E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gevulde speculaas: baktips en een makkelijk recept

Gevulde speculaas is speculaas 2.0. Zeker als je het zelf maakt! Met dit recept en onderstaande tips zet je het allerlekkerste gevulde speculaas op tafel.

speculaas-gevuld-1920x1080

Een licht knapperige korst, geurende specerijen en de romige smaak van amandelspijs. Gevulde speculaas is heerlijk! Zeker als je het zelf maakt. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar het valt reuze mee. We geven je onze beste tips, zodat alle smaken in jouw gevulde speculaas optimaal tot hun recht komen. Het vergt een beetje geduld, maar dan zet je wel een ware smaaksensatie op tafel.

5x Winterse kruidenmixSpeculaaskruiden

Gevulde speculaas eten we veelal in de wintermaanden, meestal rond Sinterklaas. Leuk weetje, de naam van speculaas stamt waarschijnlijk – niet geheel toevallig – af van dit kinderfeest. Dat zit zo: speculaaskruiden zijn een mengsel van specerijen. Als je de woorden specerijen en Sinterklaas samenvoegt, dan kom je al snel uit bij… Speculaas!
Je kunt speculaaskruiden kant-en-klaar in de winkel kopen, maar als je een eigen kruidenmix mix maakt, geef je jouw gevulde speculaas een unieke touch. Maak daarvoor gebruik van de specerijen: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom, anijs, piment en witte peper. We geven je in dit artikel een voorbeeldje voor een winterse kruidenmix.

Speculaaskruiden hebben de tijd nodig om in het deeg te trekken, daarom geldt: hoe langer je het deeg van je gevulde speculaas laat rusten, hoe meer smaak het krijgt. Leg het deeg daarom minimaal een uur, maar het liefst een hele nacht in de koelkast te rusten. Zo kunnen de smaken zich goed ontwikkelen.

amandelspijsAmandelspijs

De ster van gevulde speculaas is natuurlijk de vulling! Amandelspijs is super makkelijk om zelf te maken met dit recept. Ook bij een amandelspijs zit het geheim hem in geduld. Hoe langer je het laat rusten, hoe meer smaak het krijgt. Maak de spijs idealiter daarom 3 tot 5 dagen van tevoren.

De verhouding tussen deeg en spijs is belangrijk bij gevulde speculaas, al is het natuurlijk erg persoonlijk wat je lekker vindt. 1/3e deeg en 2/3e spijs is gebruikelijk, maar je kunt de hoeveelheden naar wens aanpassen.

Een extra romige amandelspijs krijg je door er een beetje boter doorheen te kneden. Voeg dit pas toe vlak voordat je de spijs tussen het deeg verdeelt, zoals in onderstaand recept staat uitgelegd. Maak je spijs niet te slap, het is lekker als hij vol van smaak is en een beetje bite houdt.

Afwerking

We willen natuurlijk een gevulde speculaas met een mooi glimmend, licht krokant korstje. Met op elk stukje een glanzende amandel of amandelschaafsel. Die glans krijg je door de speculaas af te strijken met ei. Niet 1, maar 2 keer. Eerst een keer over alleen het deeg. Daarna verdeel je de amandelen netjes over de speculaas en daarna strijk je het geheel opnieuw af.

Hoe bewaar je gevulde speculaas?

We vinden het knap als je iets van een versgebakken gevulde speculaas overhoudt om te bewaren. Maar we geven toe; het is best een flinke plak. Dus mocht je wat overhouden, dan bewaar je de speculaas het beste in een luchtdichte koektrommel. Daarin blijft de koek tot een week goed. Invriezen kan ook! Verdeel de gevulde speculaas vast in porties, dat is makkelijk ontdooien. Verpak elke portie goed in folie. In de vriezer blijft het zo’n 3 maanden goed.

Recept gevulde speculaas

Dit heb je nodig: 

  • 125 + 15 gram boter
  • 250 gram Zeeuwse bloem
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 125 milliliter melk
  • 5 gram bakpoeder
  • hele blanke amandelen of amandelschaafsel
  • 300 gram amandelspijs
  • 2 eieren

Zo maak je het:

  • Kneed 125 gram boter, de Zeeuwse bloem, basterdsuiker, speculaaskruiden, melk en het bakpoeder samen tot een soepel deeg.
  • Verpak in folie en laat minstens 1 uur, maar liever de hele nacht rusten en rijpen in de koelkast.
  • Kneed het amandelspijs door en slap af met 15 gram roomboter en een beetje ei. Laat even koel worden in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed een bakplaat of rechthoekige bakvorm met bakpapier.
  • Rol het deeg uit tot een lange rechthoekige plaat. Snijd in 2 gelijke delen.
  • Leg een helft op de bakplaat en breng de vulling aan. Dek af met de tweede deegplak.
  • Klop het andere ei los en bestrijk het deeg hiermee. Decoreer netjes met de amandelen.
  • Bestrijk opnieuw.
  • Bak de gevulde speculaas ongeveer 45 minuten.
  • Haal uit de oven en snijd in een mooie, niet te grote vierkanten.

Glutenvrije gevulde speculaas

Tip: Wil je jouw gevulde speculaas glutenvrij maken? Vervang de Zeeuwse bloem dan door glutenvrije bloem, dat kun je bij veel supermarkten kopen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.