Terug

Bienenstich Brioche

Anouk

Recept van
Anouk

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Briochedeeg

  • 170 milliliter volle melk
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels oranjebloesemhoning
  • 30 gram verse gist
  • 500 gram bloem
  • 7 gram zout
  • Rasp van een halve sinaasappelschil
  • 4 eieren
  • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei

Banketbakkersroom

  • 750 milliliter volle melk
  • vanillestokje
  • 150 gram suiker
  • 2 sinaasappels (rasp)
  • 6 eidooiers
  • 1 mespuntje zout
  • 9 eetlepels maïzena

Amandeltopping

  • 180 gram boter
  • 135 gram kristalsuiker
  • 6 eetlepels oranjebloesemhoning
  • 4 eetlepels slagroom
  • 1 theelepel zout
  • 255 gram geschaafde amandelen

Marsepeine bijen

  • 250 gram amandelmeel
  • 250 gram poedersuiker
  • 0 Rasp van een halve sinaasappelschil
  • 1 eiwit
  • zwarte kleurstof
  • gele kleurstof
  • 25 gram amandelschaafsel
  • honing

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg een springvorm klaar met een diameter van ongeveer 22/24 centimeter.
  • Leg een schoon bord klaar.
  • Gebruik eventueel plastic handschoentjes om de marsepein te kleuren.

Briochedeeg

  • Verwarm melk tot lauwwarm en voeg suiker, honing en gist toe. Haal de pan van het vuur en laat de gist in ongeveer 5 minuten oplossen. Let op dat de temperatuur niet boven de 37°C uitkomt, anders kan de gist ‘doodgaan’.
  • Meng bloem, zout en geraspte sinaasappelschil in de kom van de mixer. Voeg het warme melkmengsel toe en mix het op een lage stand.
  • Voeg eieren toe en mix ongeveer 5 minuten tot het deeg glad en glanzend is.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg deze beetje bij beetje toe en mix het deeg nogmaals ongeveer 5 minuten.
  • Doe het deeg in een geoliede kom en dek de kom af met plasticfolie en een theedoek. Laat  45 minuten rijzen.
  • Bestuif de werkbank met bloem en stort het deeg op de werkbank.
  • Verdeel het deeg in drieën en maak drie ballen aflopend in grootte.
  • Druk de grootste deegbal plat en leg in de bakvorm. Doe hetzelfde met de andere deegballen en stapel in de vorm
  • Bedek met een grote plastic zak en laat 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 200°C.

Banketbakkersroom

  • Breng in een steelpan melk, vanille, helft van de suiker en geraspte sinaasappelschil aan de kook.
  • Klop in een kom eidooiers los met de rest van de suiker en zout.
  • Voeg langzaamaan maïzena toe aan de eieren.
  • Zodra het melkmengsel begint te koken, roer warme melk door de eieren. Klop even door.
  • Schenk het eimengsel terug in de pan bij de melk en breng het opnieuw aan de kook. Laat het al kloppend ongeveer 4-6 minuten doorkoken tot het indikt.
  • Stort de banketbakkersroom uit op een bord. Dek af met plasticfolie (om velletjes te voorkomen) en laat afkoelen.

Amandeltopping

  • Verwarm boter, suiker, honing, room en het zout in een steelpannetje.
  • Breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Roer steeds door. Het moet wat donkerder beige van kleur worden, maar geen karamelkleur krijgen.
  • Roer vervolgens de amandelen erdoor.
  • Haal van het vuur.

Samenstelling

  • Wanneer de oven warm is, verdeel de amandeltopping over de bovenkant van het briochedeeg.
  • Bak de brioche ongeveer 30 minuten of totdat de binnenkant met een thermometer 88°C meet.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rek.
  • Klop de banketbakkersroom los en vul een spuitzak.
  • Snijd de brioche, wanneer deze helemaal koud is, in drie lagen.
  • Spuit tussen de lagen banketbakkersroom.

Marsepeine bijen

Marsepein voorbereiden

  • Mix in een hakmachine de poedersuiker en de amandelmeel. Voeg de geraspte sinaasappelschil toe en het eiwit (begin met een klein beetje).
  • Verdeel de marsepein in twee ongelijke delen. Meng bij het kleine deel de zwarte kleurstof en bij het grote deel de gele kleurstof.
  • Verpak de marsepein en laat even rusten in de koelkast.

Marsepein bijen:

  • Haal de marsepein uit de koelkast en boetseer de bijen.
  • Pak een stuk ter grootte van een duim van de gele marsepein. Rol tot een bal en maak het iets langwerpiger.
  • Pak een klein stukje van de zwarte marsepein. Rol tot een lange dunne sliert.
  • Snijd de sliert door de helft en doe de slierten om de langwerpige gele bal van marsepeine bij.
  • Steek voorzichtig 2 amandelschaafsels (deze zijn de vleugels) in de bij.
  • Leg de marsepein bijen, bedekt met plasticfolie, in de koelkast om op te stijven.
  • Steek de saté- of cocktailprikkers aan de onderkant in de bijen.
  • Steek deze vervolgens in de brioche.
  • Laat de honing van de bovenkant naar beneden lopen en leg een aantal bijen naast de plas honing.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.