E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De snickerdoodle: het koekje met kaneelsuiker dat je nog niet kent

De snickerdoodle is een luchtig, zacht koekje met een krokante kaneelsuikerlaag en wat is het toch lekker! Dit klassieke koekje is eenvoudig te maken en heel erg lekker. Hier lees je hoe je hem maakt!

snickerdoodle

De naam ‘snickerdoodle’ klinkt grappig en speels en dat is precies wat dit koekje ook is! Hoogstwaarschijnlijk stamt de naam af van het Duitse woord ‘Schneckennudel’, wat letterlijk ‘slakkennoedel’ betekent, een verwijzing naar een opgerolde zoete deegrol (een bekend broodje in Duitsland).

Duitse immigranten nemen dit recept mee naar de Verenigde Staten, waar de naam langzaam veranderde naar het vrolijk klinkende ‘snickerdoodle’. De Amerikanen kunnen de naam namelijk niet uitspreken en komen met een eigen variatie, wat het koekje nog populairder heeft gemaakt. De snickerdoodle is één van de populairste koekjes in Amerika en wij snappen wel waarom!

Ingrediënten

Voor het koekjesdeeg (voor 36 koekjes)

  • 300 gram witte suiker
  • 230 gram zachte boter
  • 2 grote eieren
  • 340 gram bloem
  • 8 gram cream of tartar (wijnsteenzuur/wijnsteenbakpoeder)
  • 4 gram bakpoeder
  • 2 gram zout

Voor de kaneelsuikerlaagsnickerdoodle koekje

  • 25 gram witte suiker
  • 5 gram gemalen kaneel

Zo maak je de snickerdoodle

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet de bakplaat licht in.
  • Klop in een grote kom de suiker, boter en eieren samen met een elektrische mixer tot een glad en romig mengsel.
  • Meng in een aparte kom de bloem, cream of tartar, bakpoeder en zout.
  • Voeg dit droge mengsel geleidelijk toe aan het botermengsel en meng tot een samenhangend deeg.
  • Meng in een klein kommetje de suiker en gemalen kaneel goed door elkaar.
  • Pak een beetje deeg en rol dit tot een bal. Tip: mocht het deeg enorm zacht zijn, dan kun je het deeg 30 minuten in de koelkast leggen.
  • Rol de deegbal vervolgens in de kaneelsuikerlaag en leg deze op de bakplaat, met voldoende ruimte ertussen.
  • Bak de koekjes 7 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de randjes net goudbruin zijn.
  • Laat ze daarna 5 minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze op een rooster legt om volledig af te koelen. Let op: de koekjes spreiden in de oven zelf uit, dus het is niet nodig om ze zelf plat te drukken.

Wil je nog meer recepten maken met kaneel erin? Met deze recepten kun jij lekker aan de bak!

6x bakken met kaneel

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.