Terug

Beef Wellington

Ossenhaas in een laagje champignons, in flensjes gerold en vervolgens ingepakt in bladerdeeg. Om je vingers bij af te likken!

Hartig
Moeilijk
(66) reviews

Ingrediënten

Vlees

  • 1000 gram ossenhaas
  • peper
  • zout

Deeg

  • 500 gram bloem
  • 500 gram ijskoude ongezouten boter
  • 1 theelepel zout
  • 250 milliliter ijskoud water

Duxelles

  • 1000 gram champignons
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 sjalotjes
  • 100 milliliter creme fraîche
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Kruidenflensjes

  • 70 gram bloem
  • 150 milliliter melk
  • 2 eieren
  • gehakte groene kruiden
  • zout

Samenstellen

  • 2 eieren

Bereidingswijze

Vlees

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kruid het vlees en braad het om en om aan in een braadpan.
  • Zet de pan vervolgens met deksel ongeveer 6 minuten in de oven.
  • Neem het vlees uit de pan en laat op de plank afkoelen

Deeg

  • Meng bloem en boter in blokjes samen met het zout in een kom.
  • Werk met de vingertoppen alles door elkaar tot een kruimelig geheel en voeg al knedend langzaam het ijskoude water toe.
  • Vorm het deeg tot een bal en leg in folie ongeveer 10 minuten in de koeling.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 40 x 20 centimeter, vouw het in drieën en draai een kwartslag. (dit is 1 toer).
  • Rol opnieuw uit tot een rechthoek van 40 x 20 centimeter, en vouw opnieuw in drieën.
  • Wikkel in folie en leg 10 minuten terug in de koeling.
  • Geef opnieuw 2 toeren.
  • Leg daarna weer 10 minuten in koeling.
  • Geef opnieuw 2 toeren.
  • Leg daarna weer 10 minuten in koeling.

Duxelles

  • Snijd paddenstoelen in plakjes en snipper de sjalotjes.
  • Verhit wat boter in een pan en fruit sjalotjes en paddenstoelen zachtjes.
  • Voeg het citroensap toe.
  • Laat al het vocht verdampen.
  • Roer de crème fraîche door de massa en laat nog even inkoken.
  • Neem van het fornuis en breng op smaak met de peterselie, zout en peper.

Kruidenflensjes

  • Doe alle ingrediënten in een mengkom en klop tot een mooi beslag.
  • Verhit boter in een bak en bak dunne flensjes.

Samenstellen

  • Verwarm de oven voor op 200-220°C.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 x 25 centimeter.
  • Snijd de randen netjes bij.
  • Leg 2 flensjes in het midden van het deeg.
  • Verdeel hier een beetje van het champignonmengsel op, de laag moet ongeveer 1 centimeter dik zijn.
  • Leg het vlees op de vulling.
  • Verdeel de rest van de duxelles over het vlees en bedek met 2 flensjes.
  • Vouw het deeg om de vulling en werk mooi af. Zorg ervoor dat het goed dicht zit.
  • Kluts de eieren los en bestrijk het deeg hiermee.
  • Leg de Wellington ondersteboven op een met bakpapier bedekte bakplaat.
  • Bestrijk de nieuwe bovenkant met ei en garneer eventueel met restjes deeg.
  • Maak een schoorsteentje/gaatje in het deeg zodat hete lucht kan ontsnappen.
  • Zet bij voorkeur een kwartiertje koud.
  • Bestrijk de Wellington opnieuw met losgeklopt ei en bak in 25-30 minuten gaar en goudkleurig in de hete oven.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.