E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Volop perenseizoen: dit is wanneer peren rijp zijn en zo bewaar je ze

Met al die soorten en maten zie je soms door de peren het bos niet meer. Welke peer gebruik je nou voor wat? Wij gaan je helpen en zetten populaire perensoorten en hun eigenschappen voor je op een rijtje.

peren site

Er zijn ontzettend veel soorten peren, maar vaak worden ze onderverdeeld in 2 groepen: de handperen en de stoofperen. Handperen zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten, terwijl stoofperen daar niet geschikt voor zijn. Die zijn echt pas lekker nadat ze gekookt zijn.

Zo gezond zijn peren

Peren zijn niet alleen lekker, maar ook harstikke gezond! Ze zijn rijk aan vezels en bevatten verschillende vitamines en mineralen. Vooral de schil van de peer bevat veel vezels, die onder andere de darmgezondheid bevorderen. De peer heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen, dus reden genoeg om ze weer eens in huis te halen.

Maar met al die soorten en maten zie je soms door de peren het bos niet meer. Welke soort gebruik je nou voor wat? Wij gaan je helpen en zetten populaire perensoorten en hun eigenschappen voor je op een rijtje.

Conference peerConference

De Conference is de populairste perensoort in Nederland. Deze peren hebben een langwerpige vorm en een groene, vaak wat roestige schil. De één eet deze soort liever als die nog niet helemaal rijp is, dan is die wat knapperiger. Terwijl de ander liever een rijpe eet, dan is hij lekker zoet en sappig. De Conference is geschikt als handpeer, maar is ook stevig genoeg om mee te bakken of om bijvoorbeeld in een salade te verwerken.

doyenné du comiceDoyenne du Comice

De Doyenne du Comice is ook erg populair in Nederland en wordt vaak gezien als de lekkerste handpeer. Dat heeft alles te maken met zijn sappige vruchtvlees en heerlijke zoete smaak. Hij heeft een ronde vorm en een gladde groene, richting gele schil met een rood blosje. Het is dus lekker om deze uit het vuistje te eten, maar hij kan ook verwerkt worden in baksels. Er wordt zelfs wel eens jam gemaakt van deze zoete peer. Vergeleken met de Conference is de Doyenne du Comice wat sappiger.

Gieser Wildeman

Wie kent hem niet, de populairste stoofpeer van Nederland: de Gieser Wildeman. Het is niet de bedoeling om deze peersoort rauw te eten. Dit is een kleine, stevige peer met een roodbruine, groenkleurige schil. Door zijn stevigheid blijft deze peer heel tijdens het koken, maar hij wordt wel lekker zacht en kleurt mooi rood. Hij is ook nog eens lekker zoet van smaak, een perfecte stoofpeer dus.

Saint Remy

De Saint Remy is een dikke ronde stoofpeer. Hij heeft een groene schil met wat roestbruine vlekken. Door de stevigheid van deze peer is die goed geschikt om te stoven, want rauw is deze peer niet lekker. In tegenstelling tot de Gieser Wildeman is de Saint Remy een stuk minder zoet en kleurt die minder rood bij het koken. Vaak wordt er wat meer suiker toegevoegd aan deze stoofpeer tijdens het bereiden. Ook wordt er soms rode wijn toegevoegd voor de kleur. Hij heeft dus iets meer aandacht nodig, maar dan heb je ook wat.

Zo bewaar je peren het beste

Hoe bewaar je peren nou het beste? In de koelkast blijven peren het langst houdbaar, vaak wel 2 tot 4 weken. Wanneer je de peren gaat eten, is het lekkerder om ze van tevoren vast even uit de koelkast te halen. Dan smaken ze nog beter! Als je de peren op de fruitschaal bewaart, dan moet je ze wat sneller opeten. Buiten de koelkast blijven ze 3 tot 7 dagen houdbaar, maar dat ligt er natuurlijk ook aan hoe rijp ze al zijn.

Hoe zie je of je peer rijp is?

Voel aan de bovenkant van de peer, vlak bij het steeltje, of die een beetje meegeeft, als dat het geval is dan is hij rijp. Eet hem dan binnen een paar dagen op, anders is hij niet meer lekker. Wanneer je peer heel zacht is, dan is hij overrijp.
Wil je je peer een handje helpen met rijpen? Leg hem dan naast een rijpe appel of banaan! Deze fruitsoorten produceren namelijk een gas genaamd ethyleen, wat ervoor zorgt dat je peer sneller zachter en zoeter wordt. Als je het rijpingsproces nog sneller wilt laten gaan, dan moet je de peer samen met de rijpe appel of banaan in een kartonnen zak doen.

Aan de bak met peren?

5x de lekkerste baksels met peer

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.