E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Beef Wellington

Ossenhaas in een laagje champignons, in flensjes gerold en vervolgens ingepakt in bladerdeeg. Om je vingers bij af te likken!

Hartig
Moeilijk
(75) reviews

Ingrediënten

Vlees

  • 1000 gram ossenhaas
  • peper
  • zout

Deeg

  • 500 gram bloem
  • 500 gram ijskoude ongezouten boter
  • 1 theelepel zout
  • 250 milliliter ijskoud water

Duxelles

  • 1000 gram champignons
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 sjalotjes
  • 100 milliliter creme fraîche
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Kruidenflensjes

  • 70 gram bloem
  • 150 milliliter melk
  • 2 eieren
  • gehakte groene kruiden
  • zout

Samenstellen

  • 2 eieren

Bereidingswijze

Vlees

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kruid het vlees en braad het om en om aan in een braadpan.
  • Zet de pan vervolgens met deksel ongeveer 6 minuten in de oven.
  • Neem het vlees uit de pan en laat op de plank afkoelen

Deeg

  • Meng bloem en boter in blokjes samen met het zout in een kom.
  • Werk met de vingertoppen alles door elkaar tot een kruimelig geheel en voeg al knedend langzaam het ijskoude water toe.
  • Vorm het deeg tot een bal en leg in folie ongeveer 10 minuten in de koeling.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 40 x 20 centimeter, vouw het in drieën en draai een kwartslag. (dit is 1 toer).
  • Rol opnieuw uit tot een rechthoek van 40 x 20 centimeter, en vouw opnieuw in drieën.
  • Wikkel in folie en leg 10 minuten terug in de koeling.
  • Geef opnieuw 2 toeren.
  • Leg daarna weer 10 minuten in koeling.
  • Geef opnieuw 2 toeren.
  • Leg daarna weer 10 minuten in koeling.

Duxelles

  • Snijd paddenstoelen in plakjes en snipper de sjalotjes.
  • Verhit wat boter in een pan en fruit sjalotjes en paddenstoelen zachtjes.
  • Voeg het citroensap toe.
  • Laat al het vocht verdampen.
  • Roer de crème fraîche door de massa en laat nog even inkoken.
  • Neem van het fornuis en breng op smaak met de peterselie, zout en peper.

Kruidenflensjes

  • Doe alle ingrediënten in een mengkom en klop tot een mooi beslag.
  • Verhit boter in een bak en bak dunne flensjes.

Samenstellen

  • Verwarm de oven voor op 200-220°C.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 x 25 centimeter.
  • Snijd de randen netjes bij.
  • Leg 2 flensjes in het midden van het deeg.
  • Verdeel hier een beetje van het champignonmengsel op, de laag moet ongeveer 1 centimeter dik zijn.
  • Leg het vlees op de vulling.
  • Verdeel de rest van de duxelles over het vlees en bedek met 2 flensjes.
  • Vouw het deeg om de vulling en werk mooi af. Zorg ervoor dat het goed dicht zit.
  • Kluts de eieren los en bestrijk het deeg hiermee.
  • Leg de Wellington ondersteboven op een met bakpapier bedekte bakplaat.
  • Bestrijk de nieuwe bovenkant met ei en garneer eventueel met restjes deeg.
  • Maak een schoorsteentje/gaatje in het deeg zodat hete lucht kan ontsnappen.
  • Zet bij voorkeur een kwartiertje koud.
  • Bestrijk de Wellington opnieuw met losgeklopt ei en bak in 25-30 minuten gaar en goudkleurig in de hete oven.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.