E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Pistache en kardemom: jouw nieuwe favoriete smaakcombinatie!

Kardemom en pistache zijn een match made in heaven. Wij leggen je uit waarom en geven je een heerlijk recept.

Anouk - Kardemom-pistache koffiebroodjes

Wellicht heb je deze combinatie van smaken al wel eens voorbij zien komen op de socials. En dat snappen we helemaal! Want kardemom en pistache tillen elkaar echt naar een hoger level! Tijd dus om aan de bak te gaan met jouw nieuwe favoriete smaak combinatie.

kardemompeulen op een houten bordjeWat is kardemom?

Pistachenootjes kom je waarschijnlijk vaak genoeg tegen, maar kardemom heeft in onze keuken nog wel wat aan terrein te winnen. Daarom kun je je afvragen wat kardemom precies is.

Het is een specerij en groeit aan de kardemomplant. Deze plant is familie van de gemberplant en de kurkumaplant. Aan de kardemomplant groeien driehoekige peulen, gevuld met zwarte zaadjes die verpakt zitten in een groen schilletje. Je kunt de peulen in hun geheel gebruiken of de zaadjes malen voor een intensere smaak. Kardemom past goed bij hartige en zoete gerechten, maar je komt het vooral tegen in de Indiase en Midden-Oosterse keuken.

In de tropische regenwouden van Zuidoost-Aziƫ en Midden-Amerika, waar het relatief veel regent, voelen de kardemomplanten zich helemaal thuis. Ze houden van een beschut plekje, in de schaduw van hoge bomen.

Meer weten over kardemom?

Dat lees je hier!

Smaakcombinatie

Maar waarom past de smaak van kardemom dan zo goed bij pistache? Zoals we in het begin als schreven: ze tillen elkaar naar een hoger level. Pistache heeft een romige, lichtzoete en aardse smaak. Kardemom heeft daarentegen een veel aromatischere smaak en is bijna citrusachtig. De smaak van de specerij tilt de zachte romigheid van pistache op, waardoor beide smaken zich verdiepen.

Deze combinatie zie je dan ook vaak terug in Midden-Oosterse patisserie. Denk bijvoorbeeld aan een cake met pistache en kardemom, of baklava. Maar daarnaast zie je het ook steeds vaker terugkomen in de Scandinavische keuken. De smaak van kardemom houdt je namelijk lekker warm van binnen tijdens de koude winters!

Bakken met pistache en kardemom

We begrijpen dat je nu staat te popelen om deze smaakcombinatie te proeven. Ga daarom aan de bak met ons lekkerste recept met kardemom en pistache!

Koffiebroodjes

Kardemom-pistache koffiebroodjes op een etagere.Als het aan Anouk ligt moeten koffiebroodjes veel smaak hebben en lekker aan je vingers plakken. Daarom maakt ze een variant met kaneel, kardemom, sinaasappel, gewelde abrikozen en rozijnen en een krokantje van pistache. Met een gelei, glazuurtje en een romige vulling is dit een koffiebroodje zoals een koffiebroodje hoort te zijn.

Aan de bak

Meer bakken met pistache?

Hier vind je 7 recepten

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.