
Ricotta cake klinkt misschien spannend, maar het is vergelijkbaar met een yoghurtcake. Net als yoghurt houdt ricotta vocht vast. Dit zorgt voor een luchtige, zachte structuur. Het resultaat? Een cake die super smeuïg is.
Veel gebruikt in Italië
In Italië wordt ricotta heel veel gebruikt in baksels. Denk aan cannoli of cassata. Ricotta heeft van zichzelf niet veel smaak en is daarom perfect om smaken aan toe te voegen. Italianen gebruiken vaak pistache, chocolade, likeur of fruit.
We delen hieronder een basisrecept. Deze kun je naar hartenlust verrijken met stukjes pure chocolade, blauwe bessen of frambozen. Deze meng je door het beslag heen.
Zo maak je ricotta cake
Ingrediënten:
- 140 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 200 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eieren
- 250 gram ricotta
- rasp van 1 citroen
- 180 gram bloem
- 2 eetlepels bakpoeder
- 0,5 theelepel zout
- poedersuiker
Extra nodig:
- Elektrische mixer
Bereiding ricotta cake
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Mix de zachte boter, suiker en vanille-extract door elkaar.
- Voeg één voor één de eieren toe en blijf mixen. Voeg pas het volgende ei toe, als het vorige is opgenomen.
- Voeg hier de ricotta en de citroenrasp aan toe en mix dit nog even kort door.
- Doe hier de bloem, bakpoeder en het zout bij en meng dit door met een spatel. Meng niet te lang.
- Bak de cake 45 minuten in de oven.
- Serveer met poedersuiker.
Wil je meer Italiaanse recepten? Bekijk dan eens deze recepten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.