E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De mediterraan in een jasje

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 60 gram ijskoude boter
  • 200 gram ijskoude boter (uit de vriezer) in een blok om te raspen
  • 9 eetlepels ijskoud water

Vulling 1

  • 4 rode uien (in dunne ringen)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 25 gram boter
  • 200 gram champignons
  • 1.5 teentje knoflook
  • 0 vers gemalen peper
  • 250 gram geitenkaas
  • 0 verse thijm

Vulling 2

  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 60 gram hüttenkäse
  • 60 gram ricotta
  • 90 gram feta
  • 1 ei losgeklopt
  • 40 gram aubergine kaviaar (geroosterd op het vuur)
  • 1 teentje knoflook
  • 0 verse thijm
  • 0 vers gemalen peper
  • 0 sesamzaad
  • 0 nigellazaad

Vulling 3

  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 gram tomaten in blik
  • 1.5 theelepel fijne suiker
  • 1.5 eetlepel harissa pasta
  • 1 ingemaakte citroen
  • 0 zout
  • 200 gram ontpitte kalamata olijven
  • 10 gram peterselie
  • 320 gram tonijn uit blik (op olie)

Vulling 4

  • 85 gram fijn gehakte echte Spaanse Chorizo
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 rode uien
  • 3 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 0.5 gele paprika
  • 1 vers laurierblad
  • 0 zout
  • 0 peper
  • 0.25 theelepel gedroogde oregano
  • 225 gram aardappel

Vulling 5

  • 100 gram amandelen
  • 125 gram geitenkaas
  • 45 gram poedersuiker
  • 0.5 theelepel sinaasappel (rasp)
  • 1 eetlepel verse thijm
  • 1.5 eieren
  • 8 rijpe paarse vijgen
  • 1 eetlepel suiker
  • 1.5 eetlepel citroen (sap)

Bereidingswijze

Bladerdeeg

  • Snijd de koude boter (60 gram) in blokjes.
  • Zeef de bloem op het werkblad en maak een kuiltje in het midden. Leg hier de boterblokjes en het zout in.
  • Meng bloem, boter en zout met de vingertoppen door elkaar. Werk van binnen naar buiten tot alle bloem door het boter gemengd is.
  • Zodra er een zanderig deeg ontstaat, voeg geleidelijk het ijskoude water toe tot een stevig deeg ontstaat. Kneed niet te land door. Rol in plastic folie en leg het deeg 10 minuten in de koeling.
  • Rasp de ijskoude boter.
  • Rol het deeg in een lange rechthoek en verdeel 100 gram geraspte boter op 2/3e deel van de rechthoek. Vouw het deel zonder boter over het midden (tot 1/3e) en vouw het andere deel met boter daar overheen zodat er drie lagen ontstaan.
  • Draai het deeg 90 graden en rol opnieuw uit tot een langgerekte rechthoek.
  • Herhaal en gebruik de overige geraspte boter.
  • Rol en vouw het deeg nog drie keer op dezelfde wijze. Werk snel door. Of laat het deeg tussendoor 10 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het vervolgens in plastic folie en laat het tenminste 1 uur in de koelkast rusten.

Vulling 1

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Snijd de uien in dunne ringen.
  • Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de uien 15 minuten met de deksel op de pan.
  • Haal de deksel van de pan en voeg suiker toe. Bak de uien en roer regelmatig totdat ze karamelliseren.
  • Voeg azijn en sojasaus toe en kook in. Haal van het vuur en zet apart in een schaaltje.
  • Snijd de champignons in plakjes en knoflook fijn.
  • Verhit 2 el olie en de rest van de boter in de pan. Voeg champignons en knoflook toe en bak 5 a 6 minuten of tot ze bruin zijn. Roer de uien er door en voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Rol 1/5e deel van het deeg uit en bekleed mini taartbodems of muffinvormpjes hiermee.
  • Vul met het ui-mengsel en bak 15 minuten in de oven. Leg na 10 minuten wat geitenkaas op ieder taartjes en bak af.
  • Decoreer met wat verse tijm blaadjes en laat afkoelen op een rooster.

