Terug

Bolussen, chocolade roombroodjes, karnemelkbroodjes met abrikozen en nootjes

Ruth

Recept van
Ruth

Brood
Expert
(1) reviews

Ingrediënten

De bolussen

  • 125 milliliter volle melk
  • 25 gram verse gist
  • 250 gram tarwebloem
  • 5 gram zout
  • 7 gram suiker
  • 50 gram ongezouten boter
  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel (gemalen)
  • sinaasappel (rasp)

De chocolade roombroodjes

  • 375 milliliter volle melk
  • 10 gram gedroogde gist
  • 250 gram tarwebloem
  • 24 gram ongezouten boter
  • 5 gram basterdsuiker
  • 15 gram ei
  • 4 gram zout
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 eidooier
  • 0.5 ei
  • 4.5 eetlepels kristalsuiker
  • 2 eetlepels maïzena
  • 0.5 theelepel vanille-extract
  • 125 gram slagroom
  • 50 gram poedersuiker

De karnemelkbroodjes met abrikozen en nootjes

  • 200 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram gepelde hazelnoten
  • 250 milliliter karnemelk
  • 250 gram tarwebloem
  • 150 gram volkorenmeel
  • 8 gram zout
  • 20 gram verse gist
  • 8 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 8 gram roomboter
  • 1 ei voor het bestrijken

Bereidingswijze

De bolussen

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm in een pannetje.
  • Verkruimel de gist in een schaaltje en voeg een scheutje warme melk toe. Laat de gist oplossen zodat een klein papje ontstaat.
  • Doe de bloem in een kom en strooi zout over de rand. Maak in midden van de bloem een kuiltje en schenk hier de suiker en het gistmengsel in.
  • Schenk de overige melk er bij en kneed goed door.
  • Kneed op het laatst de boter erdoorheen.
  • Doe het deeg in een schone kom, dek af met plastic folie en laat op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Deel het deeg op in kleine stukjes van 60 gram. Rol deze uit tot lange slierten.
  • Verwarm de marmelade met een scheutje water in een pannetje op laag vuur.
  • Meng de basterdsuiker, kaneel en sinaasappelrasp met elkaar.
  • Bestrijk de deegrolletjes met de warme marmelade en rol vervolgens door het suikermengsel.
  • Rol iedere sliert op en leg op de beklede bakplaat.
  • Dek af met folie en laat opnieuw rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
  • Bak de bolussen in 10 minuten gaar.
  • Haal de bolussen uit de oven en zet ze direct op een rooster. Laat afkoelen.

De chocolade roombroodjes

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Warm 125 milliliter melk tot lauwwarm.
  • Doe de gist in een kommetje en roer een klein beetje warme melk er bij en laat de gist hier in oplossen.
  • Doe de bloem in een kom en strooi zout langs de rand.
  • Maak een kuiltje in de bloem en strooi hier de basterdsuiker in en het gistpapje.
  • Voeg de rest van de warme melk en 15 gram ei toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
  • Kneed als laatste 12 gram roomboter er doorheen. Dek het deeg af en laat rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Snijd 50 gram chocolade in kleine stukjes en kneed dit door het gerezen deeg. Deel het deeg vervolgens op in 10 gelijke stukken.
  • Rol elk deel uit tot een ronde plak van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Vouw deze plak dubbel en leg op de bakplaat.
  • Laat het opnieuw afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
  • Bak de broodjes ongeveer 10 minuten in de warme oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Banketbakkersroom

  • Meng in pannetje 250 milliliter melk met 2 eetlepels suiker. Breng aan de kook op matig vuur.
  • Roer in een kom de eierdooier en het halve ei door elkaar.
  • Meng de resterende suiker met de maizena en roer door het eimengsel tot een glad mengsel.
  • Als de melk begint te koken, schenk dit voorzichtig bij het eimengsel onder voortdurend roeren.
  • Schenk vervolgens alles terug in pannetje en breng al roerend aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur zodra het mengsel begint te koken en indikt.
  • Roer 12 gram boter en de vanille-extract erdoorheen.
  • Smelt de overige 75 gram pure chocolade au bain-marie en roer dit vervolgens door de nog warme banketbakkersroom.
  • Schenk in een kom, dek af met folie en laten koud worden.
  • Klop de slagroom op en spatel door de koude banketbakkersroom.
  • Doe in een spuitzak.
  • Snijd de koele broodjes in en vul met de banketbakkersroom.
  • Bestuif met poedersuiker.

De karnemelkbroodjes met abrikozen en nootjes

  • Laat de abrikozen in een  beetje water zachtjes koken zodat ze zacht worden. Giet af, dep droog en snijd in kleine stukjes.
  • Hak ook de hazelnoten in kleine stukjes. Doe samen met de abrikozen in een schaaltje en zet weg.
  • Warm de karnemelk tot lauwwarm op laag vuur.
  • Zeef de bloem en meel boven een kom en strooi het zout langs de randen.
  • Kruimel het gist in een schaaltje en schenk een beetje warme karnemelk er bij. Laat het gist hierin oplossen.
  • Maak een kuiltje in het bloemmengsel en doe hier de gistoplossing, suiker, eierdooier, de rest van de karnemelk en boter in.
  • Kneed het deeg goed door tot een soepel geheel.
  • Laat afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed de noten en abrikozen erdoorheen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes en bol ze mooi op. Leg ze op de beklede bakplaat.
  • Bestrijk de deegballetjes met een opgeklopt ei. Laat nogmaals een uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 240°C.
  • Bak de broodjes in 10 -12 minuten af in de hete oven.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.