E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De Perzische vlindertuin

Een slagroomtaart die het goed doet op een 1001-nacht feestje. Hij zit vol met midden-oosterse smaken, zoals kardemom, rozenwater, saffraan en pistache. En hij wordt prachtig gegarneerd met chocolade vlinders, rozenknopjes en vers fruit. Je ziet niet alleen veel structuren en kleuren, je proeft ze ook.

Zeinab

Recept van
Zeinab

(32) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 12 eieren
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 270 gram tarwebloem
  • 30 gram maïzena
  • 1 snufje zout
  • 1 rasp van citroen
  • 2 theelepels gemalen kardemom

Trempeersiroop

  • 100 gram suiker
  • 100 milliliter water
  • 1 eetlepel rozenwater
  • 1 eetlepel vanille aroma

Vulling 1

  • 500 milliliter volle melk
  • 50 gram custardpoeder
  • 75 gram kristalsuiker
  • 15 gram vanillesuiker
  • 0.5 vanillestokje
  • 250 milliliter slagroom
  • 0.25 theelepel gemalen saffraandraadjes

Aardbeienjam

  • 225 gram diepvries aardbeien
  • 90 gram geleisuiker speciaal

Gekarameliseerde noten

  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 35 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 100 gram pistachenoten (gepeld)

Vulling 2 + rozetten

  • 1250 milliliter slagroom
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanille aroma

Chocolade vlinders

  • 200 gram pure chocolade callets

Fruit

  • 500 gram verse aardbeien
  • 250 gram verse frambozen

Afsmeren

  • 500 milliliter slagroom
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 0.5 eetlepel vanille aroma

Opbouwen

  • 200 gram verse aardbeien
  • 100 gram verse frambozen
  • 10 gram eetbare gedroogde rozenknopjes
  • 0.1 gram saffraandraadjes
  • 5 kardemompeulen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakvorm van ø 22 centimeter
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Rasp
  • Zeef
  • Staafmixer
  • Hakmolen
  • Vershoudfolie
  • Taartzaag
  • Taartrooster
  • Thermometer
  • Marmeren plaat
  • Spuitzakken
  • Bakkwast
  • Kartonnen vel
  • Acetaatfolie
  • Spuitmondje 2D
  • Saffraanmolen of koffiemolen

Voorbereiding

  • Zorg dat alle ingrediënten, behalve de slagroom en het fruit, op kamertemperatuur zijn.
  • Verwarm de oven voor op 165 graden hetelucht.
  • Vet de bakvormen in en bekleed ze met bakpapier.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Biscuit

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten schuimig en voeg geleidelijk de suiker, het zout en de geraspte citroen toe.
  • Klop verder tot stijve pieken.
  • Zet de mixer wat zachter en voeg de eigelen geleidelijk toe, zet de mixer uit zodra ze zijn opgenomen.
  • Spatel de gezeefde bloem, maïzena en gemalen kardemom door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de bakvormen en bak de biscuits in 25-30 minuten gaar.

Trempeersiroop

  • Verwarm de suiker en het water, totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Haal van het vuur en voeg het rozenwater en de vanille aroma toe.
  • Laat de siroop afkoelen.

Vulling 1

  • Maak een papje van een scheutje melk en de custardpoeder.
  • Verwarm de rest van de melk samen met de gemalen saffraan, suiker, vanillesuiker en het opengesneden en leeg geschraapte vanillestokje in een pan.
  • Giet een deel van de verwarmde melk bij het custardpapje en roer door met een garde.
  • Giet weer terug in de pan en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Kook voor zo’n 2 minuten.
  • Stort de banketbakkersroom op een grote bakplaat en dek af met plasticfolie.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Klop de afgekoelde banketbakkersroom door en spatel de slagroom hier voorzichtig doorheen.
  • Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Aardbeienjam

  • Verwarm de aardbeien samen met de geleisuiker in een pan en kook voor een paar minuten.
  • Pureer ze met een staafmixer fijn.
  • Stort op een platte schaal, dek af met plasticfolie en laat dit afkoelen.

Gekarameliseerde noten

  • Hak de pistachenoten grof.
  • Meng ze met de suiker en het eiwit en verdeel dit over de bakplaat.
  • Bak de nootjes in 10-15 minuten (op 165 graden), schep af en toe om.
  • Laat afkoelen.
  • Vermaal tot fijnere stukjes.

Vulling 2 + rozetten

  • Klop de slagroom stijf samen met de suiker.
  • Voeg de vanille aroma toe en meng tot een geheel.
  • Schep een deel in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.

Chocolade vlinders

  • Tempereer de chocolade (au-bain marie verwarmen tot 45 graden, ⅔e  koelen naar 29 graden, toevoegen aan ⅓ en verwerken op 32 graden.)
  • Spuit vlinder vleugels op een stukje acetaatfolie en laat hard worden.
  • Spuit lichaampjes tussen 2 vleugels en plaats ze tussen gevouwen karton, zodat je 3D vlinders krijgt.
  • Laat hard worden in de koelkast tot gebruik.

Fruit

  • Snijd de aardbeien in plakjes.
  • Halveer de frambozen.

Afsmeren

  • Klop de slagroom samen met de suiker net niet stijf.
  • Voeg de vanille aroma toe en meng tot een geheel.

Opbouwen

  • Snijd de biscuits in lagen van 3 centimeter.
  • Leg een biscuit op de bodem, trempeer met siroop, strijk daarover aardbeienjam, vul met vulling 2 en verdeel er wat gesneden fruit over.
  • Dek af met een biscuit, trempeer ook deze met siroop, verdeel daarover banketbakkersroom en fruit.
  • Herhaal bovenstaande tot je alle lagen hebt opgebouwd.
  • Smeer de taart af met de slagroom.
  • Spuit rozetten op de bovenkant van de taart met de slagroom in de spuitzak.
  • Garneer de taart met de chocoladevlinders, fruit, saffraan, roosjes, kardemompeulen en fruit.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.