E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kimchi, wij zijn er dol op en dit is waarom

Kimchi is ontzettend gezond en je kunt er heerlijke dingen mee maken!

kimchi-1920x1080

Je kunt geen menukaart openslaan, of er staat tegenwoordig kimchi op de kaart. Gefermenteerd voedsel en drankjes worden steeds populairder. Dat is niet gek, want het is hartstikke gezond. We vertellen je waarom kimchi zo gezond is, waar je het koopt én wat je ermee kunt maken.

Dit is kimchi

Kimchi is de Zuid-Koreaanse versie van zuurkool, maar dan veel smaakvoller. Het betekent verzonken groenten in het Koreaans. Het beval veel vitamine C en is goed voor de weerstand. En omdat het gefermenteerd is, zitten er veel goede bacteriën in die heel gezond zijn voor je darmen. Het fermenteren maakt de kool en andere groenten makkelijker verteerbaar. Dat geldt ook voor de andere ingrediënten waarbij je het eet, omdat de zuren in kimchi de eiwitten afbreken.

Lees meer over fermenteren op MAX Vandaag

Fermenteren kan je leren

Benieuwd naar deze Zuid-Koreaanse zuurkool? Online kun je heel veel recepten vinden. Ga je zelf aan de slag, neem dan ruim de tijd en kneed de groente goed. Zo kunnen alle smaakmakers goed intrekken. Je kunt in toko’s en veel supermarkten ook kant-en-klare kimchi vinden.

En dan is het nu tijd om ermee aan de slag te gaan! Maak er bijvoorbeeld een lekkere tosti, of pannenkoeken mee.

Zo maak je kimchi pannenkoeken

Dit heb je nodig

  • 150 gram gefermenteerde kimchi (fijngehakt)
  • 100 gram bloem
  • 100 ml koud water
  • 1 ei
  • 1 lente-ui in ringetjes
  • Zonnebloemolie om in te bakken
  • Een snufje suiker

Zo maak je het

  • Meng bloem, water, ei en water in een kom.
  • Voeg de fijngehakte kimchi en lente-ui toe.
  • Roer tot alles goed gemengd is.
  • Het moet een dik maar schenkbaar beslag zijn (zoals pannenkoekbeslag). Voeg eventueel wat extra water toe.
  • Doe 1-2 eetlepels olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Laat goed heet worden.
  • Giet beslag in de pan en spreid het gelijkmatig uit.
  • Bak 3–4 minuten tot de onderkant goudbruin en knapperig is.
  • Draai om en bak nog 2–3 minuten.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Lekker om te dippen in een sausje van sojasaus, rijstazijn en sesamolie!

Tosti met kimchi

Dit heb je nodig 

  • 2 plakken desembrood
  • 2 eetlepels kimchi
  • Jonge schapenkaas
  • Boter

Tip: heel erg lekker met sriracha mayo!

Zo maak je het

  • Laat de kimchi goed uitlekken en snijd de grote stukken wat kleiner.
  • Leg de kaas op een broodje en verdeel hier de kimchi over.
  • Leg daarop weer wat kaas en sluit af met een plak brood.
  • Smeer beide kanten in met een laagje boter.
  • Gril de tosti in een voorverwarmd tosti-ijzer tot de kaas gesmolten is en het brood goudbruin.

Meer fermenteren?

Probeer dan eens een kopje Kombucha

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.