Terug

De Ginger Boom

Vijfkruidenpoeder is een Chinees kruidenmengsel dat bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het is een bijzonder kruid, want het bevat alle 5 de smaakgroepen: zoet, zout, bitter, zuur en umami.

Jeroen

Recept van
Jeroen

Makkelijk
(3) reviews

Ingrediënten

Ginger-deeg

  • 500 gram roomboter
  • 300 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 540 gram honing
  • 40 gram bakpoeder
  • 1320 gram bloem
  • 40 gram gemberpoeder
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 10 gram vijfkruidenpoeder

Sinaasappelcrème

  • 500 gram sinaasappelsap (vers geperst en gezeefd)
  • 100 gram kristalsuiker
  • 45 gram custardpoeder
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 500 gram zachte roomboter
  • 120 gram poedersuiker

Opbouw

  • 30 rode bessen

Karamel

  • 200 gram kristalsuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Leg bakpapier en een bakplaat klaar.
  • Leg je stervormige uitsteekvormpjes/sjablonen klaar.
  • Haal de boter voor de sinaasappelcrème uit de koeling, zodat deze zacht kan worden.

Ginger-deeg

  • Meng in een grote kom de boter, suiker en honing door elkaar.
  • Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en specerijen.
  • Zeef het droge mengsel boven het natte mengsel en kneed tot een bal.
  • Bestuif het aanrecht met bloem.
  • Werk het deeg kort door met je handen en een deegkrabber op het aanrecht.
  • Rol het deeg op een bakpapier uit tot een dikte van circa 5 millimeter.
  • Steek van elke maat 1 ster uit. Steek ook 30 – 40 rondjes uit.
  • Rol je deeg tussendoor zo weinig mogelijk opnieuw uit.
  • Leg je koekjes met bakpapier en al op een bakplaat.
  • Bak de koeken in ongeveer 15 minuten gaar. Let op dat de kleinere koeken sneller gaar zijn dan de grotere.
  • Laat afkoelen op een rek.

Sinaasappelcrème

  • Meng de eidooiers met de custardpoeder, de helft van de suiker en een scheutje sinaasappelsap tot er een papje ontstaat.
  • Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en haal het merg eruit.
  • Breng de rest van het sinaasappelsap, de rest van de suiker en het vanillemerg aan de kook.
  • Voeg de helft van het warme sap bij het papje en roer goed door.
  • Giet het papje terug in het pannetje.
  • Roer door tot de massa begint te koken en gebonden is.
  • Giet in een bakje. Dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de zachte boter met de poedersuiker luchtig en wit.
  • Voeg beetje bij beetje de afgekoelde sinaasappelroom bij de luchtige boter en laat nog even luchtig draaien.
  • Maak af en toe de zijkanten van de mengkom even schoon met een spatel.
  • Doe de sinaasappelcrème in een spuitzak met kartelmondje.

Opbouw

  • Leg de grootste stervormige koek onderop.
  • Doe een klein dotje sinaasappelcrème op beide kanten van een rond koekje en plak deze op de stervormige koek.
  • Herhaal met 5 ronde koekjes, zodat je er in totaal 6 op elkaar stapelt.
  • Plak de volgende ster hierop, met de punten onevenredig aan de onderste ster.
  • Plak hier nu 5 ronde koekjes op.
  • Herhaal bovenstaande stappen. Steeds met een rond koekje minder, tot al je sterren zijn opgestapeld.
  • Spuit met de spuitzak de sinaasappelcrème decoratief over de punten van de sterren.
  • Verdeel hierna de rode besjes als kerstballetjes over de boom.

Karamel

  • Verhit een pan en doe hier een beetje suiker in totdat het smelt en karamelliseert.
  • Voeg beetje bij beetje meer suiker toe totdat je alle suiker hebt toegevoegd en er een mooie donkere karamel is ontstaan.
  • Laat dit terug koelen.
  • Maak met twee vorken karameldraden en wapper deze over je aanrecht, zodat er een soort engelenhaar ontstaat. Doe voorzichtig, want de karamel is erg heet.
  • Versier je boom met de karameldraden.

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Deegkrabber
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Deegroller
  • Spuitzak
  • Gekarteld spuitmondje maat 10
  • 15 stervormige uitsteekvormpjes van ø 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28 en 30 centimeter.
  • Rond uitsteekvormpje van ø 3 centimeter.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.