E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Glutenvrije Viennese Whirls: zachte zandkoekjes met jam en botercrème

Viennese Whirls zijn zachte zandkoekjes met jam en botercrème. En dit recept is helemaal glutenvrij!

viennise-whirls-1920

Viennese Whirls: een soort sprits-achtige koekjes, die je belegt met jam en botercrème. Een echte Britse klassieker. Deze variant is helemaal glutenvrij en is geschikt voor mensen met coeliakie.

Tips voor de perfecte glutenvrije koekjes

  • Gebruik alleen gecertificeerd glutenvrije bloem en amandelmeel, om kruisbesmetting te voorkomen.
  • Voor een mooi gelijkmatig resultaat: koel het deeg 5 minuten in de spuitzak als het te zacht is om nette rondjes mee te spuiten.
  • De koekjes kunnen tijdens het bakken iets uitlopen. Dat geeft niks, ze smaken fantastisch, ook als ze niet perfect rond zijn.
  • Je kunt de jam tot 5 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

Recept voor Viennese Whirls

Dit heb je nodig

Kersenjam:

  • 200 gram kersen, ontpit (vers of diepvries)
  • 250 gram geleisuiker (met pectine)

Koekjes:

  • 250 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 50 gram poedersuiker
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram glutenvrije bloem (basismeel – let op: gecertificeerd glutenvrij!)
  • 25 gram maïzena
  • 25 gram amandelmeel
  • 1 theelepel amandelextract

Vulling:

  • 100 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 200 gram poedersuiker, plus extra om te bestuiven
  • 0,5 theelepel vanille-extract

Verder nodig:

  • Spuitzak
  • Middelgroot gekarteld spuitmondje
  • Groot gekarteld spuitmondje
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Zo maak je de Viennese Whirls:

Kersenjam:

  • Doe de kersen in een steelpannetje en prak ze fijn met een aardappelstamper.
  • Voeg de geleisuiker toe en verwarm langzaam tot de suiker is opgelost.
  • Breng daarna aan de kook en laat 4 minuten stevig doorkoken.
  • Haal van het vuur, schenk in een ondiepe schaal en laat volledig afkoelen.
  • Zet in de koelkast om op te stijven.
  • Tip: je kunt ook kant-en-klare jam gebruiken in een smaak naar keuze.

Koekjes:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden (170 graden hetelucht).
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Gebruik een ronde uitsteker van 4 centimeters om cirkels op het papier te tekenen, met voldoende tussenruimte.
  • Draai het papier om zodat de potloodlijnen onder zitten.

Deeg:

  • Klop de boter en beide suikers in een grote kom luchtig.
  • Zeef de glutenvrije bloem en maïzena erbij.
  • Voeg het amandelmeel en amandelextract toe en mix tot een glad beslag.

Spuit de koekjes op:

  • Schep het deeg in een spuitzak met groot gekarteld mondje.
  • Spuit rondjes beginnend in het midden en naar buiten toe cirkelend, binnen de getekende cirkels.

Aan de bak en koekjes opbouwen

Koekjes bakken:

  • Bak de koekjes 10 tot 13 minuten in het midden van de oven, tot ze licht goudbruin zijn. Ze kunnen tijdens het bakken wat uitlopen.
  • Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat, leg ze dan voorzichtig op een rooster om verder af te koelen en uit te harden.
  • Let op: als de oven ook gebruikt wordt voor producten met gluten, is het aan te raden de heteluchtoven niet te gebruiken. Kies dan voor boven- onderwarmte. Dit vanwege de potentiële nog achtergebleven gluten die bij de hetelucht stand door de oven geblazen worden.

Maak de botercrème:

  • Klop de boter luchtig in een kom.
  • Zeef de poedersuiker erboven en voeg de vanille toe.
  • Mix tot een gladde, romige crème.
  • Doe in een spuitzak met groot gekarteld mondje.

Samenstellen van de Vienesse Whirls:

  • Schep een beetje jam op de onderkant van 12 koekjes en leg ze met de jam naar boven op een rooster.
  • Spuit de botercrème er bovenop en dek af met de overige koekjes.
  • Bestuif licht met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Christiaan de Vries deed mee aan seizoen 15 van The Great British Bake Off. Hij maakte deze glutenvrije Viennese Whirls in Tijd voor MAX. Wil je liever aan de slag met het niet-glutenvrije recept voor Viennese Whirls?

Dat vind je hier

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.