Vulling 2

  • Snijd de ui in blokjes.
  • Bak de uitjes in 1 el olijfolie. Zet weg in een schaaltje.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Meng de verschillende soorten kaas goed door elkaar.
  • Voeg het ei toe en roer tot het is opgenomen.
  • Voeg vervolgens aubergine kaviaar, fijngehakte knoflook, tijm, gebakken uitjes en gemalen peper toe.
  • Rol 1/5e deel van het deeg uit en snijd halve maantjes uit. Bestrijk met wat geklutst ei.
  • Maak van het deeg halve maantjes en bestrijk met ei. Strooi er wat sesamzaadjes en nigella zaadjes op.
  • Bak 15 minuten en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.
  • Maak op met de vulling.

Vulling 3

  • Versnipper de ui en rode peper, verwijder de zaadjes voor gebruik.
  • Kook de eieren.
  • Verwarm olijfolie in een koekenpan en voeg ui en rode peper toe. Bak 10 minuten op middelhoog vuur.
  • Snijd de schil van de ingemaakte citroen en snijd in kleine stukjes.
  • Voeg tomaten, suiker, harissa pasta, citroenschil en zout naar smaak toe. Kook het geheel 20 minuten totdat de pepertjes zacht zijn en de saus ingedikt is.
  • Verwarm oven voor op 200°C.
  • Snijd de eieren in grove stukken. Snijd olijven in vieren en hak peterselie grof.
  • Neem de pan van het vuur en roer voorzichtig tonijn, ei, olijven en peterselie door het tomatenmengsel.
  • Schenk het vervolgens in een fijnmazige vergiet om overtollig vocht uit te laten lekken.
  • Rol 1/5e deel van het deeg uit in een dunne plak en maak er bakjes of schuitjes van in de gewenste vorm. Bestrijk met een geklutst ei, bestrooi met maanzaad. Schep de vulling er in en bak in 20-25 minuten af.

Vulling 4

  • Hak de chorizo fijn.
  • Verwarm olie in een koekenpan op matig vuur en bak de chorizo 2 minuten. Schep vervolgens op een schaal.
  • Snijd de uitjes fijn. Bak deze in dezelfde koekenpan ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn.
  • -Snijd ondertussen de knoflook en paprika’s fijn.
  • Voeg knoflook, paprika’s, laurierblad, zout en peper naar smaak en oregano toe. Roer regelmatig door.
  • Schil de aardappels en snijd in kleine blokjes. Doe ze in de pan en laat koken op laag vuur tot de aardappels zacht zijn (ongeveer 10-12 minuten).
  • Roer vervolgens de chorizo door het mengsel.
  • Verwijder het laurierblad. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Rol 1/5e deel van het deeg uit en maak er bakjes van in iedere gewenste vorm.
  • Vul de bakjes met de vulling en bestrijk het deeg met geklutst ei.
  • Bak goudbruin in ongeveer 20-25 minuten.

Vulling 5

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Doe de amandelen in een keukenmachine en hak tot een fijne meel.
  • Haal het velletje van de geitenkaas. Mix de kaas met de helft van het poedersuiker, sinaasappelrasp, tijm en eieren in een blender.
  • Voeg amandelmeel toe en mix goed door tot een dikke pasta ontstaat. Zet apart.
  • Rol het laatste deel van het deeg uit en vul 5 mini quichevormpjes hiermee.
  • Vul de vormpjes met de geitenkaascrème.
  • Plaats het deeg in mini taartvormpjes en vul deze met het kaasmengsel.
  • Halveer de vijgen en verdeel ze over de taartjes. Bestrooi met wat suiker.
  • Bak de taartjes ongeveer 20-25 minuten tot de vijgen gekarameliseerd zijn en het bladerdeeg mooi goudbruin is.
  • Gebruik de resterende poedersuiker om glazuur te maken. Meng dit met een paar druppels citroensap. Doe in een klein cornetje en decoreer de taartjes hiermee. Maak af met enkele tijmblaadjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.