Terug

Zelf jam maken doe je zo!

Zijn kumquats een ver-van-je-bed-show ingrediënt? Maak je Jaffakoekjes met dit alternatieve jamrecept.

Zelf jam maken doe je zo!

Zelf jam maken doe je zo!

Tijdens de technische opdracht gaan de bakkers aan de slag met Jaffakoekjes. De lekkernij kent zijn oorsprong in Groot Brittannië – waar ze Jaffa Cakes worden genoemd – en daar worden ze al sinds 1927 gegeten. Het koekje bestaat uit zachte cake, sinaasappeljam en pure chocolade.

Robèrt gebruikt in zijn recept kumquats voor de jam. Kumquats zijn kleine citrusvruchten, een soort mini-sinaasappeltjes als het ware. We kunnen ons voorstellen dat die mini’s een beetje een ver-van-je-bed-show ingrediënt zijn. En omdat we de beroerdste niet zijn bij Heel Holland Bakt, hebben we bij deze een heel fijn alternatief jamrecept voor jouw Jaffakoekjes. Die dan officieel geen Jaffakoekjes meer heten, maar dat terzijde.

 

Recept

Zelf jam maken is echt kinderlijk eenvoudig en ook nog eens hartstikke lekker. Bovendien kun je dan elke fruitsoort gebruiken dat je lekker vindt. Dit recept is universeel, dus leef je uit met soorten en smaken. We zijn erg benieuwd naar jouw variaties!

Dit heb je nodig: 

  • 1 schone glazen (weck)pot
  • 250 gram fruit naar keuze (denk aan: aardbeien, frambozen of bramen)
  • 250 gram geleisuiker
  • Een paar druppels citroensap

Zo maak je het: 
Maak het fruit schoon en snijd het in kleine stukjes. Doe het fruit met de citroensap en geleisuiker in een pan en breng het op matig vuur al roerend aan de kook. Blijf roeren en laat de jam borrelen. Als het fruit zacht is kun je het met de staafmixer pureren. Verwarm nog even kort en schep eventueel schuim van je jam af. Zorg dat je potjes goed schoon en gesteriliseerd zijn. Vul de potten met de warme jam en sluit ze goed af. Zet de potjes ondersteboven en laat de jam volledig afkoelen. Eenmaal afgekoeld is de jam klaar voor gebruik!

Bewaren
Bewaar je jam op een koele, donker plek. Hij is dan ongeveer 6 maanden houdbaar. Geopend kun je de jam zo’n 4 weken in de koelkast bewaren.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.