Terug

Bierbostelbrood

Manuela

Recept van
Manuela

Makkelijk
(1) reviews

Ingrediënten

Mengen en kneden

  • 450 gram Tarwe volkorenmeel
  • 450 gram tarwebloem
  • 50 gram Roggemeel
  • 50 gram bierbostel
  • 20 gram zout
  • 20 gram basterdsuiker
  • 330 milliliter Bier
  • 30 gram verse gist
  • 100 milliliter water
  • 30 gram reuzel

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Als je geen bierbostel tot je beschikking hebt kun je als alternatief geweekte gemengde zaden gebruiken.
  • Doe de avond van tevoren 150 gram gemengde zaden in een schaal en schenk er lauw water op zodat ze helemaal onder water staan.
  • Laat ze ongeveer een half uurtje weken en giet ze af in een vergiet.
  • Laat ze daarin drogen tot je ze de volgende ochtend gaat gebruiken.

Mengen en kneden

  • Doe het tarwe volkorenmeel, tarwebloem, roggemeel en bierbostel bij elkaar in een kom en meng alles goed door elkaar.
  • Strooi alles uit op een berg op je werkbank.
  • Maak in het midden van de berg met meel een krater met je hand ter grootte van een lp.
  • Leg aan de buitenrand het zout.
  • Het suiker mag in de binnenkant van de rand.
  • Doe het bier in de krater en los het gist erin op.
  • Meng alles vanuit het midden langzaam door elkaar.
  • Voeg het water iedere keer met een beetje toe en kneed het tot een soepel deegje.
  • Als al het water erbij zit (misschien kan er nog meer water bij, dat is afhankelijk van de kwaliteit van je bloem) kneed je de reuzel erdoor.
  • Het deeg is goed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs

  • Doe het deeg in een met olie ingevette plastic bak of grote mengkom, dek het af met plastic folie.
  • Laat het 60-75 minuten rijzen.
  • Geef het deeg na een half uurtje even een doorslag, door het van af iedere kant naar binnen te slaan.
  • Draai het deeg in zijn geheel nog even om en laat het nog een half uur tot drie kwartier staan.

Afwegen en vormen

  • Weeg het deeg.
  • Deel het deeg in 3 gelijke stukken voor 3 ronde broodjes of als je één hartvormig brood wil bakken in 2 stukken en wil je 3 hartvormige broodjes verdeel je het deeg in zes stukken.
  • Bol de deegstukken losjes op en laat het 20 minuutjes liggen onder noppenfolie, met de nopjes naar onderen.
  • Vorm het deeg. Bol de stukken deeg nog een keer op en maak, in het geval van de hartvormige broodjes aan een kant een puntje.
  • Leg twee stukken deeg met de puntjes tegen elkaar.
  • Bestrooi een (rijs)mandje goed met roggebloem en leg het deeg erin voor de tweede rijs.

2e rijs

  • Bestrooi het deeg aan de bovenkant ook met roggebloem.
  • Dek het af met plastic (noppen)folie.
  • Laat het deeg nog 60-75 minuten rijzen.
  • Ondertussen zet je de oven aan op 250ºC, laat een pizzasteen mee verwarmen.
  • Zet ook twee terracotta schaaltjes met grind erin, onderin de oven. Die heb je nodig om zo dadelijk te kunnen stomen.
  • Zodra je met een natte vinger in het deeg drukt en het veert langzaam terug is het deeg goed.
  • Als het deeg voldoende gerezen is, keer je de rijsmandjes op een stuk bakpapier om.
  • Breng een keteltje water aan de kook.
  • Snijd de broodjes in met een scherp mesje, leef je uit, maak een mooi patroontje. Of maak een patroontje met een sjabloon.

Bakken

  • Giet een beetje kokend water op 1 van de schaaltjes met grind.
  • Schuif de broodjes met behulp van een pizzaschep of inschieter inclusief het bakpapier in de oven op de pizzasteen.
  • Giet dan ook een beetje kokend water op het tweede schaaltje met grind.
  • Verlaag de temperatuur naar 230ºC.
  • Bak de broodjes ca. 20 minuten en trek dan het bakpapier eronderuit.
  • Laat de broodjes nog 5 minuutjes in de oven.
  • Verlaag eventueel nog de temperatuur met 20-30 graden indien ze al genoeg gekleurd zijn.
  • Je kunt controleren of je broodjes gaar zijn door met een temperatuurmeter te kijken of ze van binnen 96ºC zijn.
  • Als je 1 groot brood ervan bakt, dan is de baktijd langer.
  • Je kunt altijd controleren of je brood gaar is met een kern-(of kook)thermometer.
  • Je brood moet van binnen 96ºC zijn.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.