E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken in de oven: hetelucht of boven- en onderwarmte?

Hetelucht of boven- en onderwarmte: wat is het verschil? En hoe gebruik je jouw oven op de goede manier?

Zo gebruik je de oven als een pro

Zo gebruik je de oven als een pro

Als je gaat bakken is het natuurlijk belangrijk om met een goed recept te werken. Maar wist je dat het minstens zo belangrijk is dat je de oven goed gebruikt? Het bepaalt voor een groot deel hoe goed en mooi je baksel wordt. Hoe gebruik je ‘m als een pro? Met deze tips!

Hetelucht of boven- en onderwarmte?

Koekjes oven

In bakrecepten kom je vaak 2 soort ovenstanden tegen: hetelucht of boven- en onderwarmte (conventioneel). Wat is nou precies het verschil?

Hetelucht
Een heteluchtoven blaast met een ventilator warme lucht in de oven. Hierdoor is de temperatuur overal in de oven gelijk, wat ideaal is als je op meerdere niveaus tegelijk wilt bakken. Als je gaat bakken met hetelucht, moet je er rekening mee houden dat de ventilator voor luchtstroom in je oven zorgt. Daardoor worden je baksels iets sneller droog, wordt de temperatuur over het algemeen wat warmer en als je oven heel stevig blaast, kan het ervoor zorgen dat je baksel een beetje scheef rijst.

Conventioneel
Conventionele ovens noemen we ook wel ovens met boven- en onderwarmte. Anders dan bij een heteluchtoven, is de temperatuur bij deze stand niet overal gelijk in de oven. De naam zegt het immers al. De warmte komt van boven en van onderen. Daardoor is het minder geschikt voor bakken op meerdere niveaus, de bakplaat houdt namelijk warmte tegen. Voordeel is, dat je de temperatuur plaatselijk kunt regelen, wat fijn is als je bijvoorbeeld de onderkant warmer wilt bakken dan de bovenkant.

Wat is beter?
Of de ene stand beter is dan de andere, dat ligt aan je recept. Bij het ene recept kan hetelucht fijner zijn, bij het andere recept juist weer boven- en onderwarmte. Kijk dus goed in je recept welke stand je moet gebruiken.

Omrekenen
Het is heel makkelijk om een recept dat is geschreven voor een heteluchtoven om te rekenen naar een oven met boven- en onderwarmte. En andersom natuurlijk. Dat kan fijn zijn als jouw oven niet beide standen heeft. Hoe doe je dat?

Zoals we al zeiden bakt een heteluchtoven vaak iets warmer dan een conventionele oven. Reken je een recept om van boven- en onderwarmte naar hetelucht, verlaag de temperatuur dan met 20%. Wil je omrekenen van hetelucht naar boven- en onderwarmte, verhoog de temperatuur dan met 25%.

Meten is weten

Man voor oven

De oventemperatuur is erg belangrijk bij het bakken. Neem liever het zekere voor het onzekere en vertrouw niet blind op de temperatuur die je oven aangeeft. Met een oventhermometer kun je de temperatuur goed dubbelchecken, zodat je zeker weet dat je oven op de juiste temperatuur bakt.

Denk aan het milieu

Natuurlijk is het ook belangrijk om aan het milieu te denken. Veel recepten beginnen met voorverwarmen, maar het maken van een beslag duurt vaak langer dan het voorverwarmen van de oven. Zet de oven niet te vroeg aan, hiermee bespaar je zomaar een half uur oventijd.

Leer je oven kennen

De belangrijkste tip die we kunnen geven is: leer je oven kennen. Want elke oven is uniek! Probeer verschillende standen uit en kijk wat je goed bevalt.

Aan de bak?

Hier vind je 9 tips voor een perfecte cake!

Bekijk tips

Oven schoonmaken? Met deze tips is het zo gedaan

Zijn de wanden van de oven vettig en liggen er aangebrande etensresten op het rooster? Dan is je oven toe aan een grondige schoonmaakbeurt. Met deze tips van MAX Vandaag hij in een handomdraai weer schoon.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.