Terug

All you need is cheese

Een ding is zeker, deze bakker heeft er kaas van gegeten. Een goedgevulde toren vol blauwe- en geitenkaassoezen.

Kim G

Recept van
Kim G

Hartig
Goed te doen
(3) reviews

Ingrediënten

Soezendeeg van opa

  • 375 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 375 gram patentbloem
  • 750 gram ei
  • 150 gram melk
  • paar druppels kleurstof
  • 750 gram water

Vulling 1: Blauwe kaas crème

  • 600 gram blauwe kaas
  • 150 gram mascarpone
  • 150 gram crème fraîche
  • snufje 4 seizoen peper draaimolen
  • snufje chilipoeder
  • snufje zout en peper

Vulling 2: Geitenkaascreme

  • 600 gram geitenkaas
  • 100 gram crème fraiche (+meer om crème te verdunnen, ongeveer 150 gram)
  • 100 gram mascarpone (+meer om crème te verdunnen, ongeveer 150 gram)
  • snufje chilipoeder
  • snufje 4 seizoen peper draaimolen
  • peer (om te karamelliseren) (optioneel)
  • snufje zout

Karamel

  • 300 gram suiker
  • 9 eetlepels water
  • 3 theelepels honing
  • 100 milliliter balsamico
  • 200 gram gepelde ongezouten pistache nootjes (zonder vlies, helemaal groen)

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Suiker thermometer
  • Bakpapier
  • Garde
  • Spatels
  • Houten pollepel
  • Rvs kommen
  • 3 spuitzakken
  • Spuitmondje om soezen te spuiten (plastic maat 13)
  • Spuitmondje stevig RVS met kleine opening om vulling in soezen te spuiten
  • Hartjes uitsteker

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 230 graden, hete lucht.

Soezendeeg van opa

  • Verwarm water, melk en boter in een pan. Voeg al roerende bloem toe en blijf roeren tot er een deegbal ontstaat.
  • Als het gesmolten is en net aan kookt, haal je de pan van het vuur en voeg je de bloem toe.
  • Dit roer/meng/klop je heel snel met een garde tot er een bol deeg vormt in je garde.
  • Haal het mengsel los met een spatel, daarna laat je het mengsel iets afkoelen.
  • Doe het mengsel in de keukenmachine en klop het los met de paddle voor ongeveer een minuut of 2.
  • Als het mengsel iets is losgeklopt en afgekoeld, klop je 1 voor 1 de eieren door het mengsel.
    • Wacht met het toevoegen van ieder ei tot het vorige ei geheel is opgenomen.
    • Haal met een spatel steeds de restjes van de randen.
    • Wees heel precies met het gram ei, net zoveel ei als water.
  • De helft van de soezen met kleurstof een natuurlijke kleur geven; om zo verschil in smaak aan te duiden. (misschien met een kruid dat lekker is met oude kaas?)
  • Of de helft van de soezen aan de buitenkant met pistache karamel dopen.
  • Bak de soezen 20-25 minuten.

Vulling 1: Blauwe kaas crème

  • Klop de blauwe kaas los in de keukenmachine.
  • Voeg de mascarpone en de crème fraiche toe (niet te dun maken i.v.m. opspuiten).
  • Breng op smaak met peper en zout en chili poeder.

Vulling 2: Geitenkaascreme

  • Klop de geitenkaas los in de keukenmachine.
  • Voeg de mascarpone en de crème fraiche toe (niet te dun maken i.v.m. opspuiten).
  • Breng op smaak met peper en zout en chili poeder.

Karamel

  • Doe de suiker met het water en honing (en balsamico) in een steelpannetje met dunne bodem.
  • Breng het aan de kook en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Ga met een natte kwast langs de rand gaan om suikerkristallen te voorkomen
  • Als het mengsel kookt, niet meer aanzitten en alleen nog maar het pannetje bewegen om verbranding te voorkomen.
  • Houd de kleur goed in de gaten, laat het licht bruin laten worden.
    • Of tot 170 graden laten komen.
  • Haal meteen van het vuur en desnoods direct koelen.
    • Als de bodem van de pan te dik is kan de hitte erin blijven zitten en kan het verbranden.
  • Hak de pistache nootjes fijn, en voeg deze toe aan een deel van de karamel.
  • Doop de gevulde soezen in de karamel en plak deze vast aan de croquembouche kegel.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.