Terug

Chocolade sinaasappelcake

Rutger

Recept van
Rutger

Goed te doen
(10) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 330 gram pure chocolade
  • 90 milliliter water
  • 600 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 600 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 theelepels natuurlijk vanille-extract
  • 12 eieren (op kamertemperatuur)
  • 600 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 theelepels bakpoeder
  • zout
  • sinaasappelmarmelade

Witte chocolade ganache

  • 600 milliliter slagroom
  • 1200 gram witte chocolade
  • 90 milliliter sinaasappellikeur

Sinaasappel botercrème

  • 750 milliliter volle melk
  • 225 gram suiker
  • 75 gram custardpoeder
  • 1 vanillestokje
  • rasp van 2 (liefst biologische) sinaasappels
  • 450 gram boter
  • 100 gram poedersuiker

Karamel

  • 1000 gram kristalsuiker
  • 150 gram ongezouten macadamianoten

Opbouw

  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • bakje met Physalis, Kaapse kruisbessen
  • gekonfijte sinaasappelschillen
  • oranje kleurstof

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet drie bakvormen in en bedek de bodems met bakpapier. De vormen moeten een diameter hebben van 25, 20 en 15 centimeter.
  • Leg een stuk piepschuim klaar en een vuilniszak.

Cake

  • Het beslag wordt in twee rondes gemaakt.
  • Smelt 165 gram pure chocolade in 45 gram water au bain-marie.
  • Doe in de keukenmachine 300 gram boter, 300 gram donkerbruine basterdsuiker, 6 eieren, 300 gram zelfrijzend bakmeel, 1,5 theelepel vanille-extract, 2 theelepels bakpoeder en wat zout.
  • Mix het kort en voeg het chocolademengsel erbij.
  • Mix dit alles totdat het net gemengd is.
  • Verdeel het beslag over de drie bakvormen en bak de taarten.
  • Zet de grote vorm boven in de oven en de twee kleine eronder.
  • De kleine vorm bakt 20 minuten, de middelste 25 minuten en de grote 30 minuten.
  • Controleer met een prikker of de taarten gaar zijn.
  • Een paar minuten af laten koelen en dan storten op bakpapier.
  • Helemaal laten afkoelen voor ze van het bakpapier worden gehaald.
  • Maak ze voorzichtig los met een paletmes.
  • Veeg de vormen schoon met keukenrol, vet ze opnieuw in en maak de tweede lading beslag op dezelfde manier maken.

Witte chocolade ganache

  • Breng slagroom aan de kook op laag vuur.
  • Haal het van het vuur en voeg witte chocolade toe.
  • Laat staan om de chocolade te laten smelten en roer vervolgens goed door met een garde.
  • Roer de sinaasappellikeur door de ganache.
  • Giet op een langwerpige schaal of bord en laat afkoelen in de koelkast.

Sinaasappel botercrème

  • Schenk bijna alle melk in een pan en voeg suiker, de rasp van twee sinaasappels en het vanille stokje toe.
  • Roer de overige melk met custardpoeder tot een papje.
  • Giet een beetje van de kokende melk bij het papje en schenk vervolgens alles terug in de pan  en laat kort koken.
  • Uitgieten op een langwerpige schaal en af laten koelen tot kamertemperatuur.
  • Klop boter met poedersuiker luchtig.
  • Voeg de banketbakkersroom toe en klop luchtig.
  • Doe de vulling in een spuitzak met glad spuitmondje van 7 millimeter.

Karamel

  • Zet 500 gram suiker met 100 gram water op het vuur en laat karamelliseren.
  • Kook het tot een gouden kleur ontstaat.
  • Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
  • Prik de macadamianoten op satéprikkers.
  • Tape een stuk piepschuim aan de werkbank vast en leg en vuilniszak eronder.
  • Haal de noten door de karamel heen en steek in het piepschuim zodat er lange druipers ontstaan. Dit wordt de kroon bovenop.
  • Vervolgens tussen twee vastgeplakte pollepels nog wat karamel draden spannen en daar een nestje van maken voor in de kroon.

Opbouw

  • Zet de onderste cake met een beetje ganache vast op het cakeboard of een serveerschaal van 30 centimeter.
  • Leg de andere twee cakebodems ook klaar op een werkbank.
  • Besmeer de bodems met sinaasappelmarmelade en bespuit met botercrème.
  • Dek af met de bovenste cakes en zet kort in de koelkast.
  • Breng met de ganache eerst een dunne kruimelcoating aan en laat de taart dan weer kort koelen.
  • Smeer de taart vervolgens dikker af met ganache en maak aan de zijkant verticale streken  met een paletmes.
  • Zet de taarten in de koelkast.
  • Zet de onderste taart op een draaiplateau.
  • Steek vier satéprikkers in de taart en knip met een tangetje net boven de taart af.
  • Zet daar de middelste taart op en steek vervolgens ook daar drie weer prikkers in en knip op maat.
  • Stapel hier weer de kleinste taart op.
  • Kleur de overige botercrème oranje met de kleurstof en spuit de onderkant van de taarten af met oranje dopjes botercrème (glad spuitmondje 11).
  • Bovenop een afdruk maken met een rond bakje, dat ook opspuiten en daar de karamel noten omgekeerd inzetten.
  • Leg de gesponnen karamel in het midden.
  • Laat de sinaasappel goed af druipen en haal door de suiker.
  • Decoreer de onderste en bovenste taart met boogjes gekonfijte sinaasappel.
  • Decoreer de middelste taart met Physali.
  • Opdienen op een taartplateau.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.