E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Oer-Hollandse lekkernijen

De lekkerste en meest bijzondere lekkernijen!

HHB

Oer-Hollandse lekkernijen

In de zesde aflevering van dit seizoen speelden de bakkers een thuiswedstrijd met het thema Oer-Hollands. Zo stond de slof op het bakprogramma. Maar ook Romia’s en een spekkoek. Welke oer-Hollandse lekkernijen kennen we nog meer? Een kleine toer door Nederland laat zien dat er genoeg te smullen valt.

 

Groningse poffert

Dit is een boerengerecht dat vroeger in de winter gegeten werd. Groningse poffert is een soort broodcake. Het wordt gemaakt met bloem, krenten, rozijnen, melk, eieren en snufje zout. Het deeg moet rijzen en wordt daarna 2 uur au bain-marie gaar gekookt of gebakken. Aan de buitenkant van het deeg worden soms plakjes spek aangebracht. Het bakken gebeurt in een heuse pofferttrommel. Traditioneel eet je een poffert met roomboter en stroop of suiker.

 

Friese Oranjekoek

Het oudste recept van deze koek stamt uit 1753. Oranjekoek is een vierkante, plaatvormige koek. De speculaasachtige koeklagen zijn gevuld met amandelspijs. Bovenop zit een roze glazuurlaag en een versiering van (boter)crème. Veel Friese bakkers hebben een eigen recept. Daarom kan de oranjekoek er per dorp anders uit zien en soms net iets anders proeven. Sinds 2007 wordt het Fries kampioenschap ‘Oranjekoekbakken’ gehouden.

 

Kniepertjes

Kniepertjes komen uit het Noorden en Oosten van het land. In Drenthe worden ze ook wel knieperties genoemd. In Groningen heten ze kniepertjes of kniepkoukies en in Twente en de Achterhoek spreekt men over knieperkes. Traditioneel worden deze platte wafelachtige koekjes rond Nieuwjaar gegeten. Kniepertjes zijn plat en worden gebakken in een speciale ijzerwafelvorm. Dit gebeurde vroeger boven het haardvuur. Je kan een kniepertje af laten koelen en plat eten. Maar als je hem direct oprolt na het bakken (als een oubliehoorn), kan je het koekje vullen met bijvoorbeeld slagroom.

 

Deventer koek

Al 400 jaar wordt deze koek in Deventer, Overijssel gebakken. Al in de 16e eeuw had Deventer een koekebakkers gilde, die de koeken mochten bakken. Dit alles werd streng gecontroleerd door de gemeente, om de kwaliteit te waarborgen. Vandaag de dag is er nog één bakker in Deventer over die de koek volgens dit recept bakt. Deventer koek is een soort ontbijtkoek van een hele hoge kwaliteit met lange houdbaarheid. Het hoofdbestanddeel van de koek is roggemeel, daarnaast wordt er ook honing, (schoon) water en specerijen in gebruikt. Het recept is geheim. Deze koek heeft Deventer de bijnaam ‘koekstad’ opgeleverd.

 

Schokkermoppen

Een schokkermop is een heerlijk koekje uit Flevoland met rogge- en tarwebloem, speculaaskruiden en basterdsuiker. Het koekje komt van oudsher van het eiland ‘Schokland’. Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 hoort Schokland bij het vasteland van Flevoland. In 1995 werd Schokland op de werelderfgoedlijst van USESCO gezet. Van oudsher verbouwden ze hier tarwe en rogge. De VOC schepen lieten in de 16e en 17e eeuw wel eens kruiden en specerijen achter op het eiland. Daar zijn de bakkers heel slim mee om gegaan, met een heerlijk resultaat: het recept voor schokkermoppen.

 

Zeeuwse bolussen

De Zeeuwse bolus kan je elke dag vers gebakken krijgen bij de Zeeuwse bakkers en smaakt overheerlijk bij de koffie. De bolus is aan het einde van de 16e eeuw uit Portugal in Middelburg terecht gekomen. Dit gebeurde toen Sefardische Joden (Joden met Spaanse en Portugese voorouders) hun land moesten ontvluchten en in onder andere Zeeland terecht kwamen.

Dit heerlijke Zeeuwse gebak wordt gemaakt van wit deeg. Tijdens de bereiding wordt er basterdsuiker en kaneel toegevoegd om vervolgens in vorm te worden gerold. Vaak is de bolus spiraalvormig. Maar Zeeuwse bakkers geven er ook graag een eigen draai aan. Extra lekker wordt de bolus als je nog wat roomboter op de onderkant smeert. Sinds 1988 wordt er in Zeeland een wedstrijd georganiseerd om uit te vechten wie de beste bolus van Zeeland kan bakken.

 

Romia’s maken

Wil je zelf aan de slag? In de bakvideo leggen Janny en Robèrt uit hoe je Romia’s maakt.
Bekijk het recept en de bakvideo.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.