E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ben: "Ooit hoop ik een café te openen met eigen baksels"

Kandidaat Ben moet na de zesde aflevering de tent helaas verlaten. Hij beantwoordt 10 vragen!

Ben omslag BW

Kandidaat Ben verlaat de Heel Holland Bakt tent

“Waarom niet?” Die instelling zorgde ervoor dat Ben (30) zich aanmeldde voor Heel Holland Bakt. Dat collega’s altijd enthousiast reageren op zijn baksels, hielp natuurlijk ook mee. Helaas moet Ben de tent na dit zesde bakweekend verlaten. “Ik heb er dag in dag uit van genoten”. Zijn deelname aan seizoen 10, rondt Ben af met antwoorden op 10 vragen.

1. Omschrijf jezelf als bakker kandidaat Ben

“Ik ben een bakker die met exotische smaken creatieve baksels maakt. Ik denk daarnaast dat ik ook een vrolijke bakker ben. In de tent had ik had altijd wel een lach op mijn gezicht en probeerde ik andere bakkers aan het lachen te maken. Ik vind het leuk om met mooie smaken te werken. Robèrt zei eens tegen mij: je hebt hele creatieve en ambitieuze ideeën, maar de uitvoering en planning is soms wat minder.”

2. Van welk baksel werd je als kind heel blij?

“Met onze verjaardagen maakte mijn moeder een verjaardagstaart voor ons. Een soort slagroomtaart, maar dan met een laag marsepein eroverheen. Ze maakte dan een tekening op de taart: Donald Duck, een voetbal, er kwam van alles voorbij. Daar heb ik veel goede herinneringen aan.”

3. Waar haal je je bakinspiratie vandaan?

“Veel van mijn moeder, maar ook online. Als ik een recept zie, dan kijk ik vaak naar één bepaalde chef en naar de Heel Holland Bakt-website en geef ik er mijn eigen twist aan. Tot slot vraag ik mijn moeder om te proeven en tips te geven.”

4. Wat bak je voor een feestje?

“Ik maak vaak een bepaalde brownie. Met de bijzondere ingrediënten sesampasta en halva. Hij is echt heerlijk. Je hebt de zoete smaak van chocola en halva én de bittere smaak van sesam. En dan nog wat walnoten om het af te maken. Ik kan het recept dromen en iedereen is altijd lyrisch.”

5. Hoe heb je je deelname ervaren? Kandidaat Ben

“Het was heel erg leuk. Het ging heel snel voorbij, maar ik heb er dag in dag uit echt van genoten. Iedereen was heel positief en vrolijk. Tijdens het bakken was de sfeer soms een beetje hectisch, maar ik had zelf wel het idee dat de rust er bij mij goed in zat. Ik was met mijn eigen baksels bezig. Als ik tijd over had probeerde ik anderen te assisteren.”

6. Wat er ging er super goed in de tent?

“Ik was zenuwachtig voor de technische opdrachten, maar ze gingen over het algemeen best wel goed. Ik heb altijd wel iets neergezet waar ik tevreden mee was en heb zelfs een technische opdracht gewonnen. Daar was ik heel erg blij mee!”

7. Wat heb je geleerd in de tent?

“Je staat in de HHB-tent, dus je wordt verplicht om nieuwe dingen uit te proberen, ook thuis tijdens het oefenen. Eclairs bijvoorbeeld. Een baksel dat ik nooit zou bakken, als ik niet zou weten hoe het moet. Door Heel Holland Bakt word je wat meer uit je comfortzone getrokken.

Ik leerde ook van alles van Robèrt. Zo vertelde hij me dat je niet met een prikker in je biscuit moet prikken, maar gewoon moet voelen of hij goed is. De technische kant vond ik ook heel leerzaam. Je ziet niet alleen het recept wanneer je aan de slag gaat, maar je snapt nu ook waarom het recept zo in elkaar steekt.”

8. Welk baksel van jezelf geef je een dikke 10? tarte tatin van Ben

“De tarte tatin. Daar was Robèrt heel lovend over. Toen we klaar waren met bakken en gingen lunchen, was hij bijna al helemaal op. Dat was een goed teken en een heel mooi compliment.”

9. Welke opdracht heb je in je hoofd al 10 keer overgedaan? Amandelcake met passievrucht

“Waar ik het meest van baal is de amandelcake in de derde week. Er ging van alles mis. Ik had gekozen voor een glutenvrije variant, maar hij was te groot en te dik. Hij scheurde en ik moest de helft wegdoen. Ook mijn cremeux was niet stijf genoeg en dreef weg. Geen succes dus.”

10. Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

“Ik zou graag samen willen wonen met mijn vriendin. En op bakgebied: ik ga geen carrièreswitch maken tot bakker, maar ik zou er wel iets mee willen doen. Iets maken voor een bestelling, of voor in de theetuin van mijn moeder bijvoorbeeld. Ik heb de droom om samen met mijn vriendin een cafeetje te openen met eigen baksels, maar dat duurt denk ik nog wel langer dan 10 jaar.”

Alles over Ben

Wil je meer zien van deelnemer Ben?

KANDIDAAT BEN

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.