E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zelf fudge maken doe je zo!

Zelf fudge maken is makkelijker dan je denkt! We geven je tips en handige recepten.

Fudge-maken-doe-je-zo

Zelf fudge maken doe je zo!

Fudge lijkt een eenvoudig snoepje, maar er gaat behoorlijk wat techniek achter schuil. Toch zorgen een beetje precisie én wat eenvoudige recepten ervoor dat het heel goed te doen is om zelf fudge te maken.

 

Geschiedenis

Fudge ontstond aan het einde van de 19e eeuw in de Verenigde Staten. De recepten werden in de jaren 1880 veel gedeeld in tijdschriften en advertenties. Rond die tijd openden ook de eerste toeristische fudge-winkels.

De populariteit van het snoepje was grotendeels te danken aan de dalende kosten van geraffineerde witte suiker. Bovendien kon je deze lekkernij zelf thuis maken, zonder daar speciale apparatuur voor te hoeven aanschaffen. Het was dus een ideaal snoepalternatief naast het dure snoepgoed dat in de winkels te koop was.

 

Zo maak je het

Fudge makenFudge wordt gemaakt van van boter, suiker en melk of room. Dit wordt gemengd en verwarmd tot 116 graden. Daarna moet het mengsel afkoelen, maar daarbij is het belangrijk dat het kristalliseren van de suiker zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Er mag dus zelfs geen tikje tegen de pan worden gegeven, omdat dit ervoor kan zorgen dat de boel kristalliseert. Als het mengsel is afgekoeld tot 110 graden, kun je beginnen met opkloppen. Dit zorgt ervoor dat het de structuur krijgt die we kennen als fudge – precies tussen fondant en karamel in. Als de massa dik wordt en zijn glans verliest, is de fudge klaar. Het kan in de bakvorm worden gestort en een nachtje in de koelkast opstijven. Daarna is het klaar om lekker op te smullen.

Zoals gezegd gaat er achter fudge behoorlijk wat techniek schuil. Gelukkig zijn er genoeg technieken, foefjes en recepten die ervoor zorgen dat jouw fudge bijna niet kan mislukken.

 

Fudge met glucosestroop

Fudge met glucosestroopGlucosestroop voorkomt de kristallisatie van suiker. Ideaal dus voor fudge waarbij je die kristallisatie wilt uitstellen. Door een beetje glucosestroop aan het originele recept toe te voegen, wordt het maken van fudge een tikkeltje eenvoudiger. En je krijgt er bovendien heerlijk zachte fudge van.

 

Zo maak je het:

 • Zet een vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter bekleed met bakpapier klaar.
 • Doe 450 gram lichte basterdsuiker, 400 milliliter slagroom, 50 gram boter en een eetlepel glucosestroop in een steelpan en breng het aan de kook.
 • Roer af en toe door en meet met een suikerthermometer tot het mengsel de temperatuur van 116 graden heeft bereikt.
 • Zet het vuur uit en wacht ongeveer 5 minuten tot het mengsel 110 graden is.
 • Voeg een flinke snuf zout en een eetlepel vanillepasta toe en roer goed door.
 • Houd de thermometer in de pan en klop het mengsel heel stevig op met een houten lepel. Meng stevig door tot het mengsel zijn glans verliest, steviger wordt en ongeveer 60 graden is.
 • Verwijder de thermometer en klop nog een paar minuten stevig door.
 • Stort de fudge in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en laat het een nachtje op kamertemperatuur opstijven.
 • Snijd de fudge in blokjes en het is tijd om uit te delen en zelf te proeven!

Chocolade fudge

ChocoladefudgeDe meest makkelijke manier om fudge te maken is op basis van chocolade en gecondenseerde melk. Je hoeft hiervoor geen ingewikkelde praktijken uit te halen met een thermometer, omdat je niet te maken hebt met kristallisatie.

 

Zo maak je het:

 • Zet een vierkant bakblik van 20 x 20 centimeter bekleed met bakpapier.
 • Doe een blikje gecondenseerde melk met 400 gram chocolade in een pannetje.
 • Laat smelten tot een egale massa.
 • Voeg eventuele smaakmakers of vulling toe. Denk aan wat vanille extract of stukjes oreo, koekjes, nootjes, rozijnen, smarties of kleine marshmallows.
 • Roer even goed door en stort het geheel in de bakvorm.
 • Laat ongeveer 3 uurtjes opstijven en snijd de fudge in blokjes.
 • Daarna is het tijd om te smullen!

Fudge klaar?

Is het jou gelukt om een lekkere fudge te maken met een van deze recepten? Goed bezig! Je kunt nu lekker aan het experimenteren slaan. Fudge is namelijk heel erg geschikt voor een eigen variatie of een smakelijke twist. Voeg eens een beetje likeur, wat kruiden of vrolijke toppings toe. Of probeer eens zo’n mooi patroontje als op deze foto’s te maken.

En vergeet natuurlijk niet om een foto met ons te delen, dat vinden we super leuk! Via #HHB en #HeelHollandBakt zien we jouw fudge graag voorbij komen.

Veel bakplezier!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.