E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De romigste boter ooit en je maakt het met maar 1 ingrediënt

Wist je dat het maken van je eigen boter écht makkelijk is? Met slechts 1 ingrediënt en een paar simpele stappen maak je heel makkelijk je eigen goudgele boter.

boter

Er gaat niets boven de smaak van verse, zelfgemaakte boter. Romig, zacht en met precies die volle smaak die je zelf bepaalt, of je nu kiest voor klassiek ongezouten, een snufje zeezout of een kruidige variant met knoflook en peterselie. Geen ingewikkelde apparatuur, geen gedoe. Alleen pure, ambachtelijke smaak en nog lekkerder dan uit een restaurant. En in dit recept gebruik je maar 1 ingrediënt! Slagroom.

Ingrediënten

  • 500 milliliter slagroom
  • Optioneel: zout of smaakmakers (kruiden, zout, etc.)
  • IJswater (voor het spoelen)

Je maakt ongeveer de helft boter als de hoeveelheid room die je gebruikt. Dus 500 milliliter room geeft ongeveer 250 gram boter.

Benodigdheden

  • Een elektrische mixer (kan met de hand, maar dat kost veel tijd)
  • Een kom, een fijne zeef of vergiet + kaasdoek/ muslin doek
  • Een stuk bakpapier of folie om de boter te rollen

Zo maak je je eigen boter

  • Plaats de 500 milliliter room in een kom of mixer.
  • Klop met de elektrische mixer tot de room eerst slagroom wordt (met stijve pieken), en daarna verder kloppen tot de room breekt, oftewel: de vet- en waterfase scheiden zich.
  • Je krijgt botergranen (vet) en karnemelk (het vloeibare deel).
  • Giet het mengsel in een stuk kaasdoek of muslin dat je over een vergiet of zeef legt .
  • Laat de karnemelk uitlekken.
  • Zet dit in de koelkast.
  • Wanneer het meeste vocht weg is, leg je de doek met boter onder een kom ijswater.
  • Knijp voorzichtig uit zodat al het overtollige vocht eruit komt.
  • Ga door totdat het water helder blijft, dit is belangrijk omdat achtergebleven vocht de boter sneller zuur kan doen worden.
  • Spreid de boter uit op een stuk bakpapier. Rol of druk de boter in een nette cilinder (of een vorm naar keuze).
  • Voeg eventueel zout, kruiden of andere smaken toe terwijl je hem vormt.
  • Plaats de boter in de koelkast om op te stijven of vries in voor later gebruik.

Gooi de karnemelk niet weg, want je kunt het gebruiken in pannenkoekenbeslag, zuurdesembrood of andere recepten!

Boter bewaren

Ongezouten boter blijft slechts enkele dagen goed. Met zout erin kun je hem iets langer bewaren (ongeveer 2-3 weken).

Zin in een lekkere kruidenboter? Met dit recept maak je die helemaal zelf!

Zo maak je Kruidenboter

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.