
Khao niao mamuang, oftewel mango sticky rice, is de bekendste Thaise dessertklassieker. Je maakt het van kleefrijst die je bereidt met kokosmelk. Serveer het vervolgens met een kokos topping en rijpe mango.
Recept voor mango sticky rice
Ingrediënten (voor 4 porties)
Voor de kleefrijst
- 400 gram Thaise kleefrijst
- 300 milliliter kokosmelk
- 60 gram kristalsuiker
- 1 snuf zout
Voor de kokos topping
- 100 milliliter kokosmelk
- 1 snuf zout
- 10 gram maïzena
Voor de mango topping
- 2 grote rijpe mango’s
Zo maak je mango sticky rice
- Spoel de kleefrijst zo’n 4 tot 6 keer, totdat je ziet dat het water (bijna) helder is.
- Laat de rijst minstens 6 uur weken in water, bij voorkeur zelfs een hele nacht.
- Stoom de rijst in een stoommandje boven kokend water. Leg bakpapier op de bodem om te voorkomen dat dat de rijst niet aan je mandje plakt.
- Verhit 300 milliliter kokosmelk in een pannetje en voeg suiker en zout toe.
- Roer rustig totdat de suiker is opgelost en breng kort aan de kook. Nu heb je kokossiroop gemaakt.
- Doe de hete rijst in een hittebestendige kom en giet er lepelsgewijs de kokossiroop overheen.
- Meng goed door.
- Dek af en laat de rijst 20 minuten rusten.
- Meng 100 milliliter kokosmelk met zout en maïzena om de kokos topping te maken.
- Verwarm onder voortdurend roeren, tot het iets indikt.
- Haal van het vuur en laat licht afkoelen, de saus dikt dan nog iets verder in.
- Schil de mango’s en snijd het vruchtvlees van de pit. Snijd in dunne, grote repen.
- Schep een portie kleefrijst in een bordje of schaaltje.
- Schik er mango repen naast of bovenop.
- Lepel wat kokos‑topping erover of ernaast.
- Voilà; klaar is je mango sticky rice toetje!
Meer met kokos
Zin in een andere lekkernij met kokos? Maak je eigen kokoskransen!
Bak je met kokos, dan kan het gebeuren dat je baksel (erg) droog smaakt. Dit is waarom en hoe je dat voorkomt.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.