
Het begon vorig jaar toen er recepten opdoken met vanille-ijs, olijfolie en zout. Een combinatie die voor velen misschien al gek klinkt. Nu is daar nog een smaakmaker aan toegevoegd: gebakken dadels. Klinkt high cuisine, maar dit maak je heel makkelijk thuis.
Goede olijfolie
Wist je dat er olijfolie sommeliers bestaan? Zij proeven olijfolie net als wijn en kunnen herkennen wat de beste olijfolie is. Een goede extra vierge is bijvoorbeeld grassig van kleur en kan peperig, of juist fruitig smaken. Het schijnt dat je olijfolie extra goed proeft door deze te serveren op een ijskoud bolletje vanille-ijs. Ook zorgt de combinatie van ijs en olijfolie voor een zijdezacht mondgevoel.
Zout
Zout versterkt zoet en haalt de smaak omhoog. Dus door grof zeezout toe te voegen aan deze combinatie proef je alles nog beter.
Gebakken dadels
Door de dadels te bakken in een beetje olijfolie worden ze knapperig en dat geeft weer extra structuur aan dit toetje. Ook worden de dadels gekarameliseerd door het bakken. In combinatie met olijfolie en zout is het een heerlijke combinatie, want zoet en hartig zijn dol op elkaar. Denk maar aan karamel zeezout.
Zo maak je vanille-ijs met en gebakken dadels
Ingrediënten voor 1 persoon
- 2 bolletjes vanille-ijs
- 2 eetlepels goede extra vierge olijfolie
- 2 dadels
- grof zeezout
Zo maak je het
- Snijd de dadels doormidden en verwijder de pit.
- Verwarm een koekenpan met de olijfolie en bak de dadels in 5 minuten krokant en knapperig.
- Schep het ijs in een bakje en serveer met de dadels en de olijfolie uit de pan.
- Maak af met een snuf zout.
Wil je je eigen vanille-ijs maken?
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.