E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bienenstich Brioche

Anouk

Recept van
Anouk

Brood
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Briochedeeg

  • 170 milliliter volle melk
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels oranjebloesemhoning
  • 30 gram verse gist
  • 500 gram bloem
  • 7 gram zout
  • Rasp van een halve sinaasappelschil
  • 4 eieren
  • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei

Banketbakkersroom

  • 750 milliliter volle melk
  • vanillestokje
  • 150 gram suiker
  • 2 sinaasappels (rasp)
  • 6 eidooiers
  • 1 mespuntje zout
  • 9 eetlepels maïzena

Amandeltopping

  • 180 gram boter
  • 135 gram kristalsuiker
  • 6 eetlepels oranjebloesemhoning
  • 4 eetlepels slagroom
  • 1 theelepel zout
  • 255 gram geschaafde amandelen

Marsepeine bijen

  • 250 gram amandelmeel
  • 250 gram poedersuiker
  • 0 Rasp van een halve sinaasappelschil
  • 1 eiwit
  • zwarte kleurstof
  • gele kleurstof
  • 25 gram amandelschaafsel
  • honing

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg een springvorm klaar met een diameter van ongeveer 22/24 centimeter.
  • Leg een schoon bord klaar.
  • Gebruik eventueel plastic handschoentjes om de marsepein te kleuren.

Briochedeeg

  • Verwarm melk tot lauwwarm en voeg suiker, honing en gist toe. Haal de pan van het vuur en laat de gist in ongeveer 5 minuten oplossen. Let op dat de temperatuur niet boven de 37°C uitkomt, anders kan de gist ‘doodgaan’.
  • Meng bloem, zout en geraspte sinaasappelschil in de kom van de mixer. Voeg het warme melkmengsel toe en mix het op een lage stand.
  • Voeg eieren toe en mix ongeveer 5 minuten tot het deeg glad en glanzend is.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg deze beetje bij beetje toe en mix het deeg nogmaals ongeveer 5 minuten.
  • Doe het deeg in een geoliede kom en dek de kom af met plasticfolie en een theedoek. Laat  45 minuten rijzen.
  • Bestuif de werkbank met bloem en stort het deeg op de werkbank.
  • Verdeel het deeg in drieën en maak drie ballen aflopend in grootte.
  • Druk de grootste deegbal plat en leg in de bakvorm. Doe hetzelfde met de andere deegballen en stapel in de vorm
  • Bedek met een grote plastic zak en laat 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 200°C.

Banketbakkersroom

  • Breng in een steelpan melk, vanille, helft van de suiker en geraspte sinaasappelschil aan de kook.
  • Klop in een kom eidooiers los met de rest van de suiker en zout.
  • Voeg langzaamaan maïzena toe aan de eieren.
  • Zodra het melkmengsel begint te koken, roer warme melk door de eieren. Klop even door.
  • Schenk het eimengsel terug in de pan bij de melk en breng het opnieuw aan de kook. Laat het al kloppend ongeveer 4-6 minuten doorkoken tot het indikt.
  • Stort de banketbakkersroom uit op een bord. Dek af met plasticfolie (om velletjes te voorkomen) en laat afkoelen.

Amandeltopping

  • Verwarm boter, suiker, honing, room en het zout in een steelpannetje.
  • Breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Roer steeds door. Het moet wat donkerder beige van kleur worden, maar geen karamelkleur krijgen.
  • Roer vervolgens de amandelen erdoor.
  • Haal van het vuur.

Samenstelling

  • Wanneer de oven warm is, verdeel de amandeltopping over de bovenkant van het briochedeeg.
  • Bak de brioche ongeveer 30 minuten of totdat de binnenkant met een thermometer 88°C meet.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rek.
  • Klop de banketbakkersroom los en vul een spuitzak.
  • Snijd de brioche, wanneer deze helemaal koud is, in drie lagen.
  • Spuit tussen de lagen banketbakkersroom.

Marsepeine bijen

Marsepein voorbereiden

  • Mix in een hakmachine de poedersuiker en de amandelmeel. Voeg de geraspte sinaasappelschil toe en het eiwit (begin met een klein beetje).
  • Verdeel de marsepein in twee ongelijke delen. Meng bij het kleine deel de zwarte kleurstof en bij het grote deel de gele kleurstof.
  • Verpak de marsepein en laat even rusten in de koelkast.

Marsepein bijen:

  • Haal de marsepein uit de koelkast en boetseer de bijen.
  • Pak een stuk ter grootte van een duim van de gele marsepein. Rol tot een bal en maak het iets langwerpiger.
  • Pak een klein stukje van de zwarte marsepein. Rol tot een lange dunne sliert.
  • Snijd de sliert door de helft en doe de slierten om de langwerpige gele bal van marsepeine bij.
  • Steek voorzichtig 2 amandelschaafsels (deze zijn de vleugels) in de bij.
  • Leg de marsepein bijen, bedekt met plasticfolie, in de koelkast om op te stijven.
  • Steek de saté- of cocktailprikkers aan de onderkant in de bijen.
  • Steek deze vervolgens in de brioche.
  • Laat de honing van de bovenkant naar beneden lopen en leg een aantal bijen naast de plas honing.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.