E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bananana!

Een taart voor iedereen die dol is op de combinatie van banaan en chocolade. Dit is zo’n taart waar je echt je tanden in wilt zetten. Hij ziet er niet van buiten, maar ook van binnen prachtig uit met rijk gevulde lagen. De sinaasappel zorgt voor een frisse tegenhanger. De nougatine aan de buitenkant maakt het feest compleet. Robèrt vindt het echt een ‘toffe taart’.

Ingrediënten

Biscuit

  • 4 eieren (M)
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 110 gram patentbloem (10% eiwit)
  • 7 gram maïzena
  • 8 gram custardpoeder
  • 15 gram koolzaadolie (met botersmaak)
  • 1 rasp van kleine sinaasappel

Ganache

  • 125 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel honing
  • 150 gram pure chocolade
  • 25 gram roomboter

Slagroom

  • 750 milliliter slagroom (35% vet)
  • 75 gram fijne kristalsuiker

Trempeersiroop

  • 50 milliliter Likeur 43
  • 0.5 sap van sinaasappel
  • 50 milliliter water
  • 70 gram suiker

Nougatine

  • 200 gram hazelnoten
  • 160 gram suiker
  • 70 gram water

Gekarameliseerde hazelnoten

  • 10 hazelnoten
  • 100 gram suiker

Opbouw

  • 3 rijpe bananen
  • 1 reep pure chocolade

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Hakmolen
  • Springvorm van ø22 centimeter en 8 centimeter hoog
  • Taartkarton van ø 23 centimeter
  • Bakpapier
  • Bakkwast
  • Rasp
  • Dunschiller
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Leg de eieren in een bakje warm kraanwater en laat ze 5 minuten warm worden.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Leg een bakplaat met bakpapier klaar.

Biscuit

  • Klop de eieren met de suiker luchtig met de ballongarde.
  • Voeg de sinaasappelrasp toe en klop nog even door tot de eieren luchtig genoeg zijn.
  • Zeef de droge ingrediënten boven het luchtige eimengsel en spatel dit door tot er geen stukjes meer te zien zijn.
  • Voeg dan de koolzaadolie toe en meng dit door het beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak het biscuit in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Ganache

  • Verwarm de slagroom en de honing tot het net gaat koken.
  • Hak ondertussen de chocolade in kleine stukjes.
  • Giet de hete slagroom over de chocolade en roer goed door.
  • Voeg vervolgens de boter in kleine blokjes toe en roer goed door.
  • Zet opzij om af te koelen.

Slagroom

  • Klop de slagroom en suiker stevig op.
  • Doe in een schaal en zet in de koelkast tot gebruik.
  • Houd 1/3e apart voor de garnering.

Trempeersiroop

  • Kook het water en de suiker in een pan voor 1 minuut.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de likeur 43 en het sinaasappelsap toe.
  • Laat afkoelen tot gebruik.

Nougatine

  • Verwarm de oven naar 180 graden.
  • Rooster de hazelnoten voor de nougatine en de 10 hazelnoten voor de garnering in ongeveer 15 minuten goudbruin.
  • Houd de 10 hazelnoten apart voor de decoratie.
  • Laat het water met de suiker in een pan karameliseren.
  • Voeg voordat de karamel bruin begint te worden de geroosterde hazelnoten toe en blijf roeren tot alles bedekt is met de karamel en deze goudbruin is.
  • Stort alles op de bakplaat met bakpapier en laat afkoelen.
  • Breek de karamelnoten in stukken en maal ze in de foodprocessor tot nougatine.
  • Zet apart tot gebruik.

Gekarameliseerde hazelnoten

  • Laat de suiker in een pan karameliseren op middelhoog vuur.
  • Prik de 10 hazelnoten op een satéprikker en haal ze door de karamel.
  • Laat even uitharden voor je ze neerlegt op een bakpapier.

Opbouw

  • Draai de biscuit om zodat de mooie rechte onderkant de bovenkant wordt.
  • Snijd horizontaal door in 3 gelijke delen.
  • Snijd de bananen in plakjes van ongeveer 5 millimeter dik. Houd 1/3e apart voor de garnering.
  • Leg het eerste deel van de biscuit op een taartkarton van ø 22 centimeter en trempeer met de trempeersiroop.
  • Smeer er een laag ganache overheen, beleg deze rijkelijk met 1/3e deel van de banaan en spuit er een laag van 1,5 centimeter slagroom op.
  • Leg de tweede biscuit hier op en herhaal de vorige stap (tremperen, ganache, banaan, slagroom).
  • Leg de derde biscuit hier weer bovenop en smeer de taart strak af met slagroom (er mag geen biscuit meer te zien zijn.)
  • Zet de rand van de taart aan met de nougatine. Houd de taart op 1 hand vast en neem in de andere hand wat nougatine en druk dit zachtjes tegen de rand van de taart tot deze bedekt is.
  • Spuit toefjes slagroom bovenop de taart.
  • Schraap met een dunschiller kleine krulletjes van de reep chocolade en strooi dit over het midden van de taart.
  • Beleg de taart sierlijk met de overgebleven banaan en de gekarameliseerde hazelnoten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.