E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Maak het lekkerste schaafijs met Surinaamse cola siroop

Op elk Surinaams feestje kom je het tegen, schaafijs! Hier vind je het authentieke recept om het zelf te maken.

schaafijs site

Schaafijs heb je in veel verschillende smaken: cola, orgeade (amandel), kersen, markoesa (passievrucht) en nog veel meer. Het is hét Surinaamse waterijsje, dat letterlijk wordt geschaafd uit een blok ijs en vaak wordt afgetopt met een scheutje melk, water of gecondenseerde melk.

In veel landen kan je verschillende variaties vinden. In Suriname is de cola smaak het populairst! Een klein beetje verwarrend misschien: deze smaakt helemaal niet naar de frisdrank uit de supermarkt. Het heeft een eigen unieke en herkenbare smaak en is ook niet bruin maar roze/rood.

Zelf aan de slag met Surinaams schaafijs

Wil je de hele zomer van een heerlijk zoet, kleurrijk en verfrissend ijsje kunnen genieten? Maak dan je eigen schaafijs siroop! Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk heel erg mee. Dit authentieke, maar vooral makkelijke recept gaat je helpen om het perfecte zomer dessert te maken!

Zo maak je de schaafijs siroop

Ingrediënten

  • 10-15 milliliter cola essence*
  • 600 gram suiker
  • 1 eetlepel citroenzuur*
  • 300 milliliter water

* Cola essence is een geurige smaakstof die je in flesjes bij de toko kunt kopen. Ook citroenzuur (wit poeder) kun je kopen bij de toko.

Benodigdheden

  • Middelgrote soeppan
  • Spatel om te roeren
  • Blender
  • Eetlepel
  • Beker

Zo maak je het

  • Zet een middelgrote soeppan op laag vuur. Doe de suiker en het water in de pan en laat dit 8 minuten sudderen.
  • Voeg 1 eetlepel citroenzuur en 10-15 ml van de cola essence toe aan het suikerwater.
  • Verhoog het vuur naar een middelhoge stand en laat de siroop 15-20 minuten rustig sudderen totdat het een dikkere stroop vorm heeft aangenomen.
  • Haal het daarna van het vuur af en laat het afkoelen.
  • Giet de siroop in een weckfles.

Surinaams schaafijs maken

  • Blend een zak ijsblokjes in een blender, totdat het een zanderige textuur heeft. Meestal is 1-2 minuten genoeg.
  • Schep wat ijs in een beker en schenk de afgekoelde cola siroop erbij. Top het af met een scheutje (plantaardige) melk of water en dan is je eigen schaafijs helemaal af!

Smaakvariaties

Heb je meer zin in een andere smaak schaafijs? Dat maak je heel gemakkelijk door een andere smaak essence te kopen. Je hebt tientallen verschillende smaken, dus de keuze is reuze!

Tips bij het maken van schaafijs

  • Zowel de cola essence als het citroenzuur zijn te koop bij elke toko!
  • Gebruik een rubberen spatel om de siroop mee te roeren. Zo blijft de siroop niet plakken en kan je de spatel veel makkelijker afwassen.
  • Geen zin in ijs, maar wel in de cola siroop? Schenk een beetje siroop in een glas en voeg koud water toe. Zo heb je je eigen Surinaamse cola limonade gemaakt!

Meer ijsvariatie? Zo maak je gezond en eiwitrijk ijs van cottage cheese!

Recept high protein ijs

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.