Terug

De herdertjes lagen bij nachte

Vind jij het ook gezellig om een kerststalletje onder de kerstboom te zetten? Maak dan eens een eetbare variant! Een vrolijk tafereel dat ook nog eens hartstikke lekker is. Serveer deze stal tijdens de kerstdagen en je steelt zeker weten de show.

Goed te doen
(2) reviews

Ingrediënten

Koek I

  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 250 gram boter
  • 260 gram schenkstroop
  • 6 gram gemberpoeder
  • 2 gram kaneel (gemalen)
  • snuf zout
  • 800 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder

Cake

  • 400 gram zachte boter
  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 8 eieren
  • 400 gram bloem
  • 20 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • Hemel op aarde likeur

Crème

  • 25 gram maïzena
  • 290 gram melk
  • 4 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 10 gram water
  • 200 gram slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 250 gram zachte boter
  • 80 gram kristalsuiker

Marsepein

  • 1000 gram blanke amandelen
  • 1000 gram poedersuiker
  • 300 gram eiwit

Royal icing

  • 1 eiwit
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 citroen

Samenstellen

  • 300 gram suiker
  • 300 gram melk chocolade
  • 250 gram slagroom
  • 6 vijgen
  • 100 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 165˚C.
  • Vet een plat vierkanten bakblik in.
  • Maak sjablonen voor het stalletje van papier op karton.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Koek I

  • Klop suiker en boter romig in een keukenmachine.
  • Voeg stroop en specerijen toe en klop door het botermengsel.
  • Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe en kneed tot een glad deeg.
  • Leg koud weg.

Cake

  • Klop boter met suiker en zout romig.
  • Voeg eieren toe en klop erdoor.
  • Zeef bloem met bakpoeder en spatel dit door het beslag.
  • Doe het beslag in het bakblik.
  • Bak gedurende 30 minuten, maar houd in de gaten dat de cake niet te bruin wordt. Controleer of de cake gaar is met een satéprikker.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 180˚C.
  • Dep wat likeur op de cake.

Koek II

  • Haal het koekdeeg uit de koeling en rol uit op een met bloem bestoven werkbank.
  • Snijd de contouren voor het stalletje uit.
  • Leg deze op de bakplaat en bak de koekjes in circa 12 tot 14 minuten goudbruin.

Crème

  • Doe maïzena in een schaaltje en voeg een scheutje melk en eidooiers toe. Klop tot een papje.
  • Laat suiker en water karamelliseren.
  • Voeg melk, room en vanillemerg toe aan de karamel en breng aan de kook.
  • Giet een scheutje warme melk bij het maïzenapapje en roer goed door.
  • Giet terug in de pan en laat dit al roerend even doorkoken tot een dikke banketbakkersroom.
  • Koel terug in de koelkast.
  • Klop boter en kristalsuiker luchtig in de keukenmachine.
  • Voeg de afgekoelde banketbakkersroom toe en meng tot een gladde crème.

Marsepein

  • Draai amandelen met poedersuiker fijn in de keukenmachine.
  • Voeg beetje bij beetje het eiwit toe en mix tot een gladde maar stevige marsepein.
  • Deel op in kleine losse bolletjes en klein naar wens.
  • Boetseer de kerstfiguurtjes: Jozef, Maria, kribbe met Jezus, Herder, 3 Koningen, beesten, boom/struik, kookketel.

Royal icing

  • Klop het eiwit op en voeg de poedersuiker en een paar druppels citroensap toe.
  • Meng tot een gladde icing.

Samenstellen

  • Karamelliseer suiker om het stalletje op te bouwen.
  • Decoreer het stalletje met royal icing.
  • Plaats de koek op de cake en garneer met de botercrème.
  • Zet de kerstfiguurtjes in het stalletje.
  • Decoreer de stal verder met botercrème, icing, vijgen, opgeklopte slagroom en chocoladekrullen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.