Terug

Vier oud & nieuw met oer-Hollandse kniepertjes

Een echte nieuwjaarstraditie: kniepertjes bakken! Moet je die koekjes nou rollen of niet? We geven je 2 recepten.

Vier oud & nieuw met oer-Hollandse kniepertjes

Vier oud & nieuw met oer-Hollandse kniepertjes

In het Noorden en het Oosten van Nederland is het een echte nieuwjaarstraditie: kniepertjes bakken! Niet alleen hartstikke leuk om te doen, maar ook nog eens onwijs lekker. Die traditie willen we je niet onthouden op deze oudejaarsdag, daarom hebben we 2 lekkere kniepertjesrecepten voor je klaarstaan.

 

Kniepertjes traditie

Kniepertjesijzer

Elke streek heeft er zijn eigen naam voor. In Drenthe heten ze knieperties of iezerkoekies. In Groningen kennen ze kniepertjes of kniepkoukies. En in Twente, de Achterhoek en Salland noemen ze de koekjes knieperkes. Oorspronkelijk werden deze koeken met knijpijzers boven het haardvuur gebakken, maar tegenwoordig kun je ze gewoon met een elektrisch wafelijzer maken. Meteen als de koeken uit het ijzer komen, kunnen ze – terwijl ze nog warm en zacht zijn – om een houten stokje (of de steel van een pollepel) worden gerold. Eenmaal afgekoeld behouden ze hun vorm en blijft er een knapperig koekje over dat gevuld kan worden met slagroom.

 

Rollen of niet?

De meeste mensen zullen kniepertjes kennen als opgerolde koekjes. Niet voor niks worden ze ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd. Toch worden kniepertjes ook wel als platte koekjes gegeten. Dat heeft te maken met het oude en het nieuwe jaar. De platte koeken staan voor het oude jaar als een uitgelezen boek: het heeft geen verrassingen meer. Het nieuwe jaar is het rolletje, het moet zich nog ontvouwen.

Beide koekjes kennen een ander recept. De platte koeken worden gemaakt van een stevig deeg dat als bolletje tussen het ijzer wordt gedrukt. De opgerolde koekjes worden gemaakt van een vloeibaar beslag dat je in het wafelijzer schenkt. Voordeel van beide varianten? Leuk en lekker! En tijdens het bakken vult het hele huis zich met de geur van warme boter en kaneel. Yum!

 

Platte kniepertjes recept

Platte kniepertjes

Benodigdheden

  • 500 g bloem
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 200 g kristalsuiker
  • 200 g margarine
  • 2 eieren
  • Zakje vanillesuiker
  • Snuf kaneel

Bereidingswijze

  • Kneed alle ingrediënten tot een mooi deeg.
  • Verdeel het in balletjes ter grootte van een walnoot.
  • Vet een kniepertjesijzer in en knijp er een bolletje deeg tussen.
  • Bak tot een goudbruin kniepertje.
  • Laat afkoelen op een rooster.

 

Nieuwjaarsrolletjes recept

Kniepertjes bakken

Benodigdheden

  • 250 g roomboter
  • 500 g bloem
  • 400 g witte basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 1 tl gemalen anijszaad of kaneel
  • 2 eieren
  • Water

Bereidingswijze

  • Smelt de boter en zet even opzij.
  • Zeef de bloem.
  • Meng het met de suiker, het zout en de anijs of kaneel.
  • Voeg de gesmolten boter en de eieren toe en roer goed door.
  • Voeg water toe tot het beslag zo dik is als pannenkoekenbeslag.
  • Klop met de garde tot er geen klontjes meer inzitten.
  • Zet het beslag even opzij en verwarm ondertussen het kniepertjesijzer.
  • Vet het ijzer in en giet met een juslepel beslag in het ijzer.
  • Knijp het ijzer dicht en bak tot lichtbruine koekjes.
  • Rol het koekje – direct als het uit het ijzer komt – om een houten stokje (of de steel van een pollepel) tot rolletje.
  • Laat even afkoelen en verwijder van het stokje. Laat verder afkoelen op een rooster.
  • Vul de rolletjes voor het serveren met stijfgeklopte slagroom.

 

Deel je foto

Heb je oud-Hollandse kniepertjes gebakken? Deel een foto in de app of met #HHB en #HeelHollandBakt. Veel bakplezier en alvast een heel gelukkig en smakelijk nieuwjaar!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.