
Bougatsa is een populair gebakje uit Noord-Griekenland. Het wordt gemaakt van filodeeg met een warme, zachte custardvulling op basis van griesmeel. De buitenkant is goudbruin en knapperig en de binnenkant is juist zacht en zoet, dus samen de perfecte combinatie. Je vindt het in bijna elke Griekse bakkerij, vaak geserveerd in kleine stukjes met een royale laag poedersuiker en kaneel. Bougatsa is de laatste jaren ook erg populair geworden in Nederland, waardoor je het hier nu ook vaak op de menukaart ziet staan.
Zelf Griekse Bougatsa maken?
Bak deze heerlijke Griekse klassieker gewoon thuis met dit overheerlijke recept!
Ingrediënten
- 8 tot 10 vellen filodeeg
- 80 gram griesmeel
- 500 milliliter volle melk
- 80 gram kristalsuiker
- 0,25 theelepel zout
- 8 grote eieren
- 1 eetlepel maïzena
- 100 gram ongezouten roomboter
- 1 theelepel vanille-essence
- 2 eetlepels poedersuiker (voor decoratie)
- 1 eetlepel kaneel (voor decoratie)
Benodigdheden
- Grote soeppan
- Grote kom
- Garde
- Spatel
- Ovenschaal
- Vershoudfolie
Zo maak je Bougatsa
Maak eerst de custard
- Verwarm de melk met het zout op laag vuur. Als de melk lauwwarm is, voeg je griesmeel, suiker en maïzena toe.
- Roer 6 minuten goed met een garde tot alles is opgelost en het mengsel dikker wordt (zoals dunne vla). Zet dan het vuur uit.
- Splits de eieren en mix de eidooiers goed door. De eiwitten worden in dit recept niet gebruikt. Tip: maak van de eiwitten een lekkere pavlova of macarons!
- Voeg een schep van het warme melk mengsel toe aan de eieren. Roer dit goed door elkaar en giet het mengsel dan in de pan.
- Voeg het vanille-extract toe en een kwart van de boter (25 gram). Roer dit ook goed door elkaar totdat de boter volledig is gesmolten.
- Giet de custard in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat de custard 1 uur afkoelen in de koelkast.
Bougatsa bouwen
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Smelt de rest van de boter (75 gram) in een pan of gemakkelijk in de magnetron.
- Vet de ovenschaal in met een deel van de gesmolten boter. De rest heb je zo nog nodig.
- Leg een vel filodeeg op de bodem en laat het over de lange rand hangen.
- Bestrijk het met gesmolten boter. Herhaal dit met alle vellen, wissel de zijkanten af.
- Verdeel de afgekoelde custard over de bodem van de ovenschaal.
- Vouw de overhangende filodeeg vellen terug naar binnen en bestrijk elk vel filodeeg steeds met boter.
- Tip: Leg eventueel nog een extra filodeeg vel bovenop mocht het niet helemaal passen.
Bakken
- Voordat de bougatsa in de oven gaat, snij je het eerst in 6 tot 8 stukken met een scherp mes.
- Bak 30 tot 35 minuten in het midden van de oven, tot goudbruin en krokant.
- Laat daarna 30 tot 60 minuten afkoelen en bestrooi het met poedersuiker en kaneel.
Maak dit met de overgebleven eiwitten
Bekijk hier het recept om een lekkere pavlova te maken met overgebleven eiwitten.
PAVLOVA MET ROOD FRUIT EN ADVOCAAT
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.