Terug

Niet afleiden

Weet jij je hoofd koel te houden? Deze bibberspiraal van amandelkoek en gevuld speculaas is niet alleen leuk om te spelen, maar ook nog eens lekker om op te eten! En de winnaar krijgt ook nog eens een extra lekkere verrassing.

Mercedes

Recept van
Mercedes

Koekjes
Moeilijk
(4) reviews

Ingrediënten

Pain d’amande

  • 500 gram tarwebloem 
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker 
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker 
  • 150 gram roomboter 
  • 100 milliliter water 
  • 6 gram bakpoeder 
  • 8 gram kaneel 
  • 4 gram zout 
  • 150 gram blanke amandelen

Amandelspijs

  • 500 gram blanke amandelen 
  • 500 gram fijne kristalsuiker 
  • Rasp van 1 citroen 
  • 3 eieren

Specerijenmengsel

  • 48 gram kaneel 
  • 10 gram kruidnagel 
  • 8 gram nootmuskaat 
  • 6 gram korianderzaad 
  • 6 gram anijszaad 
  • 6 gram gemberpoeder 
  • 4 gram kardemom

Gevuld speculaas

  • 250 gram boter 
  • 250 gram bruine basterdsuiker 
  • 500 gram tarwebloem 
  • 50 milliliter karnemelk 
  • 75 gram specerijenmengsel 
  • 1 theelepel zout 
  • 1 theelepel baking soda 
  • Rasp van 2 sinaasappels 
  • 100 gram blanke amandelen 
  • Ei om te bestrijken

Karamel

  • 200 gram fijne kristalsuiker 
  • 67 milliliter water 
  • 45 gram glucosestroop

Garnering

  • 100 gram marsepein 
  • 100 gram isomalt

Bereidingswijze

Bibberspiraal van amandelkoek

Spannend om te bakken en spannend om te spelen: met deze bibberspiraal van amandelkoek en gevuld speculaas ben je zeker een hele dag zoet!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakvorm gevulde speculaas  
  • Koeksteker botvorm
  • Lampjes  
  • Foodprocessor
  • Rolstok marsepein
  • Bol voor lampje 

Voorbereiding voor het bibberspiraal

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.

Pain d’amande

  • Zeef de bloem samen met de kaneel boven een kom. 
  • Breng het water met de roomboter, donkere basterdsuiker en de lichte basterdsuiker aan de kook.
  • Kook het mengsel tot de suiker is opgelost. 
  • Giet het kokende mengsel op het bloemmengsel en roer tot een gladde massa. 
  • Laat afkoelen tot handwarm en voeg het bakpoeder toe. 
  • Voeg de amandelen toe.
  • Maak een rechthoekig blok en laat rusten in de koelkast voor 2 uur. 
  • Snijd dunne plakjes en rol alles aan elkaar tot een plak. 
  • Snijd de hond, het stokje en de botjes eruit. 
  • Bak de pain d’amande af in 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen en zet weg tot de opbouw van het bibberspiraal.

Speculaasdeeg

  • Doe alle specerijen in een kom en meng goed door. 
  • Meng de boter, de suiker en het zout met de mixer.
  • Voeg de karnemelk en sinaasappelrasp toe.
  • Meng de bloem, specerijen en baking soda erdoorheen.  
  • Kneed door elkaar en laat het deeg rusten in de koelkast.

Amandelspijs

  • Doe de amandelen, suiker en de citroenrasp in de foodprocessor met hakmessen. 
  • Hak de noten fijn.
  • Voeg het ei toe en maak een samenhangend mengsel.
  • Voeg als het nodig is het water toe om een mengsel te krijgen.

Gevuld speculaas

  • Rol tweederde van het speculaasdeeg uit in een met bakpapier beklede en ingevette bakvorm. 
  • Vul met spijs en dek af met deeg. 
  • Bestrijk met ei en versier met amandelen. 
  • Bak in 35 tot 40 minuten af in de oven op 180 graden.
  • Laat afkoelen en zet weg tot de opbouw van het bibberspiraal.

Isomalt

  • Verhit de isomalt tot 170-180 graden. 
  • Laat vervolgens weer afkoelen tot 120-125 graden. 
  • Maak er een bol van.

Karamel

  • Doe de suiker, het water en de glucosestroop in de pan en houd de zijkant van het pannetje schoon met een kwastje.
  • Verwarm de suikersiroop tot 155 graden.
  • Zet de onderkant van de pan één seconde in een bak met koud water om het kookproces te stoppen.

Opbouw van het bibberspiraal

  • Zet de pan met karamel op laag vuur om de karamel vloeibaar te houden en bouw het koekenspel op. 
  • Leg de gevulde speculaas neer en zet de hondvorm erop.
  • Zorg dat het stokje waarmee je om de koek moet bewegen om het pootje zit. 
  • Maak een bakje van 4 hondenbot-koekjes en leg hier de koekjes in.
  • Maak van isomalt een lampenkapje om daar het lampje onder te leggen. 
  • Vouw marsepein op sommige plekken om de koek heen als ruststukken voor het bibberspiraal.
  • Maak het lampje van isomalt.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.