E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vlierbloesem: zo herken je het en dit is hoe je er siroop mee maakt

Vlierbloesem is prachtig en je kunt er heerlijke siroop mee maken. Maar hoe herken je een vlier? Hoe kun je het plukken en hoe maak je er vervolgens siroop mee? Dat lees je hier.

vlierbloesem-1920x1080

Als wij op het terras zitten dan is de keuze voor een Elderflower limonade of gin snel gemaakt. Zoet, verfrissend en lekker fris. Maar ook prijzig. En zo’n lekkere Elderflower (Engels voor vlierbloesem) limonade maak je heel makkelijk zelf! Ga op pad, pluk vlierbloesem in jouw eigen buurt en bekijk hieronder hoe je er limonade mee maakt.

Ga je plukken, let dan op! Zorg dat je zeker weet dat het om een vlier gaat. In de buurt staat vaak Gelderse roos en die is giftig.  De schermen bloeien van mei tot juni, afhankelijk van hoe warm het is en waar de struik staat. Het seizoen loopt niet zo lang, dus als je een mooie struik ziet bloeien, wacht dan niet te lang met plukken.

Zo herken je vlierbloesem

Benieuwd of er vlier bij jou in de buurt staat? Kijk langs wegen, bosranden, waterkades. Je kunt ook zoeken op ‘gewone vlier’ op deze website:

WAARNEMING.NL

Wellicht heeft iemand er al een in jouw buurt gespot. Wil je dubbelchecken of het om een vlier gaat? Ga af op je eigen zintuigen en kijk goed naar bladeren, bast en bloei. Handig zijn ook determineerapps als Seek of plantnet.

Zie ook MAX Vandaag:

5 gratis apps om planten (en dieren) te herkennen

Recept voor vlierbloesemsiroop

  • 1 liter water
  • 20-25 vlierbloesem schermen (zonder de dikke stelen, die zijn bitter)
  • 750  – 1000 gram suiker (afhankelijk van gewenste zoetheid)
  • Gebruik kristalsuiker voor licht resultaat en riet voor donker(der)
  • Schil en sap van 2 citroenen

Zo maak je vlierbloesemsiroop

  • Pluk de schermen. Pluk hoog!
  • Kijk goed of je bloemen hebt en geen knoppen.
  • Laat ze een paar uur op het aanrecht staan zodat de beestjes eruit kunnen lopen, maar ga ze niet uitvoerig wassen.
  • Zet in een pan onder water. Zorg dat alle bloemen onder staan (of duw ze onder met behulp van een glas).
  • Laat 24 uur trekken.
  • Knijp de bloemen uit als een spons.
  • Zeef eerst met een fijne zeef.
  • Zeef daarna met een schone theedoek.
  • Voeg de suiker, de citroenschillen en het citroensap toe.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen.
  • Laat indikken als je een meer geconcentreerde en dikkere siroop wil.
  • Door de hoeveelheid suiker wordt dit HEET. Gebruik dus een stevige pan en let goed op!
  • Laat afkoelen en zeef nog eens om de citroenschillen eruit te halen.
  • Stop in beugelflessen.
  • Bewaar in de koelkast.

Variatie tips:

  • Voeg meer citroen toe.
  • Voeg gember toe.

Dit kun je maken met vlierbloesem

Wij maakten de vlierbloesemsiroop met rietsuiker. Je krijgt dan een redelijk donkere siroop. Dit geeft een hele lichte karamelsmaak. Gebruik je tafelsuiker, dan komt de bloemige smaak van de vlierbloesem iets meer naar voren. Je kunt met beide varianten heel goed limonade of waterijsjes maken. Als je er ijsjes mee maakt, adviseren we wat extra citroensap toe te voegen. En ga je aan de bak, dan is het heerlijk om je vlierbloesemsiroop te verwerken in je botercrème! Heerlijk als toef op je cupcakes. Zo maak je het:

RECEPT VLIERBLOESEM BOTERCRÈME

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.