E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Mary verlaat de tent

“Ik ben zo blij dat ik me heb ingeschreven, ik zou het iedereen aanraden.”

Mary-portret

Mary: “Door mijn deelname aan Heel Holland Bakt, bak ik alleen nog maar glutenvrij”

Haar jobswitch is voor Mary dé trigger om zich in te schrijven voor Heel Holland Bakt. “Na 20 jaar bij hetzelfde bedrijf besloot ik een andere baan te zoeken. Ik dacht, als ik dit kan, dan durf ik me ook in te schrijven voor Heel Holland Bakt.” Met in haar achterhoofd de gedachte dat het sowieso een leuke ervaring is en er niks te verliezen valt, begint ze vol goede moed aan het avontuur in de tent.

 

Mary en Zeinab

Passie voor bakken

Voor Mary is Heel Holland Bakt een fantastische ervaring die ze iedereen zou aanraden. “Je ziet het op tv en denkt: kan het écht zo gezellig zijn? Is het niet een beetje gemaakt? Maar het is precies zoals op televisie.” Vooral de warme ontvangst en de drive om de bakkers nieuwe dingen aan te leren en uit te leggen is Mary bijgebleven. “Je bent omringd door mensen die net zo gek zijn op bakken als jijzelf. Dat heb je in het dagelijkse leven niet. De passie die alle bakkers hebben is geweldig en je leert hierdoor ook veel van elkaar.”

Amerikaanse zoetigheden

De van oorsprong Schotse Mary bakt het liefst typisch Noord-Amerikaanse baksels, zoals donuts, cinnamon rolls, cookies en apple pie. De voorliefde voor deze zoetigheden heeft ze van haar Canadese moeder. Maar tegenwoordig maakt ze – geïnspireerd door het Holtkamp boek – ook veel Nederlandse baksels.

Leerzaam

Mary jury broodje kroket

De rustige Mary heeft enorm veel geleerd in de tent. Van de andere bakkers, maar vooral ook van Robèrt. Bijvoorbeeld hoe een botercrème goed gemaakt wordt. Ook doet ze tijdens het programma veel kennis op over kenmerkende Nederlands baksels. Het meest trots is ze op het broodje kroket dat ze in de tweede aflevering maakt. “Ik was heel tevreden over de kroketten, maar vooral het brood is echt dagen en dagen oefenen geweest. Ik wilde per se de witte puntjes namaken die je in de Nederlandse snackbar krijgt.” Ook Robèrt was tevreden: “Het ziet er heel tof uit, de ragout is niet te stevig en het broodje niet te zacht. De kroket is vaktechnisch zeer goed gemaakt.”

Time for tea

Mary theepot

Ook de signatuuropdracht in de eerste aflevering valt in de smaak. Mary maakt voor deze opdracht een theepot bekleed met madeleines. Hoe ze op dit idee kwam? “Ik denk vaak in thema’s en het eerste wat bij me opkwam was ‘time for tea’, een echt Engels begrip.” Natuurlijk is het wel belangrijk om de smaken op een goede manier in het baksel te verwerken. “Je kan wel een idee hebben dat leuk klinkt in je hoofd, maar het moet ook nog lukken en bijzonder genoeg zijn.”

Technische opdracht

De technische opdracht is Mary’s absolute favoriet. “Puur omdat het zo leuk is om te zien wat je in een beperkte tijd kan maken. Iets wat je niet hebt kunnen oefenen en waarvan je van tevoren nooit had gedacht dat het zou lukken.” Over de roze koeken die ze maakt tijdens de technische opdracht in de eerste aflevering is vooral Robèrt erg te spreken: “Ik neem ze mee naar huis en leg ze morgen in de winkel. Goed gebakken, mooie kleur.”

Buste

Mary spektakelstuk

Minder tevreden is Mary met de buste die ze maakte ter ere van André’s 75e verjaardag. “Ik schaamde me rot. Ik stond voor André met het beeld dat al een beetje gesmolten was.” Maar, zegt ze realistisch: “Het is ook een uitdaging om niet te perfectionistisch te zijn. Een bakker wil altijd een betere smaak en het nóg even wat mooier maken.” Ze heeft geleerd om te denken: “Het is goed genoeg en je moet nu gewoon verder.”

Glutenvrij bakken

Mary

Mary bakt in de tent glutenvrij vanwege haar glutenallergie. “Een jaar geleden had ik gezegd dat dat veel lastiger is. Door de deelname aan Heel Holland Bakt heb ik gemerkt dat het heel erg meevalt als je veel oefent. Het is zoeken naar de juiste verhoudingen. Ik bak nu veel vaker glutenvrij.” Voor Mary is dit een ontwikkeling waarvan ze eerder nooit had gedacht dat dat erin zat. “Vroeger had ik gezegd dat het teveel gedoe was, nu probeer ik het gewoon en het smaakt meestal precies hetzelfde.”

“Ik zou het iedereen aanraden”

Mary Lynn

Wat ze meeneemt van haar ervaring in de tent, is de leuke groep mensen die ze heeft leren kennen. “Je gaat door een ontgroening samen. Iedereen is vriendelijk en behulpzaam, het voelde totaal niet als een competitie.” Mary had verwachtingen, maar de uiteindelijke ervaring is hier ver bovenuit geschoten. “Ik ben zo blij dat ik me heb ingeschreven, ik zou het iedereen aanraden.”

In aflevering 2 moet Mary helaas de tent verlaten.”Super jammer, we zijn zo’n bijzonder hechte groep.” Ze doet een oproep aan alle thuisbakkers: “Schrijf je in en probeer het gewoon, je gaat echt de tijd van je leven hebben hier!”

 

Aanmelden seizoen 10

 

Meer Mary?

Zondag 20 maart 2022 zie je meer van Mary in Doorbakken, om 22.15 uur op NPO 1.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.