E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Super smeuïg: ricotta cake

Ricotta wordt vaak gebruikt in de hartige keuken. Maar ook in zoete gerechten past het goed. Probeer deze overheerlijke ricotta cake maar eens. 

ricotta cake

Ricotta cake klinkt misschien spannend, maar het is vergelijkbaar met een yoghurtcake. Net als yoghurt houdt ricotta vocht vast. Dit zorgt voor een luchtige, zachte structuur. Het resultaat? Een cake die super smeuïg is.

Veel gebruikt in Italië

In Italië wordt ricotta heel veel gebruikt in baksels. Denk aan cannoli of cassata. Ricotta heeft van zichzelf niet veel smaak en is daarom perfect om smaken aan toe te voegen. Italianen gebruiken vaak pistache, chocolade, likeur of fruit.

We delen hieronder een basisrecept. Deze kun je naar hartenlust verrijken met stukjes pure chocolade, blauwe bessen of frambozen. Deze meng je door het beslag heen. 

Zo maak je ricotta cake 

Ingrediënten:  

  • 140 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 eieren
  • 250 gram ricotta
  • rasp van 1 citroen
  • 180 gram bloem
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout  
  • poedersuiker

Extra nodig:

  • Elektrische mixer 

Bereiding ricotta cake

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Mix de zachte boter, suiker en vanille-extract door elkaar.
  • Voeg één voor één de eieren toe en blijf mixen. Voeg pas het volgende ei toe, als het vorige is opgenomen.
  • Voeg hier de ricotta en de citroenrasp aan toe en mix dit nog even kort door.
  • Doe hier de bloem, bakpoeder en het zout bij en meng dit door met een spatel. Meng niet te lang.
  • Bak de cake 45 minuten in de oven.
  • Serveer met poedersuiker.  

Wil je meer Italiaanse recepten? Bekijk dan eens deze recepten.

Italiaans bakken

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.