E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een vaasje brood

Wat is er nu gezelliger dan een tafel vol brood? Met deze broodmand zet je echt een spektakel op tafel. En met de verschillende broodjes is er ook voor ieder wat wils!

Mercedes

Recept van
Mercedes

Brood
Moeilijk
(13) reviews

Ingrediënten

Mand

  • 2000 gram patentbloem 
  • 40 gram zout
  • 70 gram basterdsuiker 
  • 20 gram verse gist 
  • 100 gram margarine 
  • 600 milliliter koude melk 
  • 400-460 milliliter ijskoud water

Gerezen bladerdeeg-appelbroodjes

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 36 gram verse gist
  • 50 gram basterdsuiker
  • 25 gram boter
  • 1 ei
  • 235 milliliter melk
  • 250 gram boter

Vulling

  • 125 gram blanke amandelen 
  • 125 gram fijne kristalsuiker 
  • Citroenrasp 
  • Half ei 
  • 250 milliliter volle melk 
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram fijne kristalsuiker 
  • 1 eidooier 
  • 23 gram maizena
  • 4 Jonagold-appels 
  • Appelsap 
  • Kaneel 
  • Fijne kristalsuiker

Rozijnenbroodje

  • 500 gram patentbloem 
  • 21 gram verse gist 
  • 9 gram zout 
  • 30 gram melkpoeder
  • 240 gram water
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram boter 
  • 1 ei 
  • Speculaaskruiden
  • 100 gram lichte rozijnen 
  • 100 gram donkere rozijnen

Brioche-kaneelknopen

  • 500 gram patentbloem 
  • 10 gram zout 
  • 23 gram gist
  • 2 theelepels kardemompoeder  
  • 200 gram ei 
  • 125 gram melk 
  • 60 gram basterdsuiker
  • 125 gram boter 
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel 
  • Rasp van 1 citroen 
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel vanille-extract 
  • Ei-strijksel + melk 
  • Parelsuiker
  • Poedersuiker

Eistrijksel

  • 1 ei 
  • Scheutje melk

Bereidingswijze

Broodmand met appel- en rozijnenbroodjes

Alle broodliefhebbers verzamelen! Deze broodmand is een must voor elke fan van lekkere broodjes. Bijkomend voordeel: alles wat je ziet is om op te eten, dus er is genoeg te proeven.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Kwast 
  • Rijskast 
  • Deegkleedjes 
  • Noppenplastic/plastic 

Voorbereiding voor de broodmand

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.

broodmand

  • Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten totdat er een vliesje van getrokken kan worden.
  • Laat het deeg 10 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Trek het deeg licht uit elkaar om de ruiten meer vorm te geven.
  • Pak het deeg voorzichtig op en leg dit over de bolle kant van een kom.
  • Gebruik het overige deeg om twee lange slierten te rollen.
  • Bestrijk met een losgeklopt ei.
  • Laat het een half uur narijzen.
  • Zet de broodmand in de oven en zet de temperatuur terug naar 200 graden.
  • Bak af in 15 tot 20 minuten of totdat de mand een mooie kleur heeft bereikt.

Bladerdeeg-appelbroodjes

  • Maak banketbakkersroom door de melk te koken met het vanillestokje.
  • Roer de eidooiers met de suiker, maizena en een beetje melk los.
  • Giet de kokende melk op het papje en kook gaar. 
  • Doe de amandelen, suiker en citroenrasp in de foodprocessor met hakmessen en hak de noten fijn.
  • Voeg het ei toe en maak een samenhangend mengsel.
  • Voeg als het nodig is water toe. 
  • Roer de banketbakkersroom los, haal het vanillestokje eruit en combineer met de spijs.
  • Meng kaneel met fijne suiker om kaneelsuiker te maken.
  • Laat de appels weken in appelsap.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten totdat er een vliesje van getrokken kan worden. 
  • Maak een bol van het deeg en laat het een uur rusten in de koelkast. 
  • Maak een plak van de boter en leg dit in de koelkast. 
  • Rol na een uur de plak deeg uit en vouw de boter erin. 
  • Rol uit en vouw in drieën. 
  • Draai een kwartslag en vouw weer in drieën.
  • Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast. 
  • Rol het deeg nog een keer uit, vouw in drieën en laat weer rusten. 
  • Rol uit en snijd banen. 
  • Besmeer met het spijs-roommengsel. 
  • Leg de appel erop, rol op en strooi kaneelsuiker over de broodjes.
  • Laat de broodjes 45 minuten rijzen en bak af op 220 graden in 15 tot 25 minuten.
  • Zet weg tot de opbouw van de broodmand

Rozijnenbroodjes

  • Week de rozijnen.
  • Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten totdat er een vliesje van getrokken kan worden.
  • Laat het deeg 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Verdeel in bolletjes, doe de rozijnen erin en bol op. 
  • Laat de bollen deeg rijzen tot ze verdubbeld zijn. 
  • Bestrijk het deeg met een ei-melkmengsel.
  • Bak de rozijnenbollen af op 220 graden in 10 tot 14 minuten.
  • Zet de oven naar 200 graden.
  • Zet daarna de rozijnenbroodjes weg tot de opbouw van de broodmand

Brioche-kaneelknopen

  • Doe de bloem, gist, kardemom, melk, het zout en het ei in een kom en kneed goed.
  • Voeg de suiker toe zodra het gemengd is. 
  • Voeg de koude boter in kleine stukjes toe. 
  • Kneed een soepel deeg totdat er een vliesje van getrokken kan worden.
  • Maak een bal en laat het deeg rusten. 
  • Meng de boter, kaneel, citroen, vanille, amandelmeel en basterdsuiker tot een mengsel. 
  • Rol de bal plat en besmeer met het botermengsel. 
  • Vouw in drieën, rol een klein beetje uit snijd in repen en knoop. 
  • Laat het deeg 45 minuten rijzen. 
  • Bestrijk met het ei-melkmengsel en doe er een beetje fijne parelsuiker op. 
  • Bak in 7-8 minuten af op 200 graden.
  • Besproei de broodjes lichtjes met water na het bakken en doe de glazuur erop. 

Opbouw van de broodmand

  • Doe alle broodjes in de mand en versier.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.