet te warm uit de vorm halen. Laat hem een minuut of 10 afkoelen in de vorm, zodat hij stevig kan worden. Daarna kun je hem veilig lossen. Laat je cake overigens niet volledig afkoelen in de vorm. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel. Het resultaat: een zompig geheel en natte randen.

Cake blijft plat en compact

Meestvoorkomende oorzaken:

 • Je bakvorm was te groot
 • Problemen met bakpoeder
 • Te veel bloem gebruikt
 • Te koude ingrediënten
 • Oven was nog niet warm

Oplossing:

bakpoeder baking soda bakingsodaEen platte en compacte cake duidt op problemen met het rijzen. Weet je zeker dat jouw bakpoeder nog goed was? En heb je het goed gezeefd en gemengd door het beslag? Als dat niet het probleem kan zijn, check dan nog even goed het recept. Misschien heb je in verhouding teveel bloem gebruikt. Of een beslag gemaakt voor een 23 centimeter bakblik, maar het in een 30 centimeter bakblik gegoten. Houd er ook rekening mee dat volkorenmeel of amandelmeel een steviger resultaat geeft dan witte bloem.

Waar je verder op kunt letten: verwarm de oven goed voor, zorg er écht voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en schuif het bakblik gelijk in de oven als het beslag klaar is.

De cake is erg droog

Meestvoorkomende oorzaken:

 • Te hoge baktemperatuur
 • Cake is te lang gebakken
 • Te veel bakpoeder toegevoegd

Oplossing:

Droge cakeHoe warmer je bakt, hoe meer vocht er tijdens het bakken verdampt. Als er teveel vocht verdampt, wordt je cake droog. Bak hem dus liever wat langer op een langere temperatuur. Of verkort juist de baktijd, dat geeft ook een wat ‘kleffer’ resultaat.

Cake bakken als een pro

Zoals je leest kan er een hoop mis gaan tijdens het bakken van een cake. Maar dit rijtje met probleemoplossingen helpt je hopelijk achterhalen wat er mis is gegaan. Wil je meer cake-bak-tips? Lees dan ook zeker eens onderstaande tips door en leer cake bakken als een pro!

Tips voor een perfecte cake

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.